Restaurant Felix een culinair spektakel in het Felix Meritis

Restaurant Felix is nog niet eens open, maar nu al veelbesproken.

Het eerste permanente restaurant in het monumentale Felix Meritisgebouw aan de Keizersgracht bereidt zich al maanden voor op het moment supreme: de opening op 31 januari. Renoveren, proefkoken, voorproeven, wijn pairen en nadenken over het concept. Vorige week woensdag kreeg ik de eer om alvast een kijkje te nemen in het nieuwe restaurant en mocht ik het nieuwe menu voorproeven.

Bekijk hieronder de recap video van de avond.

Restaurant Felix nieuw op de Keizersgracht

Restaurant Felix huist in Cultuurhuis Felix Meritis. Cultuurliefhebbers komen met een goed gevulde programma flink aan hun trekken. Er zijn colleges, lezingen en expo’s over tech, ondernemerschap, wetenschap en kunst en voor wat culinair genot stap je over de drempel bij het nieuwe restaurant.

Tafelen bij Restaurant Felix is meer dan een vorkje prikken, het is een smaakvolle voorstelling. Je geeft zelf aan hoeveel gangen je wilt (lunch drie of vijf gangen en diner drie, vijf of zeven gangen) en vervolgens kun je achterover leunen en je laten verrassen door wat chef Floris van Straalen voor je in petto heeft.

Mij stond het volgende te wachten:

Restaurant Felix chef Floris van Straalen
Kastanjechampignons met piri piri crème, soesje met truffel en knolselderij en tuile van sesam,imoencress en limoenyoghurt.

Na de mooie amuses volgde de parade aan knappe gerechten.

Uit eten in Amsterdam centrum restaurant Felix in Felix Meritis gebouw
Zeeuwse platte, rettich, sambai en meringue van limoen

Wauw wat een grandioos gerecht om mee te starten. Lekker zilterig, fris en met mooie texturen.

Maître d’ Sander van Loenen Martinet komt aan tafel met een groot plateau met opgeklopte boter dat hij afmaakt met gerookte specerijen. ‘Vikingboter,’ noemt hij het. Daarbij eten we meergranenbroodjes of Frans stokbrood of zoals wij doen gewoon allebei.

Felix Meritis restaurant Felix
Opgeklopte boter

Dan verschijnt het signatuurgerecht van chef Van Straalen op tafel. Huh signatuur? Maar jullie zijn nog niet eens open? ‘De chef heeft dit gerecht meegenomen vanuit Envy.’ Lacht de ober. Aha dat klinkt logisch. En het perfect gegaard eitje is er eentje om je vingers bij af te likken. Wat een heerlijkheid.

Signature dish chef Floris van Straalen
Op 62 graden gegaard eitje met kaviaar, topinamboer en schuim van jonge knoflook

Nog zo’n gerecht dat de chef zich eigen heeft gemaakt: een klassieke Caesar salade, maar dan anders. Geen kip, maar langoustine die heel zacht is gegaard. Een kunstwerkje om te zien en echt te gek om van te snoepen.

Caesar salad restaurant Felix
Caesar salade van
langoustine, espuma van spek, ansjovis en gebrande little gem

Ook de snoekbaars met een saus van sake en umeboshi (Japanse pruimen) is een gevalletje goed gelukt. De vis en sake gaan zo mooi samen en sommelier Saskia Smeenk schenkt er een prachtige sake bij en even is het heel erg stil aan tafel.

Restaurant Felix dineren uit eten
Zacht gegaarde snoekbaars met dille olie, saus van umeboshi en sake, zalmeitjes en groene kool.

Ook het hoofdgerecht van rosbief is er eentje waarvan ik gretig eet. Het perfect rosé gebakken stukje vlees komt met een heerlijke jus van bloedworst en sjalot. Waanzinnig goed. En Saskia heeft er een hele spannende rode wijn bij om het te combineren: een Ela uit Israël. Verrukkelijk!

Lekker uit eten Amsterdam centrum restaurant Felix
Krokant van pastinaak met wortelcrème. Rosbief met jus van bloedworst en sjalot
Restaurant Felix Amsterdam centrum Floris van Straalen
Koolrabi, buffelyoghurtijs en parels van mierikswortel
Uit eten restaurant Felix dessert
Amandelcakeje met gezouten caramel, ijs van amandel en gel van citrus en vers gemalen Jamaicaanse peper
Goed restaurant Felix Keizersgracht

Jemig wat was dit een fijn diner. Mooie verrassende gerechten die stuk voor stuk stralen en goed in elkaar zitten. Het team achter Restaurant Felix is ontzettend ervaren en enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Echt een toptent in hartje Amsterdam waar je zeker eens een keertje moet aanschuiven.

Restaurant Felix opende haar deuren op 31 januari a.s.

Restaurant Felix
Keizersgracht 324
Amsterdam Centrum
Lunch | diner

Facebookpagina

Openingstijden Restaurant Felix:
Dinsdag tot en met zaterdag inloop vanaf 19.00 uur, start vanaf 19.30 uur

Dit vind je misschien ook wel interessant:

[mapsmarker marker=”253″]

Tags: nieuw restaurant in Felix Meritis gebouw | nieuw restaurant Amsterdam Centrum | nieuw restaurant op Keizersgracht met Floris van Straalen als chef | restaurant op de Keizersgracht Amsterdam Centrum

Translate»
Lees vorig bericht:
Ramenrestaurant Betsubara Oost Javastraat Amsterdam
Er komt een ramenrestaurant op de Javastraat in Amsterdam Oost

Betsubara Oost opent binnenkort namelijk midden in de Indische Buurt. Lees verder

Sluiten