Dit recept voor baja fish taco’s is onwaarschijnlijk goed

 
Booking.com

Fish taco’s zijn één van mijn favoriete taco’s. Verse vis in een luchtig krokant korstje met daarbij knapperig groen, een pittige salsa, koriander en dat dan allemaal in een maïstortilla rollen en hop zo in je mond. Afgelopen november maakte ik een tour van een maand door Mexico. We reisden van Mexico-Stad, via de provincie Oaxaca en Chiapas naar the Yucatan.

Waarom Mexico-City de coolste stad ooit is. En je er dus nu heen moet gaan.

Baja fish tacos

In die vier weken aten we onwaarschijnlijk veel taco’s en daar zaten ook fish taco’s tussen. Meestal stonden ze als baja fish tacos op de kaart. Baja California is een streek in het westen van Mexico waar we afgelopen november niet zijn geweest, gewoon omdat Mexico zo ontiegelijk groot is. Maar deze streek ten zuiden van California in de VS staat hoog op ons verlanglijstje. Het mooie aan deze regio is dat ze hier heel veel vis hebben en hun tortilla’s daardoor veelvuldig met verse vis en/of zeevruchten worden gevuld. Anthony Bourdain maakte er al een mooie reportage over en at de ene fish taco na de andere. Als je eenmaal een goede baja fish taco hebt gehad, wil je niet meer anders.

Recept vis taco Mexicaans

Zelf Mexicaanse fish tacos maken

Zo af en toe heb ik dan ook een enorme craving naar een goede fish taco. En aangezien Mexico niet echt om de hoek ligt, maak ik ze graag zelf. In het boek Cantina Mexicana, de rijkdom van de Mexicaanse Keuken’ van Paul Wilson staan mooie recepten voor echte Mexicaanse gerechten. En daarmee bedoel ik dus gerechten die bedacht zijn door Mexicanen en dus niet Texmex gerechten. Want zoals je wellicht wel weet er is nogal een groot verschil tussen Texmex en Mexicaans. En de harde taco schelpen die zo handig al een soort van kommetje vormen zijn niet Mexicaans. Want een taco in Mexico is zacht en fluffy. De harde taco’s noemen ze in Mexico tostada en zijn plat. De keten Taco Bell is degene die kwam met de harde schelpen en noemde ze tacos en zorgde voor verwarring. In het boek van Paul Wilson vind je dus Mexicaanse gerechten. En dus ook een recept voor een fish taco. Ik heb zijn recept als uitgangspunt genomen en getweakt naar mijn smaak en het recept vind je hieronder.

Stap 1: koop de juiste tortilla’s

Het succes van je taco valt of staat met de juiste tortilla’s. Taco vs tortilla wat is het verschil? De tortilla is de wrap en als je de wrap topt met dingen krijg je het gerecht taco. Dus je koopt de juiste tortilla’s. En ik weet dat iedere supermarkt tortilla’s in de schappen heeft liggen, maar ze zijn niet hetzelfde als the real thing. Eet een keer goede maïstortilla’s en je zult nooit meer grijpen naar tarwetortilla’s. Ik haal mijn tortilla’s bij Tjin’s Toko op de Eerste van der Helststraat in de Pijp (niet te verwarren met Tjin’s Toko op de Van Woustraat ook in de Amsterdamse Pijp). Daar hebben ze zowel verse tortilla’s in de koeling liggen als ingevroren tortilla’s. Ik zou beiden meenemen en een voorraadje aanleggen. Wel zo handig. Sowieso is Tjin’s Toko een te gekke winkel om in rond te dwalen. Al die verschillende salsa’s, pepertjes, nachochips etc. Ik hou ervan.

Ok dus vanaf nu aan koop je alleen de goede tortilla’s, toch?

Dit heb je nodig voor 10 vistaco’s

  • 10 maïstortilla’. Ik had deze blue corn tortilla’s.
  • 400 gram stevige witvis (wij hadden Victoriabaars, een vis die mooi stevig blijft)
  • Een zakje gist
  • 150 gram patentbloem
  • flesje pale ale of blond bier
  • 0,25 theelepel azijn
  • snufje zout
  • snufje suiker
  • Bloem om te bestuiven
  • 75 gram geraspte rode kool
  • een halve kleine venkel (geraspt)
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Verse koriander
  • Een plantaardige olie die flink heet mag worden (bijv. arachideolie of zonnebloemolie)
  • 1 eetlepel chipotlepepers in adobosaus


Zo maak je de fish taco

Maak eerst het beslag voor de vis

  • Giet het bier en de azijn in een grote kom en los hierin de gist op.
  • Zeef de bloem, een snufje zout en een snufje suiker boven de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Druk het beslag door een fijne zeef en dek de kom af met een schone theedoek of huishoudfolie en laat zo’n tien minuten rijzen op een warme plek (dus niet in de koelkast).

Maak de adobosaus

  • Meng de mayonaise met de chipotle pepers in adobosaus, voeg wat limoensap toe, breng op smaak met peper en zout en klaar is je salsa.

Maak vervolgens de krokante visstukjes

  • Snij de vis in repen en bestrooi met zout en peper
  • Verhit ondertussen de olie in een zware (frituur)pan tot 180 graden Celsius. Gebruik je een zware pan, gebruik dan een kookthermometer zodat je zeker weet dat de olie op de juiste temperatuur is.
  • Roer het gerezen beslag even door.
  • Bedek een platte bord met een laagje bloem en haal de vis hier doorheen. Haal de vis vervolgens door het beslag en bak het in 2 tot 3 minuten goudbruin. Je kunt het beste in batches werken, zodat je niet teveel vis tegelijkertijd in de pan hebt. Schep de krokante visreepjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.

Verwarm de maïstortilla’s

  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag
  • Bak hierin de tortilla’s kort aan beide zijden
  • Leg de warme tortilla’s in een aluminiumfolie om ze warm te houden totdat je de taco’s gaat bouwen.

Bouw de taco’s

Neem een warme taco, leg hierop de rode kool- en de venkelreepjes, vervolgens twee of drie stukjes krokante vis en daar bovenop de adobomayonaise, verse koriander en een squeeze limoensap. Dicht vouwen en smullen maar!

Fish taco recept

Translate»
Lees vorig bericht:
Nieuwe Diep Flevopark Amsterdam Oost
‘t Nieuwe Diep a hidden gem tucked away in a green oase

 Distillery 't Nieuwe Diep is a fantastic spot to get away from the hussle of the city. Read more

Sluiten