Zelf empanadas maken stond al tijden op mijn to do-list, maar het kwam er maar niet van.
Maar afgelopen weekend besloot ik dan eindelijk aan dat ene langgeplande project om zelf Latijns-Amerikaanse deeghapjes te maken te beginnen. Ik had ook nog eens wat left over spareribs van de avond liggen die we over hadden van een Big Green Egg sessie de avond ervoor. Dat zou een mooi slachtoffer voor de empanadavulling kunnen worden. Maar eerst het deeg maken! Maar het leuke aan deze deegflapjes is dat je oneindig kunt variëren met de vulling. Dus je kunt het helemaal bombarderen tot jouw feestje met je favo stuffing.
Dit heb je nodig om empanadadeeg te maken
Hiermee maak je acht empanadas.
- 375 gram bloem
- 55 koude boter in blokjes
- 120 ml koud water
- 0,5 theelepel zout
Zo maak je het empanadadeeg
Mix in een grote (beslag)kom de bloem en het zout. Doe de boter erbij en wrijf met je handen de boter door de bloem. Doe vervolgens het water in delen erbij en meng en kneed met je handen alles tot een egaal en soepel deeg. Kneed het deeg nog zo’n vier minuten en pak het daarna in in een stuk huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast om te rusten.
Maak de empanadavulling
Terwijl het deeg ligt te rusten kun je de vulling voor de empanadas maken. Ik heb dus een vulling gemaakt van mijn bbq sparerib restjes. Ik heb het vlees van de vijf ribben geplukt zodat je een soort van pulled pork krijgt. Vervolgens heb ik een half ui gesnipperd en een halve knoflook fijngehakt. In een wok heb ik de knoflook en ui gefruit. Vervolgens heb ik na een paar minuten de spareribs erbij gedaan en wat van mijn huisgemaakte adobo rojo de chile saus. Het recept van deze goddelijke saus zal ik binnenkort online zetten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een vulling maken door kippendijfilet in blokjes te snijden en dit te roerbakken met ui, knoflook, paprikapoeder, chilipoeder, kerriepoeder en een snufje zout. Zoals ik al zei het is jouw feestje. Ik heb zelf ook nog een paar empanadas gemaakt met een ananasvulling. Hiervoor heb ik een halve ananas verhit in een pannetje met twee eetlepels suiker, een snufje zout en een snufje kaneel. Dit vijftien minuten laten pruttelen en vervolgens een eetlepel maïzena opgelost in drie eetlepels water en dit erbij gedaan. Nog even een minuutje pruttelen, van het vuur nemen en klaar! Zorg ervoor dat je vulling goed afgekoeld is voordat je het gebruikt om de deegrondjes te vullen! Wat overigens ook superlekker is in een empanada: gewoon ham en kaas!
Maak nu de empanadas
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg in acht gelijke stukken en rol er ballen van.
Rol iedere bal met een deegroller tot een rondje met een diameter van ongeveer 15 cm.
Leg hierop drie eetlepels vulling in het midden van het deegrondje en vouw het dicht.
Druk nu het bovenste deeglapje op het onderste deeglapje ga hiermee goed langs de vulling zodat je alle lucht eruit drukt.
Seal vervolgens de randen. Dat kun je doen met een vork of zoals ik hieronder heb gedaan door het deeg dicht te draaien en vouwen. Wat je zelf mooi/leuk vindt.
Ik heb vervolgens de ongebakken empanadas een likje ei gegeven (even een eitje klutsen in een kommetje en smeren met een kwastje) omdat ik dat altijd doe als ik pasteitjes bak, maar daarna gaan ze altijd de oven in. En nu wilde ik de empanadas frituren. Dus wel of geen ei? Ik besloot het te vragen aan Haukon van Gelder. Deze chef ken je wellicht van Duck Truck, de foodtruck die de meest gruwelijk fijne (duck)snacks eruit knalt. Hij staat vaak op (food)festivals. Voordat Haukon Duck Truck runde was hij chef de patissier bij The Grand dus als iemand het antwoord op deze vraag moet weten is hij het wel. Dus ik vroeg hem wel of geen eismeersel als ik de empanadas ga frituren? Zijn antwoord:
‘Ik zou het niet insmeren met ei als je het gaat frituren. De kas is groot dat het eilaagje te donker wordt voordat de rest klaar is. Omdat hitte overdracht via lucht (oven) stukken minder snel gaat dan via vloeistof (frituur) moet je de pasteitjes als je ze in de oven doet meestal wel met iets zoals ei insmeren.’ Kijk hoe fijn is dit om te weten. Dus frituur je de empanadas geen ei, maar als je ze gaat afbakken in de oven (25-30 minuten op 180 graden) wel even insmeren met ei.
Ondertussen had ik mijn frituurpan aangezet en op 180 graden gezet. Wanneer het vet op temperatuur is frituur je de empanadas in 8 tot 10 minuten goudbruin. Hou de kleur goed in de gaten en schudt het mandje af en toe zodat de empanadas rondom bruin worden. Als het goed is is je vulling al gaar dus je hoeft niet bang te zijn dat de vulling te rauw is.
Haal de empanadas met een tang uit het vet en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje. Serveer of met je favosaus (ik had een chipotlemayonaise gemaakt) of gewoon zonder saus. Eet smakelijk!
Tags: zelf empanadas maken | recept Zuid-Amerikaans pasteitjes | gevulde deeghapjes zelf maken | leuke recepten