Ik ben gek op noedels. Ik kan ze iedere dag en de hele dag eten.
Udon, rijstvermicelli, ramen, brede rijstnoedels…noem het maar op en ik eet het. Één van de gaafste noedels vind ik overigens de Koreaanse noedels (dangmyeon) die gemaakt zijn van zoete aardappel. Ze zien er op het eerste oog hetzelfde eruit als gewone dunne rijstnoedels, maar deze zoete aardappelnoedels werken als een mega spons en zuigen alle heerlijke smaken op waar je ze mee mengt. Koreanen gebruiken deze dangmyeon dan ook om het gerecht japchae te maken. Hiervoor worden de glasnoedels gewokt met groenten en een mooie marinade. Supersimpel en superlekker. Toen ik laatst een sukiyaki van Japans restaurant Yamazato at werd ik geïnspireerd om de Koreaanse dangmyeon te wokken met een op sukiyaki-achtige saus. Lekker met wat buikspek, shiitake en veggies. Het bleek een te gek recept en ik deel het dan ook graag met je.

Dit heb je nodig voor het zoete aardappelnoedels met buikspek recept
Recept voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten
- 200 gram buikspek in reepjes gesneden
- 125 ml sake
- 125 ml sojasaus
- 125 ml mirin
- halve theelepel suiker
- 3 druppels sesamolie
- 1 theelepel gember (geraspt)
- 300 gram zoete aardappelnoedels
- 3 bosui (in stukken van 3 cm gesneden)
- een halve winterpeen in reepjes gesneden
- 200 gram gewassen spinazie
- 4 grote gedroogde shiitake
- flinke hand boomoren (optioneel)
- 1 kleine ui (in grove stukken gesneden)
- vier eetlepels arachideolie
Doe eerst het voorbereidend werk
Week de noedels een kwartier in heet water. Week de shiitake en boomoren minstens een half uur in lauwwarm water. Knijp halverwege de shiitake uit en ververs het water. Wanneer de shiitake zacht is en de boomoren zijn uitgezet knijp je ze nogmaals uit en snijd je alles in reepjes.
Maak vervolgens de saus
Doe de gember, de sojasaus, de mirin, de sake, het suiker en de sesamolie in een kleine pan en verwarm alles totdat de suiker is opgelost.
Kook de noedels
Zet een grote pan met water op en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt doe je de zoete aardappelnoedels erbij en kook je ze vijf minuten. Giet vervolgens de noedels af en laat uitlekken.
Wok nu het gerecht
Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Wanneer de olie heet genoeg is doe je de ui en de bosui erbij. Wok alles even op hoog vuur. Doe vervolgens de buikspek erbij en blijf goed roeren. Dan mogen de wortelstaafjes, de spinazie, boomoren en shiitake erbij. Wederom goed roeren. Doe dan de saus erbij en blijf goed roeren. Tenslotte doe je de noedels erbij en wok je alles nog zo’n drie minuten.
Doe de roergebakken buikspek met zoete aardappelnoedels in voorverwarmde kommen en eet smakelijk!
Ook interessant
- Contra Amsterdam nieuwe jazzbar waar je ook goed kunt eten
- Chef van Toscanini opent Leonardo’s Ravioli Bar
- Cafe Restaurant Sandberg nieuwe spot van team achter Cafe Restaurant Metro en Entrepot
- Bon Burger Bar nieuwe wijnbar en burgerbar in Amsterdam Oud-West
- Team achter Troef Amsterdam opent deze zomer Toet Amsterdam
Tags: Aziatische recepten | Aziatisch koken | lekkere recepten | recept met buikspek | Koreaanse noedels | zoete aardappelnoedels | noodles eten | recepten met noedels | roergebakken buikspek