NENI Amsterdam opent in een oude garage in Amsterdam Zuid

NENI Amsterdam komt naar Amsterdam. Het succesvolle en stijlvolle restaurantwaar je kunt neerstrijken voor ongelooflijk lekkere gerechten uit het Midden-Oosten is onder andere al in Berlijn en Hamburg te vinden en strijkt dit najaar neer in een wel heel erg vette locatie in Amsterdam Zuid.

NENI Amsterdam Midden-Oosters restaurant

Haya Molcho is een ster in het op tafel zetten van bordjes met lekkers uit het Midden-Oosten en dat heeft onder andere geresulteerd in een paar kookboeken en zelfs een familiebedrijf dat gestart is op de bekende Naschmarkt in Wenen. Haya droomde altijd al van een eigen restaurant en haar zoons wilden deze wens voor haar waarmaken. NENI is dan ook een samenvoegsel van de voorletters van haar vier zoons: Nadiv, Elior, Nuriel en Ilan. Drie van de vier Molcho mannen zijn het NENI-avontuur ingestapt.

Restaurant NENI Amsterdam Zuid StadionpleinDe Molcho familie.

Ronald Huiskamp (eigenaar van restaurant Arles en H-Hospitality het bureau dat verantwoordelijk is voor de inrichting van prachtige concepten zoals Vermeer, Bridges en meer) at tijdens zijn (zakelijke) tripjes naar het buitenland regelmatig bij NENI Berlin en miste een dergelijk concept in Amsterdam. Dus toen de oproep kwam voor ideeën om de oude Citroëngarages aan het Stadionplein nieuwe vorm te geven pitchte hij zijn idee van NENI Amsterdam en won. En zo haalde hij NENI naar Amsterdam. En daarvoor mogen we Ronald best wel dankbaar zijn want NENI is niet alleen superleuk, maar het staat ook voor vreselijk goed eten dat bereid is met passie.

Restaurant, deli en bar in oude Citroëngarage

Over een paar maanden, oktober om precies te zijn, is Stadionplein 22 waar je moet zijn wil je jezelf laten omringen door de NENI vibe en haar kleurrijke en smaakvolle Oost-Mediterrane dishes. Naast een groot restaurant die plek biedt aan zo’n 250 gasten komt er ook een deli met bakkerij op de begane grond waar je vers gebakken broden en baksels kunt kopen (en oppeuzelen op het terras). ’s Avonds transformeert de deli zich tot foodspot voor een snelle mezze en flatbread pizza. Neem je vanaf de deli de trap omhoog dan kom je vanzelf in het restaurant en in de Lemonman Bar (een knipoog naar ‘Limoenman’ de bijnaam van de opa van Citroënoprichter Gerard Citroen) waar je beste vrienden kunt worden met cocktails en shots van huisgemaakte citroenlikeur. In totaal kan NENI Amsterdam zo’n 400 naar Oost-Mediterraanse lekkernijen verlangende eters herbergen waarmee ze gelijk het grootste restaurant van Amsterdam worden.

Hieronder wat impressies van het exterieur en interieur van NENI Amsterdam.

NENI Amsterdam Stadionplein Citroëngarage
Dankzij de vijgenbomen voelt het bij NENI Amsterdam altijd aan als een Israëlische zomer.


In de glazen kas, that is where the magic happens, want daar is de open keuken.

A taste of NENI Amsterdam

Het duurt dus nog heel even voordat we onze buiken kunnen vullen met al dat lekkers van Chef Boaz Peled en zijn team. Maar ik mocht vorige week woensdag alvast het nieuwe menu voorproeven. Lucky me! De Molcha familie en iedereen die in Nederland betrokken is bij het NENI Amsterdamproject was aanwezig in de kookboekwinkel van Mevrouw Hamersma in de Pijp om ons te laten proeven van hun mooie gerechten. Scrollen maar voor een impressie van al dat lekkers.


Het zoete brood geeft de eiersalade een verrassende twist.


