Ik ben gek op mooie reizen. Echt in een andere cultuur duiken, me op onbekende terreinen begeven, met open mond staren naar waanzinnige landschappen en mezelf onderdompelen in al het lekkers dat een land te bieden heeft. Minder fan ben ik van de tijd en energie dat het af en toe kost om bij je uiteindelijke bestemming te komen. Een ideale oplossing voor dit ‘probleem’ is vakantiebestemming waar je in een oogwenk bent. Één zo’n heerlijke vakantiespot waar de weg er naartoe geen enorme onderneming is, is Catalonië. Dit deel van Spanje is prachtig en zo waanzinnig veelzijdig én je bent er in no time. Dit brengt me gelijk bij de eerste van de tien verdraaid goede redenen om nu naar Catalonië op vakantie te gaan. Dus hoppa drop alles en ga!
Je bent er in nog geen twee uur vliegen
De vlucht van Amsterdam naar Barcelona duurt nog geen twee uur. En als je net zoals ik dichtbij Schiphol woont en ook nog eens alleen op handbagage reist, ben je er echt zo. Je kunt uiteraard in Barcelona verblijven, maar je kunt ook net zoals ik je nachten spenderen in het mooie Torre Nova. Vanaf Barcelona kun je een huurauto regelen en rijd je in een klein uurtje naar dit prachtige landhuis tussen de Catalaanse bergen. Dit middeleeuws landhuis is van Geert & Jacqueline en heeft acht prachtige appartementen voor 2 tot 8 man. En dankzij dit gastvrije stel mag ik vier nachten in hun mooie Torre Nova verblijven zodat zij mij en een paar andere bloggers het echt Catalonië kunnen laten zien.
Het heerlijke weer
Terwijl wij in ons kikkerlandje zitten te verkleumen in de maanden februari en maart kan het in Catalonië dus al lente zijn. Als ik me eind maart in Catalonië bevind tikt de thermometer de 22 graden Celsius aan. Dat is dus gewoon blote benen weer. En vanaf maart klimt de thermometer alleen nog maar omhoog. En dat is best wel heel erg fijn.
De prachtige omgeving
Wijngaarden, de Montserrat en andere bergen, olijfgaarden, stranden en meer van dat moois is wat je krijgt als je naar Catalonië gaat. En wauw wat is het hier onverwachts groen. Op de één of andere manier had ik verwacht dat de omgeving veel droger zou zijn, maar het is één en al groen hier.
In Catalonië staan de meeste bomen al in maart in bloei en doet de wintertarwe (dat in haar beginstadium heel veel weg heeft van gras) haar best om te groeien. Rij je naar het beginstation van de Montserrat dan staat je veel slingerweggetjes te wachten waar je vele oeh en ahh momenten hebt en je zomaar opeens de Pyreneeën ziet opdoemen.
Een treintje brengt je een stukje omhoog en de rest loop je zelf omhoog. Tijdens de wandeling kun je vele oeh en aaah momenten verwachten.
Onderweg kun je even een pitstop houden bij een kloostertje (800 meter) en op de top (1200 meter) heb je uiteraard een geweldig uitzicht over de regio. Al moet ik zeggen dat ik de apenrots net boven de top een mooiere plek vond. Daar is de foto van mij hieronder genomen.
Er is zoveel tofs om te doen
Ben je gek op wielrennen of motorrijden? Dan zit je hier ook goed want dit deel van Spanje is een paradijs voor wielrenners en motorrijders. Lekker door de bergen sjeezen wat wil je nog meer? En vergeet het waanzinnige uitzicht niet want die is zo fijn.
En er zijn genoeg schattige dorpjes om te ontdekken. Lekker struinen en op onderzoek uit! Wil je liever naar een grotere stad, dan is Barcelona uiteraard een mooie bestemming.
Is strand en zee meer jouw ding, dan is een bezoek aan één van de vele badplaatsen in Catalonië een aanrader (zie hieronder).
