Ik wilde zelf bao buns maken, nee niet alleen de vulling, maar ook de broodjes. Want tja bao buns zijn gewoon hemel op aarde. Iedere keer dat ik mijn tanden in de zachte broodjes zet en deze vervolgens samensmelt met de hartige vulling word ik weer immens gelukkig.
Bao buns wat zijn het nou precies?
De textuur en de zoete smaak van de zachte witte haast doorzichtige broodjes kennen we eigenlijk niet in de westerse keuken, het is echt iets typisch voor de oosterse keuken. In huize Pang waar we de ene dag Kantonees-Chinees aten en de andere dag Hollandse pot op tafel hadden staan waren dit soort gestoomde witte broodjes niet onbekend. Chinezen hebben soortgelijke gestoomde broodjes, die ze simpelweg bao (het Chinese woord voor broodje) noemen. Het kan dan een kai bao (broodje gevuld met kip), cha sieuw bao (bbq pork broodje) of lie jong bao (broodje gevuld met zoete lotus) zijn. De bao bao, ronde gevulde gestoomde broodjes, vond zijn weg naar Nederland ergens in de jaren tachtig vermoed ik en die is vaak gevuld met vlees en groenten. Iedereen heeft ze weleens in de diepvries gehad en opgepiept in de magnetron. Sommige varianten zijn overigens best te doen.
Een paar jaar geleden vond de bao bun, ook wel bekend als gua bao of lotusbroodje, zijn intrede in Nederland. David Chang en zijn Momofuku bun hebben hier zeker een steentje aan bijgedragen. Dit broodje is een soort van plat dubbelgevouwen broodje en vraagt vanwege zijn vorm er gewoon om er iets tussen te vouwen. Ik doe er het liefste buikspek, five spice eend en sinds kort ook smoky hoisin shiitake in. Deze bao bun vindt zijn herkomst in Taiwan. Ja ja, made in Taiwan dus. En omdat je dit broodje helemaal kunt DIY’en is hij populair as hell. Extra bonus: je kunt ze gewoon bij de toko kopen. Ze liggen diepgevroren en al te wachten om even afgestoomd te worden en binnen een paar minuten is hij ready to go.
Zelf bao buns broodjes maken
Maar het is eigenlijk veel leuker om de broodjes zelf te maken. Ja toch! Kost iets meer tijd, maar als je de tijd hebt is het trotse gevoel dat je hebt nadat je de eerste hap in je eigen gefabriceerde bao bun zet ongeëvenaard. En wat beter dan het bao bun broodjes recept van Justin Brown ook wel bekend als de bao bun koning van Amsterdam te gebruiken?
Deze ingrediënten heb je nodig voor 20 broodjes:
- 130 ml water
- 120 ml melk
- 490 gram bloem
- 20 gram witte basterd suiker
- 6 gram droge gist
- Olie
- Bakpapier
En deze hulpmiddelen heb je nodig om de bao bun broodjes te maken:
- (Steel)pan
- Middelgrote kommen
- Stoommandjes
- Vershoudfolie
- Een deegroller (optioneel)
Zo maak je de bao bun broodjes:
Verwarm de melk en het water voorzichtig in een (steel)pan om laag vuur tot net iets boven kamertemperatuur. Zorg ervoor dat het niet te warm wordt, anders zal de gist doodgaan als je het erbij doet. Haal de pan van het vuur en doe de gist en het suiker erbij. Laat het 15 minuten op een warme plek staan zodat de gist actief wordt.
Doe na 15 minuten het mengsel samen met de bloem in een kom en meng het tot een glad beslag. Laat het mengsel in de kom op een warme plaats 40 minuten rijzen.
Na 40 minuten is het deeg ongeveer twee keer zo groot geworden. Kneed het deeg 10 minuten zodat de gluten hun werk kunnen doen. Snijd vervolgens het deeg in stukken van 45 gram. Maak vervolgens balletjes van de stukken deeg en maak ze of met je hand of met een deegroller plat (niet te dun). Smeer wat olie op de platte bollen en vouw ze dubbel. Leg de dubbelgevouwen deegbollen op een light geoliede bakplaat, smeer wat olie bovenop de bolletjes en dek het af met wat huishoudfolie. Laat weer 25 minuten op een warme plek rusten en rijzen.
Verwarm wat water in een pan totdat het kookt, zet er een stoommandje bovenop en stoom de broodjes in 15 minuten. Zorg ervoor dat de broodjes op een stuk bakpapier liggen en dat de deksel op het stoommandje zit. Beleg met je favoriete toppings en eet smakelijk!
Maak bijvoorbeeld bao buns met smoky hoisin skiitake.
Wil je de broodjes later eten? Je kunt ze opnieuw verwarmen door ze 4 tot 5 minuten te stomen. Je kunt de gestoomde broodjes ook invriezen. Dan kun je ze eruit halen en opnieuw stomen.
Heb je geen zin om de Taiwanese broodjes zelf te maken? Je kunt ook gewoon de broodjes eten bij Karakter op De Clercqstraat waar Justin de bao buns zelf maakt.
Dit recept staat in The Amsterdam Cook Book. Ik heb nog wel even bij Justin gecheckt of hij nog steeds hetzelfde recept gebruikt en ja dit is zijn ultieme bao buns recept.
Wil je meer van dit soort fijne recepten van Justin zelf of van zijn Amsterdamse foodie friend? Je kunt het boek online bestellen.
Nog zo’n te gek boek boordevol recepten van chef Brown: