Muhammara is een smaakvolle dip van geroosterde rode paprika, walnoten, tomaten, ui en knoflook.
De komijn- en korianderzaadjes geven het Middeleuropese gerecht een extra laag van smaak terwijl de granaatappelpitjes en granaatappelmelasse de dip een mooi zuurtje geven. Dit rode smeersel vindt blijkbaar haar oorsprong in Syrië en Libanon en is onwijs lekker op (pita)brood. Heerlijk als lunch of onderdeel van mezzes. Als ik eenmaal aan muhammara begin kan ik gewoon niet stoppen. Dus toen ik het muhammararecept van Ottolenghi tot mijn beschikking kreeg wilde ik het uiteraard gelijk maken. Maar dan wel in de Big Green Egg om het toch nog een eigen twist te geven. Hieronder het recept voor zelfgemaakte muhammara. En als je geen Big Green Egg hebt of gewoon de groenten in de oven wilt roosteren kan dat natuurlijk ook!
Dit heb je nodig voor de muhammara
5 personen | kooktijd 1 uur en 15 minuten (waarvan 40 minuten in de bbq)
- 5 rode paprika’s (steel en zaden verwijderd, in grove stukken gesneden)
- 1 ui (gepeld en in grote stukken gesneden)
- 2 Roma tomaten (steel en hard stukje verwijderd, gehalveerd)
- 1 rode peper (steeltje verwijderd)
- 5 eetlepels olijfolie (verdeeld nodig)
- Zout
- Vers gemalen zwarte peper
- 1,5 eetlepel tomatenpuree
- 2 theelepels komijnzaden
- 2 theelepels korianderzaden
- 8 knoflooktenen (gepeld)
- 2 eetlepels granaatappelmelasse (te koop bij Aziatische supermarkten en grote supermarkten)
- 100 gram walnoten (geroosterd en in grof gehakt)
- 100 gram granaatappelpitjes (+ 1 eetlepel voor de garnering)
- 1 eetlepel platte peterselie (grofgehakt)
Verder nodig:
- bakpapier
- grote ovenblik of ovenschaal
- vijzel
- keukenmachine
- Big Green Egg (of andere bbq) of oven
Zo maak je de muhammara
Steek de bbq aan en zorg dat hij 220 graden Celsius wordt. Gebruik je de oven? Verwarm deze dan voor op 220 graden Celsius.
Bekleed een groot bakblik of grote ovenschaal met bakpapier en leg hierop de rode paprika, tomaten, ui en chilipeper. Giet er drie eetlepels olie, een halve theelepel zout en flink wat versgemalen zwarte peper overheen en rooster het 20 minuten in de oven.
Ondertussen kun je de tomatenpuree bakken. Hierdoor wordt de tomaat minder rauw en krijgt het een hele fijne umamismaak. Bak de tomatenpuree met 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan 5 tot 7 minuten op middelmatig vuur. Blijf roeren totdat de tomatenpuree donker van kleur is geworden. Laat afkoelen.
Rooster de komijn- en korianderzaden in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Blijf goed roeren zodat de zaadjes niet verbranden, want dan worden ze bitter. Wanneer de kruiden lekker beginnen te ruiken (ongeveer na twee minuten) zijn ze klaar. Doe ze in een vijzel en vijzel tot een poeder.
Haal de groenten uit de Big Green Egg of oven en doe de knoflooktenen erbij. Roer alles even door met een spatel. Doe de groenten terug in de bbq of oven en laat nog eens 20 minuten roosteren totdat ze zacht zijn en hier en daar zwarte plekken hebben.
Laat de paprika en tomaten iets afkoelen zodat je je vingers niet brandt, pel ze en gooi de velletjes weg. Wacht niet te lang, want als de groenten te koud worden wordt het pellen lastiger.
Doe de gepelde groenten, de ui, de knoflook en de rode peper samen met gebakken tomatenpuree, de gemalen kruiden, 1 eetlepel granaatappelmelasse, een halve theelepel zout en flink wat versgemalen zwarte peper in de keukenmachine en gebruik de pulse stand om het geheel voorzichtig tot een grove massa te hakken. Muhammara moet flink wat textuur hebben, dus pas op dat je het niet te fijn maal. Doe nu de grof gehakte walnoten erbij en geef je paprikadip nog een paar pulsen totdat je een lekkere chunky dip overhoudt. Roer de granaatappelpitjes er doorheen.
Schep de muhammara op een diep bord en verdeel het over het bord. Garneer met granaatappelpitjes, sliertjes granaatappelmelasse, olijfolie en peterselie.
Eet met vers gebakken (pita)brood.
Ook interessant
- Relaunch De L’Europe Amsterdam: een culinaire toer langs de bars en restaurants
- Dit zijn de lekkerste eetplekken in de Dolomieten
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
Muhammara recept | recept Ottolenghi | zelf muhammara maken | mezzerecept | muhammara recept van Yotam Ottolenghi | recepten uit het Midden-Oosten | recept voor geroosterde rode paprikadip