Een heerlijke taart is altijd fijn, nóg fijner is een taart die niet alleen goed smaakt, maar waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten.
Dit recept voor een heerlijke banaanmeringuetaart is niet alleen vrij gluten, maar ook zonder boter en gezoet met beter zoet (honing en palmbloesemsuiker). En door de toevoeging van havermout en quinoameel valt dit taartje ook nog eens onder de categorie superfood. Veel plezier met bakken!
Benodigdheden
Voor de bodem:
- 100 gram kokosolie
- 100 gram (glutenvrije)havervlokken
- 50 gram lijnzaad
- 50 gram quinoameel
- 30 gram kokosmeel
- 20 gram palmbloesemsuiker
Voor de vulling:
- 2 rijpe bananen
- 4 eigelen
- 10 dl kokosmelk
- 50 gram palmbloesemsuiker
- 10 gram kokosolie
- 10 ml citroensap
Voor de meringuetopping:
- 4 eiwitten
- 1 eetlepel honing
Zo maak je de banaanmeringuetaart
Maak de bodem
Meng de kokosolie, havervlokken, lijnzaad, quinoameel, kokosmeel en palmbloesemsuiker in een blender of keukenmachine tot een deegachtig mengsel. Vet een taartvorm in met wat kokosolie en bedek de vorm met het deegmengsel. Bak de taartbodem in 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven (180 graden). Haal de taartbodem uit de oven en laat het iets afkoelen.
Vul de taart met banaan en custard
Beleg de taartbodem met plakjes banaan. Hang een kom in een pan met kokend water (zorg ervoor dat het kokend water de bodem van de kom niet raakt), dit heet au bain-marie. Klop hierin het eigeel, kokosmelk, palmbloesemsuiker, kokosolie en citroensap door elkaar totdat je een mooie custard krijgt. De custard is klaar als je duidelijk banen kunt trekken op de achterkant van je (pol)lepel. Giet de custard over de bananen en zet de taart nog 15 minuten in de oven op 180 graden.
Maak de meringue
Maak een schaal vetvrij met een halve citroen en droog de kom goed af. Klop de eiwitten stijf totdat ze glazig worden, voeg de honing toe en klop totdat je pieken kunt maken van de eiwitten.
Maak de taart op en dan lekker grillen
Bedek de taart met de meringue en zet het een paar minuten onder de hete grill (of gebruik een brander) totdat de meringue een mooie bruine kleur heeft.
En klaar is je banaanmeringuetaart waarvan je schuldvrij mag genieten!
Ook lekker en gezond: fluffly bananenpannenkoeken.