Panzanella, oftewel Italiaanse broodsalade, is een typisch Italiaans gerecht.
Deze smakelijke en zomerse salade komt uit de regio Toscane en Umbrië. Het is sinds jaar en dag een ideaal gerecht geweest om de restjes oud brood te behoeden van verspilling. Nederlanders zijn niet zo gewend aan brood in een salade, maar als je het juiste brood hiervoor gebruikt (oud-brood dat een tikkie zachter wordt en de smaken van de salade opneemt, maar net nog een bite overhoudt) dan heb je een heerlijke salade te pakken.
In Toscane gebruiken ze Toscaans brood voor de panzanella. Dat lijkt een beetje op ciabatta maar dan zonder zout. Dus als je niet in Toscane zit, kun je een stuk oude ciabatta gebruiken om panzanella te maken.
Deze maand verblijven we in een huis dat trots bovenop een Toscaanse heuvel staat. Wij bivakkeren tijdelijk op de begane grond en op de eerste etage wonen de eigenaren: Massimo en Tiziana. Gisteren nodigden deze twee lieve mensen ons uit om bij ons te komen dineren en daar kregen we panzanella als primo. Hieronder vind je het recept van bovenbuurvrouw Tiziana.
Benodigdheden voor panzanella
Dit recept is voor twee personen
- 1 eetlepel witte wijn azijn
- 4-6 eetlepels water
- een tomaat (in blokjes gesneden)
- een vierde komkommer (geschild en een blokjes gesneden)
- een stuk ciabatta van ongeveer 10 centimeter
- halve rode ui fijngesneden
- vijf blaadjes basilicum (gescheurd)
- verse zwarte peper en zeezout
- heel veel heel erg lekkere olijfolie
Titiana gebruikt een rode ui uit Calabrië. In het Italiaans heet deze ui (die ik zelf meer op een sjalot vind lijken) la cipolla rossa di Tropea Calabria. Een ui dat gebruikt wordt vanwege haar milde smaak. Maar als je deze ui niet voor handen hebt, kun je ook een rode ui gebruiken.
Zo maak je de panzanella
Snijd het brood in reepjes van 0,5 centimeter en verkruimel het vervolgens totdat je kleine kruimels hebt. Leg de kruimels in een kom en besprenkel het met het water. Laat vijf minuten staan.
Doe de tomaten, rode ui, komkommer, basilicum en witte wijn azijn in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Giet het overtollige water af van de broodkruim en doe het bij de rest van de ingrediënten. Voeg wat peper en zout toe en zet de kom 10 minuten in de koelkast.
Giet voordat je de panzanella opdient een flinke scheut olijfolie overheen en roer alles goed door. Proef wat van de panzanella om te kijken of er wat meer wijnazijn, olijfolie, peper en/of zout bij moet en meng nogmaals alles goed door elkaar.
Lekker als lunch, primo of als bijgerecht.
Buon Appetito!
Tags: Italiaanse broodsalade | wat te doen met oud brood? | Italiaanse recepten | recept voor zomerse Italiaanse salade met brood