Deze gefrituurde courgettebloemen zijn een heerlijke snack of antipasto.
Dat krokante korstje en daarna die knapperige bloem gevolgd door een vulling van gesmolten mozzarella en hartige ansjovis is echt grandioos.
Eetbare courgettebloemen
Volgens diverse sites kun je alleen de mannelijke courgettebloemen eten. Die zijn te herkennen aan het feit dat er geen baby courgette aan groeit. De masculine bloem van de courgetteplant heeft alleen een stengel. Bij het plaatselijke groentewinkeltje hier in Toscane (we verblijven deze maand in een huis middenin de Toscaanse heuvels) verkopen ze echter alleen de vrouwelijke variant, inclusief mini-courgette. De reden dat men alleen de mannetjes gebruikt om te vullen is omdat die groter zijn, maar deze vrouwtjes zijn ook geen kleintjes. Dus eigenwijs als ik ben ga ik gewoon voor de fiori di zucchine femminili.
Dit heb je nodig om gevulde courgettebloemen te maken
- 4 courgettebloemen
- 50 gram mozzarella
- 2 ansjovisfilet op olie
Dit heb je nodig voor het beslag
- 85 gram bloem
- halve theelepel zout
- halve theelepel suiker
- 200 ml ijskoud bruisend water
- Olie om in te frituren (bijv. arachideolie of zonnebloemolie)
Vul de courgettebloemen
Verwijder de meeldraden als je mannelijke courgettebloemen hebt en de stamper als je een vrouwtje hebt. Laat de mozzarella goed uitlekken en snijd in kleine blokjes. Meng de mozzarella en de ansjovis samen in een kom. Hak de ansjovisfilets fijn. Vul nu de courgettebloemen met de vulling en draai de bloem dicht door de puntjes te pakken en om te rollen.
Maak het beslag
Meng in een beslagkom de bloem, het zout, de suiker en het bruisende water totdat de bloem goed is opgenomen. Mix niet te lang, anders ontstaan er teveel gluten.
Frituur de gevulde courgettebloemen
Verhit de olie in een frituurpan of diepe pan tot 180 graden. Heb je geen thermometer? Je kunt testen of de olie heet genoeg is door er een kruimel brood in te gooien. De olie hoort gelijk begint te pruttelen zonder dat de kruimel direct donkerbruin wordt. Wordt de kruimel meteen donkerbruin, dan is de olie te heet. Gebeurt er niets rondom de kruimel, dan is de olie nog niet heet genoeg.
Wanneer de olie op temperatuur is kun je de eerste courgettebloem (of courgettebloem met mini-courgette) pakken en deze door het beslag halen. Schud het overtollige beslag eraf en laat vervolgens de courgettebloem in de hele olie glijden. Bak de bloem in een paar minuten goudbruin. Keer de bloem tussendoor om zodat hij gelijkmatig bruint.
Vis met een schuimspaan de gefrituurde courgettebloemen uit de olie en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Breng eventueel op smaak met wat grof zeezoutvlokken.
Laat de courgettebloemen iets afkoelen, maar serveer ze daarna gelijk. Want ze zijn het lekkerste als ze net uit het vet komen.
Buon Appetito!
Ook interessant:
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
Tags: recept gevulde courgettebloemen \ gevulde courgettebloemen hoe maak je dat? | gefrituurde courgettebloemen | hoe frituur je courgettebloemen?