Laat het maar aan Sten en Sammy over om van een tuttig gerecht als pancakes iets onwaarschijnlijk bad ass te maken.
Het is vrijdagmiddag en ik zit tegenover Sten van den Bedem. Samen met Sammy Salimian is hij de grondlegger van het MOAK Pancakes imperium. Voordat deze twee mannen in 2016 begonnen met hun eerste pannenkoekenspot aan De Clercqstraat had je als je een gevalletje serieuze pancake cravings had – maar geen zin om zelf aan de slag te gaan – twee keuzes: of tussen de koters zitten bij een pannenkoekenboerderij of met tig toeristen in de rij bij één van de tourist traps. Beiden nogal meh. En toen opeens was er MOOK Pancakes in Amsterdam Oud-West. In een kek ingerichte zaak met zeeën van daglicht en hip hop uit de luidsprekers kon je opeens pannenkoeken eten met een tsunami aan fruit, veggies, gerookte zalm, dikke plakken bacon en meer van dat soort heerlijkheden. Pancakes happen werd in één klap über cool.
Mook werd Moak
Niet-Nederlands sprekende gasten spraken Mook trouwens uit als Moek en dat moest natuurlijk niet. Want MOOK was een knipoog naar Mokum, dus werd het MOAK. En nu spreekt iedereen het wel goed uit. Hoppa ook weer opgelost. Sten, gestoken in een te coole outfit compleet met stoere muts en bad ass tattoos, is een gezellige tafelgast. En terwijl ik me door de stapel pancakes worstel kletsen we over toen en nu.
‘We doen momenteel veel onderzoek in het buitenland. We reizen we reizen beide veel de wereld rond om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en innoverend te blijven. Ik ga binnenkort een maandje naar New York om onderzoek te doen (zo niet vervelend) en eind dit jaar ga ik naar Zuid-Afrika. We zijn van plan om eind dit jaar een zaak in Kuala Lumpur op te zetten en wellicht daarna eentje in Singapore.’
Dus het gaat goed. Sten: ‘Ja nu weer wel. Vorig jaar was het meest lastige jaar voor ons. Gelukkig hadden we veel gespaard, dus konden we het leiden.’ Oh niet het eerste jaar? ‘Nee joh dat jaar ging het booming. Niet gelijk hoor. De eerste paar maanden niet. Dan zat ik met Sammy om twaalf uur in een lege zaak en zei ik tegen hem goed concept hè. Haha, gelukkig ging het daarna heel erg goed. Daarna stonden we op nummer 1 op Tripadvisor, we stonden boven sterrenaken! Maar dat bracht gelijk weer uitdagingen met zich mee, zoals superveel personeel in een korte tijd aannemen. Ons geheim? Gewoon niet te gek doen. We staan beiden minder in de zaken, maar proberen wel overal iedere dag langs te gaan. En daar we nodig zijn springen we bij in de bediening, keuken, wat er maar nodig is. Zoals laatst op zondag. Toen stond ik hier nog gewoon af te wassen. Heerlijk!’
Instagramwaardig of fakkin’ lekker? ‘Het moet vooral te gek proeven, aldus Sten. Wij bedenken vaak zelf wat goed bij elkaar smaakt. In MOAK West hadden we op een gegeven moment een pannenkoek met hummus op de kaart staan. Dat vond iedereen maar raar, maar toen ze het aten snapten ze het.’
Ondertussen hap ik van The Bubba Sparxxx. een stapel fluffy ones met pulled chicken in een goddelijke sticky and sweet sausje, cobb salad, gegrilde maïs, peterselie, rainbow cherrytomaatjes, bieslook en crème fraîche. Op aanraden van Sten heb ik er een avocado en bacon bij genomen. Toegegeven, iets teveel, maar zo gruwelijk goed. Klinkt al het bovenstaande je bijzonder goed in de oren? Zeker doen!
Hummus pancakes en deze umami op een pancake mag dan wel een geslaagde combi zijn, maar ze hebben vast ook weleens een misser gehad toch vraag ik hoopvol. Sten: ‘Ja dat was toen we M&M’s als topping hadden bedacht. Ik ben namelijk zelf ontzettend gek op die dingen. Iemand had online een recensie achter gelaten en erbij gezet dat het leek alsof een kind over zijn pannenkoek had gekotst. We lazen het en moesten toegeven dat hij gelijk had. Dus daar ging die pallet M&M’s ter waarde van 4,5 duizend euro. We hebben toen al die M&M’s naar de voedselbank gebracht. Het was december, dus zij waren er maar al te blij mee.
Er staat ook een pannenkoek van €100 op de kaart toch? ‘Ja The Golddigger!’ Die wordt toch niet supervaak besteld of wel? ‘Jawel, minstens wel zo’n drie keer per week.’
per filiaal gemiddeld 1x per week besteld, dus 3 per week
Ik ben dan toch wel benieuwd wie de deur uit gaat en denkt vandaag ga ik een pannenkoek van 100 euries eten. Maar blijkbaar toch wel vier man in de week.
“Die 100 euro pannenkoek wordt zo’n drie keer per week besteld.”
En deze nieuwste MOAK De Pijp heeft trouwens nog een verrassing. Want de mannen hebben het souterrain uitgegraven en getransformeerd tot speak easy Bar Mokum. Uiteraard met de nodige Mokumse referenties. ‘Het priooltje in het Vondelpark,’ wijst Sten terwijl hij op de houten replica tikt. ‘De rosse buurt,’ hij wijst naar het achterste deel. ‘Eens een keer wat anders dan pannenkoeken,’ lacht Sten. Dus als je na je jezelf tonnetje rond hebt gegeten aan een stapel pancakes even wilt uitbuiken met een cocktail of een mocktail aan de bar, duik dan even hier onder de grond.
Zin in pancakes gekregen? MOAK Pancakes heeft drie vestigingen door heel Amsterdam: MOAK Pancakes De Pijp, MOAK Pancakes West en MOAK Pancakes City Center. Bekijk hun locaties.
MOAK Pancakes De Pijp
Ferdinand Bolstraat 11hs
Amsterdam Zuid | De Pijp
Ontbijt | lunch | brunch | drinks
Openingstijden MOAK Pancakes De Pijp:
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur
Zaterdag en zondag van 8.00 uur tot 17.00 uur
[mapsmarker marker=”234″]
Tags: pannenkoekenspot in de Pijp | pancakes eten in Amsterdam | het gezicht achter MOAK Pancakes | eigenaar pannenkoekenrestaurant MOAK Pancakes