De woorden Cocina Mexicana en de Mexicaanse vlag laten er geen twijfel over bestaan, bij Rosario Cocina Mexicana draait het om de Mexicaanse keuken.
Latino roots
Eigenaresse en chef Nina Bogaerts bracht vanwege het werk van haar moeder als kleine Nina behoorlijk wat tijd door in Mexico. Ze werd gaandeweg verliefd op het prachtige land en de keuken en besloot er als tiener rond te reizen. Daarnaast komt haar vader uit Guatemala, dus Latijns bloed stroomt door haar aderen.
Na een tijdje als pastachef bij Italiaans restaurant Toscanini getoverd te hebben met deeg werd het tijd voor een eigen zaak. En dat werd Rosario Cocina Mexicana. Een kleurrijke en knusse plek waar ze haar versie van de moderne Mexicaanse keuken op tafel tovert.
Tacofest bij Rosario
Het menu van Rosario Cocina Mexicana is klein en fijn en wisselt regelmatig. Op dit moment staan er vijf taco’s op het menu die we uiteraard alle vijf lieten aanrukken.
We trappen af met een fish taco. Dit is een tortilla van blauwe maïs getopt met kabeljauw in een fantastisch krokant jasje met een chipotle crema, avocado, rode kool en zeekraal (daar is die moderne twist). Heerlijke texturen, fijne zuren en geweldige smaken. Deze vistaco is een goed begin!
We vervolgen ons taco avontuur bij Rosario met opgerolde en gefrituurde tortillas gevuld met geplukte kippendij in salsa verde met witte kaas en ingelegde ui. Heerlijk die knapperige tortilla’s met die sappige kip, heerlijke frisse en lichtpittige salsa en dan die mooie zurige kaas. Een gruwelijk fijn gerecht.
Dan volgen de tacos de suadero, oftewel knapperig gebakken rundvlees met een salsa van tomatillo’s, witte ui en radijsjes. Wederom een te gekke taco’s die dan ook zo opperdepop zijn.
Cochinita pibil kan vreselijk goed zijn of een grote droge ellende. Deze langzaam gegaarde varkensnek met ingelegde rode ui en habanero salsa van Rosario is gelukkig een topper. Het vlees is zo mooi zacht en sappig en meer dan die ingelegde ui heeft het ook niet nodig. Een enorme oempfh-gerecht waar je je vingers bij aflikt.
De tacos de milpa zijn vegetarisch en bestaan uit een witte maïs taco belegd met geroosterde bloemkool, zoete aardappel en salsa macha, witte kaas, ingelegde rode ui en sesamzaadjes. Deze taco’s zijn WAANZINNIG! De eerdere taco’s waren al grandioos, maar de milpa is de winnaar van vandaag. De bloemkool is zo mooi warm en hartig van smaak met nog een beetje structuur. De salsa macha (een saus van pinda’s gedroogde chilipepers, knoflook en olie) is zo mooi gelaagd van smaak en een geweldige umami-bom. Een taco om van te houden.
Rosario Cocina Mexicana is een vreselijk leuke spot om lekker taco’s te happen. Nina weet prachtig mooie en smaakvolle taco’s te creëren waar je dagen later nog naar terug verlangt. Ik kan niet wachten om snel weer terug te gaan om te zien (en te proeven) wat Nina nu weer voor iets lekkers heeft bedacht.
Iedere zondag is er ook een Mexicaanse brunch waarbij je je kunt storten op chilaquiles, huevos a la Mexicana en ijskoude Micheladas. Geen verkeerde manier om je zondagmiddag te spenderen lijkt me.
Rosario Cocina Mexicana
Tweede Egelantiersdwarsstraat 9 H
Amsterdam Centrum | Jordaan
Lunch | drinks | diner
Openingstijden Rosario Cocina Mexicana:
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag van 18.00 uur tot 22.00 uur
Donderdag tot en met zaterdag van 13.00 uur tot 22.00 uur
Zondag van 11.00 uur tot 22.00 uur
Plan je route naar Rosario Cocina Mexicana
Ook interessant:
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
Tags: Mexicaans restaurant Amsterdam | nieuw restaurant op de Tweede Egelantiersdwarsstraat | taco’s eten in Amsterdam | tacorestaurant in de Jordaan | waar kun je de beste taco’s eten in Amsterdam? | Mexicaanse gerechten