De zee is nooit ver weg
Catalonië ligt aan de Middellandse zee en stikt ook van de mooie badplaatsen. Nee dan heb ik het uiteraard niet over de Zon, Zuipen, Ziekenhuis bestemming, maar bijvoorbeeld Sitges. Denk een lange boulevard met zij aan zij schattige restaurantjes. En als je iets van de kust af loopt kleine smalle straatjes om lekker in te verdwalen.
Aan de boulevard zijn er genoeg schattige terrasjes waar je heerlijk een paar uur kunt toeven.
Pop hier en daar een winkeltje of hip koffiebarretje in om even alle indrukken tot je te nemen en bij te tanken.
Maar gewoon chillen in de zon (of de schaduw) kan natuurlijk ook.
Genoeg Spaanse cultuur om je heen
De met cultuur en architectuur doordrenkte Barcelona ligt in Catalonië en ik hoef je uiteraard niet te vertellen hoe fantastisch deze stad is. Veel cultuur, bijzondere gebouwen ontworpen door Gaudi, het Mies van der Rohe paviljoen, statige pleinen etc. Genoeg historie om je in onder te dompelen.
Maar ook buiten Barca struikel je over de middeleeuwse dorpjes met een rijke cultuur, kerkjes, kathedralen, eeuwenoude landgoederen etc.
Catalonië stikt van de kastelen en het leuke is dat sommige castillos ook toegankelijk zijn. En bij sommige kun je zelfs terecht om een vorkje te prikken. Zoals bij Castell d’Orpi waar wij een heerlijke uitgebreide lunch ons meester maakten. Leuk om te weten: Doordeweeks ben je voor een driegangen lunch met drankjes 15 euro per persoon kwijt. En dit is zo’n plekje waar vooral de locals aanschuiven, dus als je op zoek bent naar een echte Spaanse locals ervaring, zit je hier goed.
De cannelloni gevuld met spinazie was mijn favoriet. Zo lekker!
Oei ook de eend was niet te doen goed. Mjam!
De eetcultuur
Het is je vast niet onbekend dat Spanjaarden houden van lekker eten. In Catalonië is dit niet anders. De foto’s van de uitgebreide lunch bij Castell d’Orpi hierboven zijn er het bewijs van. Ik vind het zo heerlijk dat ze in Spanje lekker de tijd nemen om uitgebreid te lunchen en te dineren en er met z’n allen van te genieten.
Nadat we de Montserrat hadden beklommen nam Geert ons mee naar La Vinya Nova (wat de nieuwe wijngaard betekent, maar het restaurant ligt middenin de olijfgaarden) en dit verborgen pareltje is er eentje om zeker te bezoeken als je in de buurt bent. Ook hier stikte het van de locals en tja dat zegt wel iets over de kwaliteit van het eten.
En ja ik werd bijzonder blij van mijn bordje met lamskotelletjes en frietjes met aioli. Wat een feest.
Ben je gek op tapas? Je hoeft niet helemaal naar Andalusië voor een killer tapas sessie. In bijvoorbeeld Barcelona struikel je over de tapasbarren. Voor je het weet heb je een patatas brava voor je neus staan. En daar is helemaal niets mis mee.
Alles gaat een tandje chiller
No hurry curry luidt hier het credo. Lekker rustig aan en ook op de weg is het niet ieder voor zich maar maken auto’s plaats voor elkaar. En wat ook zo fijn is aan het Spaanse tempo is het lekker wat later eten en zo volop te genieten van de hele dag. Heerlijk!
Het is een wijnwalhalla
Ik hou van wijn. En als je net zoals ik verzot bent op dit druivensapje dan zit je in Catalonië geramd want aan wijngaarden hier geen gebrek. Deze wijnstreek staat met name bekend om haar cava. En wij hebben het geluk een bezoek te mogen brengen aan één van de beste cava producent: Bodegas Can Feixes. Dit wijnhuis bestaat al sinds de 14e eeuw en wordt sinds dat de Feixes familie uitstierf gerund door de Huguet familie. Om je een idee te geven hoe goed hun cava is, het werd geschonken in El Bulli. Je weet wel dat restaurant dat niet meer is, maar toen ze nog wel bestonden jaar op jaar uitgeroepen werd tot het nummer 1 restaurant van de wereld in lijst van San Pellegrino van The World’s 50 Best Restaurants. Het schijnt zelfs zo te zijn dat chef Ferran Adrià heeft gevraagd of hij een cava kon krijgen met zijn eigen etiket, maar dat heeft de bodega geweigerd.
