Ik ben altijd wel te porren voor een lekker dadeltje. Smaakvol, zoet en ook nog eens hartstikke gezond. Dus het lijkt me leuk om een heerlijke Marokkaanse kippenstoof te maken met gekarameliseerde dadels. Ik gebruik het liefst de natuurlijke dadels van Yogi & Yousef. Het fijne aan deze dadels is dat ze groot, lekker en waanzinnig zacht zijn. Dus scoor wat van die heerlijke dadels en maak deze kippenstoofschotel. Bonus: Je huis gaat er heerlijk van ruiken hmmm. Ik eet het graag met parelcouscous, maar je kunt er uiteraard ook gewone couscous bij maken.
Benodigdheden voor de kip met gekarameliseerde dadels:
Voor vier personen
- 2 doosjes Yogi & Yousef dadels (in kleine stukjes)
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 kippenbouten
- 2 grote uien (in ringen)
- 1 stuk gember van 2 cm (geschild en in reepjes)
- 4 kaneelstokjes
- 15 gr verse koriander
- 0,2 gram verse saffraan
- 4 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 liter appelsap
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel kurkuma
Benodigdheden parelcouscous met groenten:
- 200 gram parelcouscous per persoon
- 2 bouillonblokjes
- Een halve courgette (in kleine blokjes)
- Een halve aubergine (in kleine blokjes)
Bereidingswijze kip met dadels
Verhit drie eetlepels olijfolie in een braadpan (bijvoorbeeld een Le Creuset) en fruit hierin de knoflook, uien, gember, gemberpoeder, kurkuma, kaneelpoeder en kaneelstokjes. Voeg de kippenbouten toe en bak ze in een paar minuten totdat ze aan beiden kanten bruin van kleur zijn.
Giet de appelsap erbij en breng de saus aan de kook. Laat het even drie minuten pruttelen. Meng in een kommetje de saffraan met twee eetlepels water en roer even door. Voeg dit mengsel vervolgens bij de saus.
Ik heb zelf mijn Le Creuset nog een uur in de oven (180 graden Celsius) gezet om langzaam verder te laten garen. Als je een braadpan hebt die niet in de oven kan, kun je ook het vuur laag zetten en de kip nog een half uur zachtjes laten pruttelen. Terwijl je kip in de oven of op het vuur aan het garen is, maak je de parelcouscous (zie hieronder).
De dadels karameliseer je ongeveer vijf minuten voordat je je Marokkaanse kippenstoof opdient. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de dadels op hoog vuur totdat ze rondom een lekker krokant korstje hebben.
Bestrooi de kippenstoof met de krokante dadels en fijngehakte koriander (de steeltjes gewoon meehakken).
Parelcouscous met groenten
Ik vind parelcouscous waanzinnig lekker. Persoonlijk vind ik het meer bite en smaak hebben dan “gewone” couscous. Een heerlijk bijgerecht voor bij mijn Marokkaanse kippenstoofpotje met gekarameliseerde dadels.
Bereidingswijze couscous met groenten
Kook in een grote pan twee liter water. Voeg de parelcouscous en de bouillonblokjes toe en kook de couscous in ongeveer 12 minuten gaar. Giet het eventueel teveel aan water af en laat de gare couscous nog een paar minuten nagaren in de pan met de deksel erop.
Bak in wat hete olie de blokjes aubergine en courgette gaar. Roer de groenten door de gare parelcouscous en bestrooi met wat fijngehakte koriander (de steeltjes mag je gewoon meehakken). Breng eventueel op smaak met peper en zout.
En klaar is je langzaam gestoofde kip met een Noord-Afrikaans tintje met krokante dadels van Yogi & Yousef en beetgare parelcouscoussalade. Eet smakelijk!!