Tijdens een culinaire reis met Parrano in Toscane afgelopen september ontdekte ik al hoe onwijs fijn de kazen van Parrano zijn. De verse kazen zijn ideaal om van te snacken tijdens een borrel en door de kaas (vers gesneden, geraspt of de strooivarianten) te gebruiken tijdens het koken geef je je gerechten zo hop een Italiaanse twist. Superhandig!
Dineren in een kaasmuseum
Dus toen Parrano mij vertelde dat ze een Kerstdiner wilden organiseren en mij vroegen of ik nog een paar foodies kende die een avondje Parrano eten wel kon waarderen was het niet zou moeilijk om een paar namen te noemen. Want zeg nou zelf, wie houdt er niet van goede kaas? Extra leuk aan het diner is dat het in de Goudse Waag in Gouda werd gehouden. Een super mooi en statig pand met een heus kaasmuseum.
‘Weet je ook een goede chef die het leuk vindt om te koken met kaas?’ was de tweede vraag. Maar natuurlijk! Dit was echt iets voor chef Fernando Páez. Fernando heeft in de keuken van Guts & Glory gestaan en maakt nu de ene na de andere culinaire creatie bij Bar Centraal. Fernando is super gedreven en talentvol en zijn gerechten zijn om van te smullen. Zowel voor het oog als voor de mond. Toen ik hem vroeg of het hem leuk leek om te koken met Parrano en mooie gerechten met kaas te koken zei hij gelijk ja. Vol enthousiasme ging hij gelijk aan de slag om een menu van gerechten met kaas samen te stellen. Wel met een Italiaans tintje, want aangezien het recept van Parrano goed bewaard ligt in de Toscaanse heuvels is het een kaas dat heel goed past bij Italiaanse gerechten.
En zo tuften we in mijn autootje naar Gouda, een stad waar je gemakkelijk verdwaald. Het is mij gelukt ondanks Google maps twee keer te verdwalen. De Goudse Waag is echt te cute voor woorden. Vooral als het buiten zo koud en donker is, is het binnen met Kerstlichtjes en Kerstsfeer echt te gezellig.
Met z’n allen aan tafel
We hebben flinke trek gekregen van al dat geklets in de auto, dus we staan te poppelen om aan tafel te gaan. We krijgen eerst wat antipasti: Copa de Parm, ingelegde aubergines (niet normaal lekker), een crème van tomaat, zuurdesembrood, focaccia en Parrano Originale. Want naast een geweldige kaas om mee te koken is Parrano ook een erg fijne kaas om te serveren bij de borrel.
Na de antipasti krijgen we een stracciatella met ansjovis, kappertjesbladeren en Castel Franco. Wauw wat is de kaas met ansjovis een mooie combinatie.
Pasta met kaas tja dat is gewoon een gouden combinatie. De verse pasta gevuld met Parrano die Fernando voor ons maakte was to die for. De ravioli gevuld met Parrano, zwarte olijven en verse tomaat is ook nog eens getopt met geraspte Parrano Robusto. Een gerecht om even bij weg te dromen.
Daarna nog zo’n fijn gerecht: Patrijsborst, gekonfijte patrijspoot, linzen, saus van patrijs en rode wijn en gerookte knol. Knap is hij ook.
Ja hoor. We hebben nog wel plek voor het dessert van krokante panettone, citroen en chocolade.
Parrano als dessert? Waarom niet? Samen met gekonfijte kastanjes en druiven en een koekje van rozemarijn is het een top manier om een supergezellig diner af te sluiten.
Na het diner duiken we ook nog even het kaasmuseum in. Echt een leuke manier om wat meer te weten te komen over kaas maken. Dus als je nog op zoek bent naar een dagje uit is dit een goede optie.