Restaurant Felix is nog niet eens open, maar nu al veelbesproken.
Het eerste permanente restaurant in het monumentale Felix Meritisgebouw aan de Keizersgracht bereidt zich al maanden voor op het moment supreme: de opening op 31 januari. Renoveren, proefkoken, voorproeven, wijn pairen en nadenken over het concept. Vorige week woensdag kreeg ik de eer om alvast een kijkje te nemen in het nieuwe restaurant en mocht ik het nieuwe menu voorproeven.
Bekijk hieronder de recap video van de avond.
Restaurant Felix huist in Cultuurhuis Felix Meritis. Cultuurliefhebbers komen met een goed gevulde programma flink aan hun trekken. Er zijn colleges, lezingen en expo’s over tech, ondernemerschap, wetenschap en kunst en voor wat culinair genot stap je over de drempel bij het nieuwe restaurant.
Tafelen bij Restaurant Felix is meer dan een vorkje prikken, het is een smaakvolle voorstelling. Je geeft zelf aan hoeveel gangen je wilt (lunch drie of vijf gangen en diner drie, vijf of zeven gangen) en vervolgens kun je achterover leunen en je laten verrassen door wat chef Floris van Straalen voor je in petto heeft.
Mij stond het volgende te wachten:
Na de mooie amuses volgde de parade aan knappe gerechten.
Wauw wat een grandioos gerecht om mee te starten. Lekker zilterig, fris en met mooie texturen.
Maître d’ Sander van Loenen Martinet komt aan tafel met een groot plateau met opgeklopte boter dat hij afmaakt met gerookte specerijen. ‘Vikingboter,’ noemt hij het. Daarbij eten we meergranenbroodjes of Frans stokbrood of zoals wij doen gewoon allebei.
Dan verschijnt het signatuurgerecht van chef Van Straalen op tafel. Huh signatuur? Maar jullie zijn nog niet eens open? ‘De chef heeft dit gerecht meegenomen vanuit Envy.’ Lacht de ober. Aha dat klinkt logisch. En het perfect gegaard eitje is er eentje om je vingers bij af te likken. Wat een heerlijkheid.
Nog zo’n gerecht dat de chef zich eigen heeft gemaakt: een klassieke Caesar salade, maar dan anders. Geen kip, maar langoustine die heel zacht is gegaard. Een kunstwerkje om te zien en echt te gek om van te snoepen.
langoustine, espuma van spek, ansjovis en gebrande little gem
Ook de snoekbaars met een saus van sake en umeboshi (Japanse pruimen) is een gevalletje goed gelukt. De vis en sake gaan zo mooi samen en sommelier Saskia Smeenk schenkt er een prachtige sake bij en even is het heel erg stil aan tafel.
Ook het hoofdgerecht van rosbief is er eentje waarvan ik gretig eet. Het perfect rosé gebakken stukje vlees komt met een heerlijke jus van bloedworst en sjalot. Waanzinnig goed. En Saskia heeft er een hele spannende rode wijn bij om het te combineren: een Ela uit Israël. Verrukkelijk!
Jemig wat was dit een fijn diner. Mooie verrassende gerechten die stuk voor stuk stralen en goed in elkaar zitten. Het team achter Restaurant Felix is ontzettend ervaren en enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Echt een toptent in hartje Amsterdam waar je zeker eens een keertje moet aanschuiven.
Restaurant Felix opende haar deuren op 31 januari a.s.
Restaurant Felix
Keizersgracht 324
Amsterdam Centrum
Lunch | diner
Openingstijden Restaurant Felix:
Dinsdag tot en met zaterdag inloop vanaf 19.00 uur, start vanaf 19.30 uur
Dit vind je misschien ook wel interessant:
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
[mapsmarker marker=”253″]
Tags: nieuw restaurant in Felix Meritis gebouw | nieuw restaurant Amsterdam Centrum | nieuw restaurant op Keizersgracht met Floris van Straalen als chef | restaurant op de Keizersgracht Amsterdam Centrum