Een mooie hartige pie op tafel zetten is niet alleen heel erg leuk, maar ook lekker.
Er is iets met gerechten die in een mooi krokant jasje zitten en het voordeel is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Dat pie’s het he-le-maal zijn weet ook chef Calum Franklin. Hij is executive head chef bij het luxueuze Holborn Dining Room in Londen en meester in het maken van de meest fotogenieke pie’s. Deze pie goeroe heeft zijn meesterwerken gebundeld in een must have kookboek bomvol met hartige taarten: The Pie Room. Één van de recepten in dit piewalhalla boek is er eentje voor the ultimate sausage roll. Eigenlijk een XL saucijzenbroodje. Voor de vulling gebruikt Franklin de typisch Britse worst Cumberland sausages. De farce van deze worst is superfijn zodat het vormen van een mooie worst makkelijker is dan bij een chunky worst. Je kunt deze worsten online bestellen bij Kelly’s Expat Shopping. Als het te druk is zoals rond de feestdagen kun je hun koel- en diepvriesproducten alleen bestellen als je ze ophaalt in één van hun shops. Ze hebben een shop op de Ferdinand Bolstraat in de Amsterdamse pijp, in Den Haag en eentje in Wassenaar.
Voor het deeg heb ik het recept gebruikt van chef Timo de Beurs. Een tijdje terug maakte ik samen met hem een heerlijke lamb pie en leerde hij me hoe ik short pastry moest maken en dat heb ik toegepast op deze uit de kluiten gewassen saucijzenbroodje.
Bekijk de kookvideo die ik maakte met chef de Beurs.
Dit heb je nodig voor de ultieme sausage roll
4 personen | 40 min bereidingstijd | 25 min oventijd | 4 uur wachttijd
Voor het deeg
- 400 gram bloem
- 1 snuf zout
- 200 gram ongezouten roomboter (koud, in blokjes)
- 150 ml ijswater
Voor de vulling
- 700 gram Cumberland sausages (vel verwijderd)
- 150 gram plakken bacon (fijn gesneden)
- 25 gram tijm (alleen de blaadjes)
- 1/3 theelepel zout
- flink wat vers gemalen zwarte peper
Verder nodig
- 2 eigeel (geklutst)
- zwarte en witte sesamzaadjes als decoratie
- bakpapier
- keukenmachine
- deegroller
- kwast
- scherp mes
- huishoudfolie
Zo maak je de ultimate sausage roll
1.
Doe de bloem, het zout en het boter in een keukenmachine en puls een paar keer. Doe de ijswater er in één keer bij en puls nog een paar keer totdat het deeg iets samenkomt. Stort het uit op een bloem bestoven aanrecht en maak er een bal van en druk plat tot een schijf. Wikkel het in vershoudfolie en laat tenminste vier uur rusten.
2.
Doe het worstvlees, de bacon, tijmblaadjes, peper en zout in een kom en meng alles goed door elkaar met je handen. Vorm tot een worst met een diameter van 6 cm. Wikkel in huishoudfolie en draai de uiteinden goed dicht. Leg 20 minuten in de koelkast.
3.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
4.
Haal het deeg uit de koelkast en leg op een met bloem bestoven aanrecht. Rol uit tot een lap van 5mm.
5.
Haal de vulling uit de koelkast en leg het zo op de deeglap zodat je eronder nog 10 cm hebt. Snijd het deeg bij zodat het aan beide kanten 3 cm breder is als de vulling en je boven de rol nog 3 cm hebt. Verwijder het overtollige deeg. Dit kun je bewaren om kleine pasteitjes van te maken of een ander pasteirecept. Kwast het deeg rondom de vulling in met ei.
6.
Sla het deeg nu om de vulling heen en druk goed aan. Druk de uiteinden van het deeg dicht en snijd bij totdat je een zoom van ongeveer 1 cm overhoudt. Bestuif de tanden van een klein vork met bloem en seal de zoom door de tanden erin te duwen. Maak de zoom netjes door het bij te snijden.
7.
Kwast ei rondom de rol en leg in de koelkast (10 min) zodat het ei kan drogen.
8.
Haal de saucijzenrol uit de koelkast en kwast nogmaals rondom met eigeel. Maak met de achterkant van een scherp mes diagonale strepen over de lengte van de rol. Zet de worstenrol terug in de koelkast en koel nogmaals 10 minuten.
9.
Kwast de worstenrol nogmaals in met eigeel en strooi er zwarte en witte sesam overheen. Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven. Bak de XL saucijzenbrood in 25 minuten goudbruin. Wil je er zeker van zijn dat de vulling gaar is, dan kun je een thermometer gebruiken. De temperatuur moet hoger dan 75 graden Celsius zijn.
10.
Wanneer de worstenrol klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem 10 minuten afkoelen op een rek voordat je hem in mooie dikke plakken snijdt.
11.
Serveer de ultimate sausage roll met chutney en een frisse salade.
Ook interessant
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
Recept ultimate sausage roll The Pie Room | XL saucijzenbrood recept