Ik ben een beetje een broodsnob, dus ik eet het liefste alleen maar vers gebakken brood.
Maar ja, wat doe je dan met het rest van het brood? Een heel brood in één dag opeten is niet altijd mogelijk. Weggooien is geen optie, want ik ben ook zeker geen voorstander van verspilling. Nou heb ik een hele goede en smakelijke oplossing gevonden: maak granola van oud brood! Supermakkelijk, vreselijk lekker en zo voorkom je dat oud-brood verspild wordt.
Dit heb je nodig voor oud brood granola
Een flinke pot granola | bereidingstijd 10 minuten | baktijd
- 500 gram oud brood, de korsten verwijderd en in grove stukken gesneden
- 180 ml honing
- 75 gram geroosterde amandelen (met vel)
- 75 gram geroosterde hazelnoten (met vel)
- 75 gram ongezoete gepofte rijst (of spelt)
- 1 theelepel (zee)zout
- zaden (optioneel)
- 45 ml geurloze olie (zoals arachideolie)
Zo maak je de granola
1.Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
2.Snijd de korsten van het brood.
3.Doe de stukken brood in een keukenmachine (bijvoorbeeld een Magimix) en maal fijn totdat je grove broodkruimels hebt. Heb je geen keukenmachine, dan kun je het brood ook fijnsnijden met een scherp mes.
4.Doe de noten erbij en puls nog zo’n 30 seconden. Doe vervolgens alles in een grote kom, doe de gepofte rijst erbij en meng alles goed door elkaar met een grote (pol)lepel.
5.Doe de honing, olie en het zout in een steelpannetje en verhit alles op gematigd vuur. Let op dat het niet gaat koken. Uiteraard gebruik je hiervoor een goede steelpan. Nog een goede pannenset nodig? Tip: zet dit op je Kerstverlanglijstje!
6.Giet de hete vloeistof over het brood-notenmengsel en roer alles goed door elkaar. Laat 15 minuten intrekken en roer af en toe.
7.Stort het mengsel op een diepe ovenschaal en verdeel het goed. Doe niet teveel broodgranola in één keer in de oven anders wordt het niet mooi gelijkmatig bruin. Bak de granola desnoods in twee delen.
8. Bak de granola 35 tot 40 minuten of totdat de gepofte rijst mooi goudbruin is. Plet de granola om het kwartier met een houten spatel zodat je mooie kleine stukjes granola krijgt.
De granola kun je tot drie maanden bewaren in een luchtdichte trommel.
Foto credits: Marcin Skalij
Ook interessant
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
Granola maken van oud brood | lekker granolarecept