Dit Vietnamese recept voor aubergine stoof leerde ik van een Vietnamese chef tijdens een kookcursus ergens op een Vietnamees eilandje. Tijdens mijn soloreis door Vietnam was ik zo into deze geweldige cuisine dat het me leuk leek de gerechten van dit land te leren. Wat ik zo fantastisch vind aan aubergine stoven is dat het een groente is dat werkt als een spons. Het zuigt alle heerlijke smaken op en daarnaast vind ik de textuur van gestoofde aubergine heerlijk. Zacht van binnen terwijl het haar vorm houdt. Heerlijk!
En dit Vietnamese recept is super makkelijk en zoals de meeste Aziatische gerechten staat hij zo op tafel. Een beetje snijden, laten pruttelen en je hebt een vers en smaakvol stoofgerecht op tafel. En natuurlijk kun je er je eigen draai aan geven door er bijvoorbeeld rauwe taugé bovenop te gooien of er shiitake bij te doen of het Vietnamese recept gewoon zo maken zoals hieronder.
Als je vlees mist, dan kun je ook (varkens)gehakt rullen en dit erbij doen. Het is aan jou. Dit is overigens geen vegetarisch recept omdat er vissaus en oestersaus in gaat.
Benodigdheden Vietnamees aubergine stoofpot:
- 2 eetlepels olie om in te bakken
- 1 rode ui (gepeld en in grote stukken gesneden)
- 1 teentje knoflook (geplet en fijn gesneden)
- 2 tomaten (in grove stukken gesneden)
- 1 citroengras (gekneusd)
- 1 bosui (in dikke ringen gesneden)
- 2 aubergines (in grote blokjes of reepjes, net wat je leuk vindt)
- 1 rode chilipeper (in dunne ringen gesneden)
- 2 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel bruine suiker
- Gemalen zwarte peper naar smaak
- Handje Thaise basilicum
- Handje koriander
- 1 theelepel five spices poeder
Aziatisch aubergine stoofpotje, zo maak je het
Verwarm een (stoof)pan en giet de olie erin. Doe de knoflook en de rode ui in de olie en fruit het iets aan totdat het gaat geuren (niet bruin laten worden, anders wordt de knoflook bitter). Doe de tomaten erbij en doe twee theelepels water erbij en roer het even om. Laat het geheel even twee minuutjes pruttelen. Doe de vissaus en suiker erbij en roer alles goed door. Doe de aubergine erbij en een kopje water. Doe de rest van de vissaus, de oestersaus, five spices poeder en suiker erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de chilipepertjes en citroengras toe en laat alles even 7 minuten pruttelen. Het is klaar als de aubergine zacht is. Verwijder de citroengras.
Lekker met gestoomde witte rijst en garneer je de Vietnamese aubergine stoofpot met Thaise basilicum, koriander, bosui en chili pepertjes.
Eet smakelijk!
Bekijk nog meer handige recepten.