Als er iets is waar ik nooit genoeg van kan krijgen is het wel dim sum. Ik ben verzot op deze hap-snap-weg-traktaties. Als klein meisje met Asian roots ben ik opgegroeid met deze Chinese hapjes. We aten ze dan ook bijna iedere week bij een traditioneel dim sumrestaurant in Nijmegen. En ik kan je vertellen, ze vervelen nooit, maar dan ook nooit.
Dus toen mij werd gevraagd of ik het leuk zou vinden om bij restaurant Ron Gastrobar Oriental van hun enige échte dim sumchef wilde leren deze kleine kunstwerkjes te maken hoefde ik niet lang na te denken.
Op een zonnige dinsdagmiddag verzamelen een aantal (food)bloggers (Awesome Amsterdam, Culi-Amsterdam, Catch 52, Foodtube, Fabulouscity, Myfoodblog.nl, Society World, August Reign en ikzelf) zich bij hotspot Ron Gastrobar Oriental op de Kerkstraat en in plaats van te zitten en te proeven, staken we onze handen uit de mouwen.
Cocktails maken
Maar eerst achter de bar! Want shake-and-stir-specialist bartender Michel leert ons vandaag een Negroni te maken. In deze cocktail gaan gelijke delen Vermouth, een bitter (zijn favoriet is Campari) en gin. Deze cocktail wordt niet geshaked, maar geroerd. En ook dat gaat op een bijzondere manier. Ik probeer én foto’s te maken én tegelijkertijd aandachtig te luisteren. Oef best lastig!
En nu is het onze beurt om te shinen achter de bar. We mogen onze eigen signature Negroni maken. Mijn cocktail bestaat uit Vermuth Negri, een bitter en Wint & Lili Gin.
Ok nu de extra’s, stiekem vind ik dat het leukste van het cocktail maken. Een rood pepertje hier, baby koriander daar, wat fijngehakte mint….et voila klaar is Negroni by Sam (en Lotte, want zij was voor vandaag mijn cocktail-mix-buddy).
Dimsum maken
After drinks, food! Geduldig legt dim sum chefkok Man-Kit aan ons uit hoe je sui kauw en ha kauw moet maken. Tussendoor vertelt hij ook fantastische anekdotes over zijn tijd als leerling dim summaker.
Tadaa! Niet slecht toch, al zeg ik het zelf. Ik ben best wel een beetje trots op mijn allereerste zelfgemaakte sui kauw.
Gelukkig krijg ik af en toe hulp van Sidney die de fijne kneepjes van ’the art of dim sum’ weet. Het fijne van dim sum maken is dat af en toe met een beetje een ‘nip and tuck’ je soms nog even wat kleine schoonheidsfoutjes kunt fixen.
Mijn eerste panda ha kauw ‘made by Sam’ is ook niet verkeerd.
Pfew dit is wel wat anders dan een bammetje smeren. Ik ben gebroken en heb welgeteld pas negen dim summetjes uit mijn mouw geschud en ben volgens mij al een half uur bezig. ‘Man this is hard work!’ Maar wel echt waanzinnig cool om te doen.
En daar zijn ze dan de mandjes met vers gestoomde sui kauw en ha kauw.
Tijd om te proeven, maar eerst komt Ron nog even langs om onze culinaire prestaties te beoordelen. “En,” vraag ik hem. “Wat vind je ervan?” Hij knikt en zegt dat het best ok is. Nou die kan ik in mijn zak steken 🙂
“Looks great, tastes even better!” Wow, wat is dit fingerlicking good! Nomnom!
Hulde aan Rons dim sum team. Met hun vingervlugge dim sum skills maken zij dag in dag uit killer dim sums. Super leuk om te doen en nóg leuker om daarna op te smikkelen. Deze workshop is met stip de leukste ever! Je kunt trouwens ook zelf zo’n dim sum workshop doen. Hoe leuk om je vrienden op te trommelen en met z’n allen aan de slag te gaan.
Ow ja bij Ron Gastrobar Oriental kun je natuurlijk ook freakinlicious Peking duck eten. Met heerlijke gestoomde lotusbroodjes. One of my favourites!! Hmmm!
Ron Gastrobar Oriental
Kerkstraat 23
Amsterdam Centrum