Om zuurdesembrood te kunnen bakken heb je zuurdesemstarter nodig.
Hieronder leg ik je uit hoe je je eigen zuurdesemstarter maakt en hoe je hem in leven houdt.
Dit heb je nodig om zuurdesemstarter te maken
- 60 gram Griekse yoghurt
- 5×160 gram water (tussen 20-25 graden)
- 5×150 gram tarwebloem
- 5×60 volkorenbloem
Verder nodig:
- spatel
- grote kom
Zo maak je je zuurdesemstarter
Het duurt minimaal vijf dagen voordat je zuurdesemstarter actief genoeg is om te gebruiken. Je begint met de basis en daarna voer je de starter iedere dag wat bloem en water totdat hij goed genoeg is om mee te bakken. Het proces is totaal niet moeilijk, maar je moet er gewoon even de tijd voor nemen.
DAG 1
Meng in een kom de yoghurt met het water. Doe de tarwebloem en de volkorenbloem erbij en meng alles goed door elkaar met een spatel.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat 24 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek (20-25 graden).
DAG 2
Check na 24 uur of de zuurdesemstarter in volume is toegenomen. Zo ja, dan kun je hem opnieuw voeren. Is je starter nauwelijks gerezen, verplaats hem dan naar een iets warmere plek en geef het dan nog een dagje voordat je het ‘eten geeft’.
Op dag 2 geef je je starter hetzelfde voer als dag 1:
- 160 gram lauwwarm water
- 150 gram tarwebloem
- 60 gram volkorenbloem
Roer alles weer goed door elkaar met een spatel. Dek de kom weer af met de theedoek en laat je starter weer 24 uur rijzen.
DAG 3
Als het goed is begin je wat activiteit te spotten bij je starter. Bubbels en een lichte zure geur verraden dat hij actief wordt.
Gooi 370 gram van de starter weg en geef je starter weer hetzelfde te eten. Yup 160 gram lauwwarm water, 150 gram tarwebloem en 60 gram volkorenbloem.
Dek de kom weer af en zet weer weg voor 24 uur.
DAG 4
Herhaal wat je dag 3 hebt gedaan
DAG 5
Was iedereen maar zo low maintenance als je starter. Want ook dag 5 wil je starter hetzelfde dieet: 160 gram lauwwarm water, 150 gram tarwebloem en 60 gram volkorenbloem. En mengen maar!
Na drie uur is je starter klaar om mee te bakken!
Ook interessant
- Relaunch De L’Europe Amsterdam: een culinaire toer langs de bars en restaurants
- Dit zijn de lekkerste eetplekken in de Dolomieten
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
Zuurdesemstarter maken | maak moederdesem | zuurdesembroodbakken met starter