Maar naast twee gruwelijk goede cava’s maken, produceert Can Feixes ook drie witte wijnen en drie rode wijnen.
De bodega heeft 300 hectare aan wijngaarden en produceert daarmee zo’n 200.000 flessen wijn per jaar. Hiervan wordt 35% geëxporteerd. Onder andere naar de VS en naar Haarlem.
Joan runt de bodega met zijn twee broers en hij geeft ons vandaag een tour door Can Feixes. Normaliter doen ze niet aan tours, maar Geert heeft voor ons kunnen regelen dat we een uniek kijkje mogen nemen.
En opeens staan we oog in oog met een heleboel nieuwsgierige schaapjes. Deze beesten staan er niet zonder reden. Ze gebruiken de uitwerpselen van de de schaapjes namelijk als compost.
Can Feixes heeft zelfs een eigen kapel dat voorheen veelvuldig werd gebruikt.
En zo worden de flessen gevuld met de mousserende wijn.
En natuurlijk mogen we ook wat van hun trots proeven en met dit uitzicht smaakt je wijn extra lekker niet?
Joan schenkt ons wat glaasjes cava in en vertelt ons ‘hoe kleiner de bubble hoe beter de smaak van de cava’. Want hoe meer bubbels de cava heeft, des te meer lucht erin zit.
De bijzondere tradities
Wat zo geweldig is aan deze streek en haar mensen is dat ze van tradities houden. Geert nam ons mee naar een wel heel erg bijzondere traditie: De training van Castellers. Castells zijn piramides van mensen en in Catalonië worden deze piramides gebouwd tijdens belangrijke feesten. Iedere gemeente heeft zijn eigen groep van Castellers en wij mogen een training bijwonen.
Het is mooi om te zien hoe een menselijke kasteel bestaat uit klein en groot en jong en oud. De sterksten staan onderin om de stevige basis te vormen en de lichtsten klimmen omhoog door hun voeten te steken in de strak om hun lijf gewikkelde doeken van de menselijke pilaren.
Kleintjes oefenen op een paal om zo op latere leeftijd als een speer om hoog te kunnen klimmen.
Een andere traditie die ik mag meemaken is de traditie van het eten van de Calçots: bosuien. Die overigens vanwege hun grootte meer iets weg hebben van preien. Tussen half januari en Pasen worden de Calçots geoogst en dat betekent feest met heel veel Calçots. De bosuien worden geroosterd op het vuur totdat ze zwart van buiten zijn en heerlijk zacht van binnen.
De burgemeester van Torre de Claramunt (het dorpje waarin Torre Nova ligt) is naast burgemeester ook druk met het verbouwen van Calçots. We kwamen hem de tweede dag van ons verblijf al tegen op zijn tractor. En laat hij nou toevallig als klein jongetje op Torre Nova gewoond te hebben. Hij laat ons op onze laatste middag in Catalonië graag proeven van zijn Calçots.
De Calçots worden gegeten met geroosterd brood en vlees van de bbq en met een speciale salsa Calçots.
Geert en Jacqueline aan de Calçots.
Je eet de Calçots door de buitenste laag eraf te halen, te dopen door de saus en daarna als een haring naar binnen te werken.
De dochter van de burgemeester laat zien hoe je van Calçots eten zwarte vingers krijgt.
Het dessert.
Wauw dit waren vier fantastische dagen en ik kan met recht zeggen dat ik positief verrast ben door wat voor moois en fijns Catalonië te bieden heeft. Ik dacht ‘wel een beetje te weten’ wat te verwachten, maar deze vier dagen in Catalunya waren zo onwijs gaaf en ik wil heel snel weer terug.
Wil je ook verblijven in het prachtige Torre Nova van Geert en Jacqueline? Lees meer over deze fijne plek.