Na bijna vijf jaar renoveren is het dan eindelijk zover: de relaunch van De L’Europe in Amsterdam.
Vorige week dinsdag kreeg ik met een paar andere lucky bastards een culinaire tour langs de bars en restaurants die huizen in het hotel dat in de 19e eeuw is gebouwd op de overblijfselen van een laatmiddeleeuwse vesting. Ik word altijd immens gelukkig als ik het hotel dat in 2001 is uitgeroepen tot rijksmonument binnenloop. De prachtige lobby die nooit verveeld, daar blijf je gewoon foto’s van nemen. Maar veel tijd om kiekjes te nemen heb ik niet, want de toer begint! We trappen af bij Freddy’s Bar, de bar die vernoemd is naar Alfred ‘Freddy’ Heineken en die sinds haar facelift afgelopen zomer is voorzien van comfortabele velours banken en groene stoelen waar je geweldig goed in kunt borrelen of een vorkje kunt prikken. Wij krijgen een rondeeltje, een drankje met hierin Wynand Fockink jonge jenever, Wynand Fockink Singleburger, The Spirit van Heineken, gember, citroen en Heineken Silver. De naam van het drankje is een knipoog is naar het rondeel waar we op staan. Daar horen natuurlijk wat mooie hapjes bij en we krijgen dan ook Jordanese gehakballetjes erbij geserveerd.
Marie een luxe Parijse brasserie aan het water
De volgende stop is Marie Amsterdam, de luxe brasserie dat zo uit Parijs lijkt overgevlogen te zijn met één van de mooiste, zo niet het mooiste terras met uitkijk over het water. Ook Marie heeft een transformatie gehad en oogt nu nog knusser en chiquer. Chef Jesse Franzen, die sinds vorig jaar juni de scepter zwaait in de keuken, vertelt dat hij heel erg gek is op sauzen en zijn Franse gerechten zullen dan ook vergezeld gaan met heel veel mooie sauzen. Voor ons heeft hij een smakelijke tartelette Niçoise met kraakverse rauwe tonijn, knapperige haricots vert en geraspte eidooier. Heerlijk! Ondertussen blijf ik maar staren naar het grandioze uitzicht over het water.


Graziella een gemoedelijke Italiaanse trattoria
We vervolgen onze culinaire toer door De L’Europe en begeven ons naar Graziella, de gemoedelijke Italiaanse trattoria wat er gewoon om vraagt om met je hele familie (of vriendenkring) plaats te nemen en je lekker te laten verwennen door de kookkunsten van chef Ben van Geelen (voorheen o.a. Toscanini). Dat Restaurant Manager Clarissa Rapone uit het land van de laars komt merk je meteen, wat een warm en welkom ontvangst krijgen we in het fraai ingerichte restaurant. En ook onze smaakpapillen worden flink verwend door de huisgemaakte ravioli gevuld met een lamsragout dat geserveerd wordt met radicchio, heel veel boter en salie. Er wordt een glaasje prosecco ingeschenkt om het feest compleet te maken. Leuk om te weten, binnenkort beginnen ze bij Graziella met de Domenica Lunga, oftewel de zondagsbrunch. Dat wordt heerlijk lang tafelen met één van de mooie Italiaanse wijnen uit hun uitgebreide collectie.



Afternoon Tea en private wijntasting
Maar er is meer! Want dacht ik dat ik alle bars en restaurants van De L’Europe wel kende, nou ze hebben tegenwoordig ook een Afternoon Tea in de Lobby. Vanaf ons tafeltje dat uitkijkt over de gracht mogen we snoepen van de lekkernijen van de etagère. Deze bevat: een cappuccino van knolselderij met zwarte truffel, een ham kaas tosti met zwarte truffel en huisgemaakte bokkenpootjes. Daarbij drinken we een heerlijke genmachi thee (thee van geroosterde rijst). En ben je meer van de wijn? De L’Europe heeft nu ook een exclusieve privé wijnproeverij in hun wijnkelder. Goed om te weten: De wijnkaart van De L’Europe kreeg onlangs nog de hoogste ranking van World of Fine Wine. En tijdens de tasting kun je dus een selectie proeven die samengesteld wordt door het sommelierteam onder leiding van Wine Director Antonello Nicastri. Hoe leuk om te doen of om cadeau te geven?
Nieuwe speak easy cocktailbar Chapter 1896
Ook nieuw is de speak easy cocktailbar Chapter 1896. Waar voorheen de bibliotheek zat, huist nu een stijlvolle cocktailbar waar je ultiem kunt chillen. De naam van de bar is een verwijzing naar de verhalen die de cocktails vertellen en het jaar waarin Hotel de l’Europe destijds werd geïntroduceerd. Head Bartender Greg Peatfield heeft twee cocktails voor ons om deze smakelijke middag af te sluiten.

En nee natuurlijk ben ik sterrenzaak Flore niet vergeten, maar Flore zit momenteel vol in de verbouwing en was helaas niet aantoonbaar. Op 2 april gaan de deuren weer open van het restaurant van chef Bas van Kranen, dus we moeten nog even wachten. Maar het team van Flore heeft wel een smaakvol cadeau voor ons bereid: huisgemaakte miso.

De L’Europe
Nieuwe Doelenstraat 2-14
Amsterdam Centrum
Hotel | restaurant | bar | terras
Plan je route naar De L’Europe
Ook interessant:
- Relaunch De L’Europe Amsterdam: een culinaire toer langs de bars en restaurants
- Dit zijn de lekkerste eetplekken in de Dolomieten
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland