Toen mij werd gevraagd of het mij leuk leek om met Parrano kaas naar hun Villa Parrano in Toscane te gaan hoefde ik natuurlijk niet lang na te denken. Jaaah dat wil ik! Vooral toen ik het programma hoorde: Koken met Parrano kaas onder begeleiding van een chef, truffels zoeken, een wijnproeverij bij een wijnboer en natuurlijk lekker veel eten. Een programma dat mij op het lijf lijkt geschreven. Dus op naar Italië!
Hieronder een video van mijn drie dagen in Toscane. Vergeet niet je geluid aan te zetten 🙂
Parrano kaas eten in Italië
En het wordt nog leuker, want ik ga niet ongezellig in mijn eentje, maar ik ga samen met Wendy, Lianne en Maarten van Parrano, Sabine van Smulweb en foodbloggers Kim van De Genietende Foodie, Betina van Betty’s Kitchen, Jadis en Anouk van The lemon kitchen, Naomi van Eat Live Travel en Annemieke van Eet het Beter. Met z’n pakten we op een donderdagmiddag het vliegtuig richting Pisa om ons drie dagen lang te laten onderdompelen in heel veel kaas en een vleugje la dolce vita!
Villa Parrano in Toscane
Een korte vlucht en tripje met de privé bus verder komen we rond een uurtje of drie aan in Arezzo een plaatsje zo’n 95 kilometer ten zuidoosten van Florence. Waah dit landgoed heet Torre del Tartufo, oftewel toren van truffel. Echt ik ben beland in de hemel!
En Villa Parrano is mooi! Ik kan hier zeker wel langer dan drie dagen blijven.
En in het zwembad badderen is ook geen straf (of de hottub, die echt heel erg heet is btw).
Tuscookany cooking school
Villa Parrano is een slim bedenksel van Wendy Frie. Wendy werkt al enige jaren voor Parrano kaas en is manager van De Goudse Waag waar er dagelijks behoorlijk wat Parrano kaasjes gegeten worden. Ze kwam met het idee een villa middenin Toscane voor een paar dagen om te dopen tot Villa Parrano. Zodat de gasten zich helemaal kunnen overgeven aan het Parranogevoel.
Lekker borrelen met de kaas, koken met de kaas en dat soort fijne taferelen. Ze vonden de villa op Torre del Tartufo en dat was precies wat ze nodig hadden voor het Parrano avontuur.
De locatie staat ook bekend om haar kookschool Tuscookany waar foodies de geheimen van de Italiaanse keuken leren van chef Franco.
Borrelen met Parrano
Één ding dat ik sowieso heb geleerd in de drie dagen op Villa Parrano is dat Parrano kaas een verdraaid goed borrelkaasje is en heel erg goed combineert met wijn. Naast de alom bekende strooikazen hebben ze ook snippers, rasp en vers gesneden kazen. Deze kaasblokken komen in twee smaken: Robusto en Originale.
De Robusto is zoals de naam al doet vermoeden lekker ruig en robuust. Deze oude kaas smaakt naar Parmazaanse kaas en snackt heerlijk weg met bijvoorbeeld een Toscaans wijntje.
De Parrano Originale is een jonge kaas die ook erg goed weghapt.
Hoe goed Parrano smaakt met kaas mogen we ervaren tijdens een wijnproeverij met kaas op Villa La Ripa. Om een uurtje of elf uur ’s morgens aan de wijn en kaas…kijk dat is pas het goede leven.
Luzzi Saverio kocht Villa la Ripa in Arezzo jaren geleden. Hij is eigenlijk helemaal geen wijnboer, hij is dokter (psycholoog en neuroloog) en wilde de drukte van de stad ontvluchten. Struikelde over deze villa in Toscane met wijngaarden, werd er verliefd op en kocht het pand.