Het verschil tussen een goede en een slechte hummus zit em onder andere in de tahini. NENI haalt de tahini speciaal van een producent op de grens tussen Palestina en Israël. Volgens hen is dit de beste en ik ben het met ze eens. Je krijgt er een in de pan gebakken pita brood bij en die is waanzinnig luchtig van binnen en knapperig van buiten. Zo eentje waar je van blijft eten (en dat heb ik ook gedaan).


Een van hun specialiteiten is de puree van verbrande aubergine met Har Bracha tahine. Van dit gerecht word ik immens gelukkig.

Restaurant NENI Amsterdam Israelisch

Heerlijk al dat verse groen van de Israëlische keuken. De salade van geroosterde tomaten van de grill en zuurdesembrood is er eentje die je liever niet wilt delen met anderen.

Nog zo’n heerlijke salade: zwarte rijst tabouleh salade met heel veel verse veggies en druiven.

Maatjesharing op verkoolde aardappelen met crème fraîche, gekookte ei, ingelegde citroen en bosui. Onhandig om uit het vuistje te eten, maar wat een fijne hap is dit.

Na de fanfare van Oost-Mediterrane bites mogen we onze tanden zetten in de iets grotere gerechten van de grill. Zo krijgen we een lam van de bbq, maar ook kebab van rode baars en kippenlever. Pff wat een feest is dit!


Bij een feest (en dat is het) hoort wijn. Naast deze Mestizaje Blanco worden onze glazen ook gevuld met een Ixsir “Altitudes” Rouge uit Libanon. Beiden dronken behoorlijk goed weg.

Voor het dessert moeten we de keuken in, want aan het dessert worden geen borden vuil gemaakt, wat dan wel? Het aanrecht! In een mum van tijd ligt het staal vol met mozzarella en ricotto gevulde kadayif (krokante deegsliertjes getopt met suikersiroop), yoghurt, ijs, pistachenoten, kersen en nog meer zoete lekkernijen. Lepeltje erbij en aanvallen maar.

NENI Amsterdam restaurant Zuid

Koken met Israëlische passie

“Kom vooral even een kijkje nemen in de keuken terwijl we aan het koken zijn.” Deze uitnodiging van team NENI laat ik zeker niet aan me voorbij gaan. Het is een gezellige boel in de keuken. Handen die de verschillende groentes en kruiden mengen met olijfolie, schalen die dampend uit de oven komen, broden die in plakjes gesneden worden. Maar hoe druk ze ook zijn alles gebeurt met een lach en duidelijk met een flinke dosis passie. Het voelt echt alsof ik bij de Molcho familie thuis ben.

NENI Amsterdam restaurant Israëlisch eten

Een salade meng je met je handen vindt Haya Molcho. Later demonstreert ze hoe ze dat doet.


De reden waarom de gerechten van NENI zo fris zijn: citrusschillen.

Chef Boaz Peled werkte eerder bij verschillende topzaken in Israël en gaat de keuken van NENI Amsterdam runnen.

Deze viskebabs van de grill waren waanzinnig. Heerlijk die rokerige smaak.

NENI Amsterdam restaurant barbecue

Nog meer Midden-Oosterse sferen: aankomende donderdag opent BARDAK (het jongere zusje van Bar Fisk) haar deuren op de Ferdinand Bolstraat. Bij deze Tel Aviv streetfoodbar kun je een snoekduik nemen in verschillende Israëlische bites.

NENI Amsterdam
Stadionplein 22
Amsterdam Zuid
Ontbijt | lunch | brunch | borrel | diner | deli | terras

Openingstijden:
Maandag tot en met zondag van 8.00 uur tot laat

[mapsmarker marker=”36″]

Tags: NENI opent een vestiging in Amsterdam | NENI Amsterdam opent in de oude Citroëngarage in Amsterdam Zuid | Israëlisch restaurant in Amsterdam | Israëlisch restaurant bij het Olympisch Stadion  | Israëlisch eten in Amsterdam | nieuw restaurant in oude Citroëngarage bij het Olympisch Stadion | nieuw restaurant Stadionplein Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
Five Brothers Fat champañaria de Pijp
Five Brothers Fat opent tweede champañaria in de Pijp

Five Brothers Fat, je weet wel die champañaria op de De Clercqstraat Lees verder

Sluiten