Xia long bao waarschijnlijk één van de knapste dimsum van allemaal met haar geplooide en gedraaide bovenkant.
Meer deze soup dumpling kan best een gemenerik zijn, want ziet ze ziet er onschuldig en lief uit. Maar als je er een stukje vanaf bijt staat je een nare verrassing te wachten: een verbrande tong.
Xia long bao soup dumpling
Want de xia long bao is een deegballetje gevuld met vlees en kokend hete bouillon. En dat piept gelijk naar buiten als je erin bijt. Dus neem je een kleine hap, dan heb je soep dat langs je kin naar beneden loopt. Dat gebeurt je dus één keer en de volgende keer weet je ok deze dumpling doe ik in één keer in mijn mond. Maar als je dat doet loop je het risico op een verbrande tong en gehemelte. Ook niet cool. Dus hoe eet je in hemelsnaam deze soepdumpling?
Zo eet je een xia long bao
Als ze ergens weten waar je een xia long bao moet eten is het wel bij Din Tai Fung. Dit dimsumrestaurant is ontstaan in Taiwan en heeft een ster. Inmiddels hebben ze meerdere vestigingen in de wereld. Onder andere in Tokio, dus toen ik in de Japanse hoofdstad was heb ik even een xia long bao’tje mee gepakt en daar lag een geplastificeerde beschrijving van hoe je de soup dumpling hoort te eten. En zo eet je xia long bao dus op de juiste manier:
Stap 1: doe wat azijn in de bijgeleverde gemberreepjes
Stap 2: neem met je stokjes een xia long bao uit het stoommandje en doop het in de saus
Stap 3: leg vervolgens de soup dumpling in je porseleinen lepel en prik er met de punt van je chopsticks een gaatje in zodat de hete bouillon eruit stroomt
Stap 4: eet nu de xia long bao van je lepel (blaas eventueel even want het is nog steeds heet)
Stap 5: maan maan sik (eet smakelijk in het Kantonees Chinees)
Nu je weet hoe je je een xia long bao moet eten zonder je hele mond te verbranden 🙂
Tags: dimsum eten | xia long bao eten | hoe eet je een soup dumpling zonder je mond te verbranden? | soep dumpling, zo eet je het