Sjeng jian bao (gestoomde en gebakken buns gevuld met vlees, groenten en bouillon) recept

Sheng jian bao zijn fluffy gestoomde Chinese broodjes.

Ze zijn gevuld met vlees, groenten en bouillon, maar er is meer, de wolkerig zachte broodjes worden eerst gebakken zodat de onderkant heerlijk krokant is. Echt ze zijn niet te doen lekker. De eerste keer dat ik ze at was een paar jaar geleden in Hong Kong, toen was ik al verslaafd. En blijkbaar is het niet eens zo heel erg moeilijk om deze broodjes zelf te maken! Dat moest ik proberen. En inderdaad, dat ging behoorlijk makkelijk. Het kost alleen wat meer tijd omdat het deeg moet rijzen, de bouillon moet afkoelen, etc. Maar als je gewoon een zondagmiddag vrijhoudt om deze Sheng jian bao te maken word je getrakteerd op crimineel lekkere gestoomde bao buns die je wilt blijven maken!

Zo maak je de Sheng jian bao

1 uur en 45 minuten (voorbereiden, rijzen, rusten, bereiden en koken) | maakt 8 broodjes

Benodigdheden voor de vulling

  • 175 ml kippenbouillon (vervang door groentenbouillon voor een veggie versie)
  • halve theelepel agar agar
  • 125 gram varkensgehakt (voor een vega versie; weglaten of vervangen door tofublokjes)
  • 1 lente-ui (fijngehakt)
  • 2 shiitake (fijngehakt)
  • een halve knoflookteen (fijngehakt)
  • stuk gember van 1 cm (geschild en fijngehakt)
  • snufje witte peper
  • halve theelepel sesamolie
  • snufje zout
  • halve eetlepel oestersaus (evt vegetarisch)
  • halve eetlepel sojasaus
  • halve theelepel Shaoxing rijstwijn

Benodigdheden voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • halve eetlepel neutrale olie
  • snufje zout
  • 3,5 gram gedroogde gist
  • 7 gram bakpoeder
  • 20 gram suiker
  • 150 ml of water

Zo maak je de gestoomde en gebakken buns

1. Begin met het maken van de bouillonpudding. Meng in een kleine pan de bouillon met de agar agar en laat dit 15 minuten staan. Breng het aan de kook (niet roeren!), zet het vuur lager en laat zo’n 2 minuten koken. Roer goed zodat de agar agar oplost en laat afkoelen in de koelkast (1 uur).

2. Meng de overige ingrediënten van de vulling goed door elkaar en zet in de koelkast totdat de pudding stijf is.

3.Wanneer de pudding stijf is, snijd je het in kleine blokjes en meng je dit voorzichtig door de vleesvulling.

4.Maak nu het deeg. Doe hiervoor alle droge ingrediënten in een staande mixer en meng met een deeghaak op standje 1 de ingrediënten door elkaar. Zet de stand hoger en giet het water en de olie erbij. Laat nog zo’n twee minuten draaien op de hogere stand totdat je een glanzend deeg hebt. Maak een bal van het deeg, smeer wat olie bovenop het deeg, doe er een vochtige theedoek overheen en laat 1 tot 1,5 uur rijzen op een warme plek.

5.Wanneer het deeg twee keer zo groot is geworden stort je het op een bebloemde werkblad of aanrecht. Duw de lucht eruit en vorm er een grote rol van. Verdeel het deeg in acht stukken en rol ieder stuk tot een bal. Strooi wat bloem over de ballen en leg er een vochtige theedoek overheen zodat ze niet uitdrogen. Pak één bal en druk deze plat. Rol het plat met een deegroller totdat een schijf van ongeveer 3 mm dikte. De buitenste rand moet iets dunner zijn, ongeveer 1 mm.

6.Houd je linkerhand plat en leg hierop één deegschijf. Schep met een theelepel wat vulling in het midden en maak met je vrije rechter hand plooien om de vulling heen. Ga door totdat je een mooi zakje deeg hebt. Doe hetzelfde met de overige zeven balletjes.

7.Strooi wat bloem op het aanrecht en leg de buns hierop. Dek toe met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rusten.

8.Verhit 5 eetlepels neutrale olie in een koekenpan. Wanneer de olie heet is leg je voorzichtig vier buns in de olie. Bak de buns zo’n 2 tot 3 minuten op gematigd vuur totdat de onderkant mooi goudbruin is. Schenk voorzichtig 5 eetlepels water in de koekenpan en doe de deksel erop. Stoom de broodjes in 6 minuten gaar.

Serveer met een dip van zwarte azijn, gember en chili olie.

Maan maan sik!

Ook interessant:

Sjeng jiang bao recept | zo maak je de allerlekkerste gestoomde buns | Chinese buns recept | gestoomde en gebakken bao buns recept

Translate»
Lees vorig bericht:
Baked by Salvo, pop-up met snoeigoede Italiaanse zoete lekkernijen waaronder de maritozzo

Maritozzi, mari wattes? Ik had er werkelijk waar nog nooit van gehoord. Lees verder

Sluiten