Vergeet de maki en de nigiri sushi, want hier is de temari sushi en deze sushiballen zijn te leuk!
Ik kwam deze temari tegen en vroeg mezelf af of dit een trend is of een traditioneel Japans gerecht. Want eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord en ik heb ze ook niet voorbij zien komen toen ik in Japan was. Om die laatste reden vermoedde ik dat het een nieuwe sushitrend was. Maar ik had het compleet mis want blijkbaar worden deze prachtige sushibollen al jaren door Japanners gegeten tijdens feestelijke gebeurtenissen. En als ik het uiterlijk van deze temari zie snap ik wel dat Japanners het bewaren om te shinen tijdens een feest of feestdag. Waarom ze nog niet een hit zijn in Nederland is mij een raadsel want wie wil deze knappe rijstbolletjes met een plakje vis of veggie erop nou niet aan haar gasten voorschotelen? Ik in ieder geval wel. En het leuke is dat het maken van temari sushi helemaal niet zo moeilijk is. Tenminste als je gaat voor de makkelijkere topping zoals een plakje rauwe zalm of tonijn. Want Japanners gaan helemaal los wat betreft het opleuken van deze sushisnacks. Zoek maar eens op Google, Instagram of Pinterest op temari sushi en je wordt getrakteerd op een diversiteit aan temari sushi variaties. Ik besloot deze sushiballetjes te maken en een deel van de toppings stupid simple te houden, maar mijn creativiteit los te laten op een deel van de balletjes. Het resultaat mag er best wel zijn vind ik.
Japanners serveren traditioneel de temari sushi in houten doosjes. Hoe leuk om cadeau te geven of te krijgen! Maar je kunt ze ook op een schaal of bordje presenteren. Het is jouw temari sushifeestje!
Oh leuk weetje; temari betekent handbal in het Japans. Dit zijn kleurrijke ballen waarmee vroeger gespeeld werd maar anno 2021 vaker als decoratie in huis wordt tentoongesteld. Deze sushibolletjes zijn vernoemd naar deze fraaie ballen.
Dit heb je nodig voor de temari sushi
18 temari sushi | bereidingstijd 30 minuten | kooktijd 10 minuten | wachttijd 15 minuten
- 250 gram sushirijst
- 350 gram water
- 50 gram rijstazijn
- 2 gram zout
- 10 gram suiker
- vershoudfolie
Verschillende kleuren toppings zodat het een mooi kleurenfestijn wordt. Hier kun je jezelf helemaal uitleven. Ik heb het volgende gebruikt:
- plakjes rauwe zalm
- plakjes rauwe tonijn (toro)
- een halve avocado
- een halve komkommer
- een kleine wortel
- 2 radijsjes
- 1 kleine rode biet
- mini partje citroen
Zo maak je de temari sushi
1.Was de rijst een paar keer in koud water totdat het water helder is.
2.Kook de rijst 10 minuten in 350 gram water. Wanneer de rijst 10 minuten heeft gekookt laat je het nog een kwartier staan met het vuur uit en de deksel erop. Of als je net zoals ik een rijstkoker gebruikt, laat dan de rijstkoker nog een kwartier dicht zodat de rijst kan nastomen.
3.Verwarm ondertussen in een klein pannetje de rijstazijn in een klein pannetje. Wanneer de azijn warm is los je de suiker en het zout erin op.
4.Spatel met houten of plastic spatel (of rijstschep) de rijst voorzichtig los en sprenkel ondertussen de sushiazijn over de rijst terwijl je blijft scheppen. Zet de rijst opzij en laat afkoelen.
5.Bereid nu je toppings voor door alles in (dunne)plakjes of dunne reepjes te snijden of te raspen.
6.Maak nu 18 balletjes van de sushirijst ter grootte van een grote knikker. Neem een velletje huishoudfolie en leg hierop de toppings. Leg er vervolgens een rijstballetje op en wikkel nu de vershoudfolie strak om de topping en de rijstbal. Ga zo door totdat je alle rijstballetjes hebt voorzien van een topping. Laat de temari 10 minuten opstijven in de koelkast en serveer met een mooie sojasaus.
Ook interessant
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
Temari sushi zelf maken | Japanse recepten | zelf sushi maken | Japans koken