Ik ging dineren bij Restaurant Lars Amsterdam en was totaal niet voorbereid op wat me te wachten stond.
Ja, ik had al vaker gehoord van Restaurant Lars in de Houthavens. Sowieso allemaal positieve verhalen en zelfs mensen die me in Facebookposts tagden en aanraadden om te gaan eten bij dit restaurant. Dus Lars stond al een tijdje op mijn foodbucketlist, maar het kwam er gewoon niet van. En de laatste keer dat ik op de Danzigerkade in de Houthavens was vond ik het nogal een kale boel dus dat heeft vast ook meegespeeld. Nou van betonnen oerwoud is de kade getransformeerd tot een indrukwekkend stukje metropolisch Amsterdam en Restaurant Lars is van foodbucketlist naar de lijst van tried and liked gehopt.
Restaurant Lars ligt in de toffe Houthavens
Want terwijl ik de laatste meters afleg richting Restaurant Lars kijk ik werkelijk waar mijn ogen uit. Er staan niet een beetje gave gebouwen in dit deel van de Houthavens, maar bizar gave staaltjes architectuur waar ze in Rotterdam nog een puntje aan kunnen zuigen. Ik kreeg serieus het gevoel alsof ik in New York of Berlijn fietste echt zo impressive. En in één van die prachtige gebouwen pal aan het water huist dus Restaurant Lars. Je bereikt deze horecazaak via de brede trap. Eenmaal binnen blijf je je ogen uitkijken want dit is een gevalletje knap interieur inclusief met mooie bar en grote open keuken.

Het uitzicht van Restaurant Lars is ongelofelijk
En het aller aller mooiste aan Restaurant Lars vind ik toch wel het uitzicht over het water, want die is fenomenaal. Wij veroverden een tafel pal tegenover de open keuken (yes chefs in actie!) en aan het raam zodat we terwijl we gezellig tafelden de zon in het water zien zakken en de lucht oranje kleuren. Echt hoe romantisch wil je het hebben?
Prachtige gerechten en wijnen en geweldige service
Terwijl chef Lars Scharp de meest prachtige en creatieve gerechten vanuit de keuken het funky-modern ingerichte restaurant in stuurt vertelt zijn zakelijke én levenspartner Floor Wiggers aan tafel over de bijpassende wijnen. Dit is overigens een gastvrouw om van te houden. ‘Dit is zo’n bijzondere wijn,’ terwijl Wiggers vertelt over een unieke fles Edda uit San Marzano in Puglia stralen haar ogen. Het is opvallend hoe zowel de chef als de maître genieten van het delen van hun passie. En ze hebben ook net zulke leuke mensen weten aan te trekken als personeel, want de gezellige meid die ons bedient is er ook eentje die de avond extra leuk maakt.
En dan nu wat meer over het eten. Wij aten acht gangen plus tongstrelende bites en dat zag er zo uit.
We beginnen gelijk met twee prachtige bites: tartelette gevuld met huisgemaakte roomkaas en gefermenteerde blauwe bessen en een koekje van parmezaanse kaas met aardpeer. Deze laatste bite is favoriet van de twee bites.


De langoustine is perfect gegaard en combineert top met de vettige en zoute lardo en de tomaten geven het gerecht umami.
Ook de coquilles met verse oester, crème van mierikswortel en gerookte boter en ‘bouillabaisse’ maar dan anders zijn uitstekend.

Ik ben helemaal weg van de geroosterde tong. Dit gerecht is zo clean en puur, het haalt het beste van de ingrediënten naar boven. Ik kan hier geen genoeg van krijgen.

Tweede lieveling van de avond is de rode mul. De parelgort is bereid als een risotto en opgeleukt met knapperige chorizo. De volle smaak van dit gerecht met dat kleine zuurtje in de parelgort is subliem. Echt een top top gerecht.

Dan eend gegaard in Lapsong Souchong, perzik, krokante zeesla en cantharellen. Chef Lars vindt de keuze van producten ontzettend belangrijk. Hij let dus goed op de herkomst van zijn spullen. Zo kiest hij voor een Franse boerderij eend omdat dit een bewustere keuze is. Je zult dan ook niet snel foie gras op zijn menukaart vinden. Hoe lekker het ook is, het is niet diervriendelijk dus die komt er niet in bij Restaurant Lars. En daar kan ik alleen maar heel veel respect voor hebben.
Na een paletreiniger in de vorm van een granité van kumquat en pannacotta volgen er nog twee oogstrelende desserts. En daarna gaan we rollend en een tikkie aangeschoten weer onze fietsen op.


In onderstaand filmpje zie je in exact 4 minuten en 13 seconden een recap van deze geweldig culinaire avond.
Kaasplankje als dessert
Ik hou zo van restaurants met een kaasplankje en de kaaskar staat al paraat bij Lars om kaasfanaten te voorzien van hun favoriete hartige nagerecht. En uiteraard heeft maître Wiggers er een mooi glaasje druivennat bij.

Restaurant in Amsterdam waar je makkelijk kunt parkeren
Parkeren in Amsterdam is een crime. Niemand zit te wachten op rondjes rijden over de grachten vooral niet als je eerst stapvoets in de file het centrum van Amsterdam in bent getuft. Dus wees slim, rij gewoon naar de Houthavens, hoef je de stad niet door als je via de snelweg rijdt en vervolgens parkeer je zo je bolide in parkeergarage Houthavens onder het restaurant. Lift omhoog pakken en je bent in het restaurant.
Dat waren ze, vijf hele goede redenen om heel snel bij Restaurant Lars te gaan eten. ’s Avonds of een keertje overdag, want Lars is ook een te gekke plek voor een (zakelijke)lunch. Niet al teveel tijd, desgewenst serveren ze het menu binnen 1,5 uur.
Restaurant Lars
Danzigerkade 179
Amsterdam West | Houthavens
Lunch | diner | fijn terras | makkelijk parkeren
Openingstijden Restaurant Lars:
Maandag tot en met vrijdag van 12.00-15.00 uur en 18.00-22.00 uur
Zaterdag van 18.00 uur tot 22.00 uur
Zondag gesloten
[mapsmarker marker=”227″]
Tags: restaurant in de Houthavens in Amsterdam West | 5 redenen waarom je heel snel moet eten bij Restaurant Lars in de Houthavens