Tijdens de verbouwing kwam hij erachter dat de villa bovenop een villa uit de Romeinse tijd is gebouwd en ook kwam hij erachter dat de wijngaarden bijzonder oud zijn. Hoe dan ook wilde Luzzi geen wijn maken, veel te hard werken leek het hem, dus wilde hij de wijnstokken eruit laten trekken en er boompjes voor terug laten komen. Één van zijn patiënten die toevallig wijnmaker was hoorde dit van zijn dokter en smeekte hem de wijngaard een kans te geven. Desnoods zou hij een jaar lang gratis wijn voor hem maken, zolang hij de waardevolle wijngaard maar liet staan. Luzzi gaf de wijnstokken een kans en is nu een fervente wijnmaker.
De Sangiovese vertoeft graag in het Toscaanse klimaat. Deze druif doet het dan ook erg goed hier. De wijnen van Luzzi hebben al meerdere prijzen gewonnen. De Peconi wijn won de prijs voor beste Sangiovese en de Psyco won de prijs voor beste Super Tuscany. Een Super Tuscany is een bedenksel van de Italianen. Hierbij wordt een lokale druif gemixt met een internationale druif. De Psycho bestaat voor 50% uit Sangiovese en 50% uit Cabarnet.
De druiven worden bij Villa la Ripa alleen geoogst als ze perfecto zijn. Als dat betekent dat de druiven op verschillende momenten geoogst moeten worden, dan doen ze dat. Afgelopen jaar hebben ze 18 keer geoogst wat resulteert in 18 persingen.
Een van zijn wijnen heeft hij Psyco genoemd. Een kleine knipoog naar zijn oorspronkelijke beroep als arts.
Natuurlijk sta ik vooraan om de wijngaarden in te duiken. Dat wil ik zien, ruiken en voelen.
Truffels zoeken in Toscane
Weet je nog dat ik vertelde dat Torre del Tartufo letterlijk toren van truffel betekent? En dat is niet zomaar. Oh nee, want onze Villa Parrano ligt midden op een truffelrijk grond. Oh yes! En we mogen ook mee op truffeljacht.
Chef Franco geeft ons een stoomcursus wie wat waar over truffel.
En vervolgens gaat deze pluizige vriend op jacht. Deze lieverd wil je toch meenemen in je koffer mee naar huis. Voorheen jaagde hij op eenden, maar dat doen ze nu niet meer dus nu mag hij truffels zoeken.
Al snuffelend verkent dit truffelhondje het terrein. Helaas hebben ze in Italië te kampen gehad met een bizar droge zomer waardoor de kwaliteit van de truffel niet al te best is. Maar onze truffelzoekende vriend heeft in een mum van tijd een paar truffels gevonden.
Dit is de vangst. Door de droogte is dit maar 5 euro waard. Heel erg zonde, maar we gaan er wel gewon mee koken!
Koken met Parrano
Tijd om onze schorten om te binden en de handen uit de mouwen te steken. Chef Franco heeft een mooi menu met Parrano kaas erin verwerkt bedacht en ons in groepjes verdeeld zodat we deze Italiaanse heerlijkheden kunnen maken.
Chef Franco heeft ook een te gekke moestuin met verse veggies en met deze mooie jongens gaan we magie maken in de keuken.
Na uren ploeteren achter het fornuis is het resultaat zeker niet verkeerd:
Het Toscaanse gevoel met Parrano
Wauw wat waren dit drie te gekke dagen op Villa Parrano. Het was een cadeautje om op deze fantastische manier de veelzijdigheid van Parrano kaas te ontdekken. Ik kende alleen de strooikazen, maar ik ben blij dat ik nu ook weet van het bestaan van de vers gesneden kazen. Ik kon gewoon niet van die Rubosto afblijven. Yum!
Wat er zo fijn aan is? Nou, hij smaakt dus gewoon echt naar Parmezaanse kaas. Dus je haalt er een beetje Italië mee in huis. En kun je je voorstellen hoe lekker dit ook smaakt in je tosti of gewoon op je bammetje?
Waar kun je Parrano kaas kopen
Je vindt de blokken verse Parrano bij Plus supermarkten en de andere Parrano kaasproducten zoals de strooikaas vind je o.a. bij de Albert Heijn.
Tags: Koken met Parrano | Parrano kaas eten | Parrano kopen | borrelkaas