Bruine boter koekjes met misobotervulling

Ik heb bruine boter oftewel beurre noisette helemaal (her)ontdekt.

Wat een gave dingen kan je met deze gekarameliseerde boter doen. De diepe noterige smaak die je krijgt door boter te verhitten totdat het bruin wordt past zowel bij zoete baksels als bij hartige gerechten. Het beslag van deze koekjes wordt gemaakt van bruine boter, wat ze een hele mooie diepe warme smaak geeft. Ik heb deze misoboterkoekjes bedacht toen ik de traditionele linzer Kerstkoekjes aan het maken was. Dit zijn koekjes die aan één zijde open zijn waardoor je het hart van jam kon zien. Ziet er geweldig uit, maar ik vond ze ook geweldig zoet. Het enige zoet dat ik kan hebben is als het wordt gebalanceerd met iets zuur of zout. Dus waarom niet de koekjes vullen met een mooie zoute vulling van misoboter? Umami all over leek me. Dus zo geschiedde. Het resultaat was verbluffend. Hele mooie brosse koekjes gevuld met een intense misoboter. En hieronder vind je het recept voor deze linzer koekjes met een Aziatische twist.

De bedoeling is dat je twee koekhelften op elkaar ‘plakt’. De ene helft heeft geen gat, terwijl de andere helft een gat (meestal in een leuke vorm zoals een hartje of een ster) wel een gat heeft zodat je de vulling kunt zien. De vulling, in dit geval de misoboter, fungeert als lijm. Het is dus handig om uitsteekvormpjes te gebruiken die zo’n uitsteekkern hebben. Maar je kunt ook een ‘gewone’ koekjesuitsteekvorm gebruiken en een klein uitsteekvormpje gebruiken om de kern uit te steken.

Dit heb je nodig voor de misoboterkoekjes

24 koekjes | 1 uur bereidingstijd 4 uur en 20 minuten wacht- en oventijd

Het koekjesdeeg:

  • 170 gram roomboter
  • 0,25 theelepel zout
  • 0,25 theelepel bakpoeder
  • 0,25 theelepel kardemompoeder
  • 0,25 theelepel gemberpoeder
  • 225 gram bloem
  • een halve vanilleboon
  • 120 gram light bruine suiker
  • een half ei (op kamertemperatuur)
  • 1 eigeel (op kamertemperatuur)

De misobotervulling:

  • 1 eetlepel miso
  • 1 eetlepel roomboter (op kamertemperatuur)

Verder nodig:

  • bakpapier
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • handmixer, staande mixer of keukenmachine
  • oven
  • linzer koekjes uitsteekvorm

Zo maak je de koekjes met misobotervulling

1.
Smelt de boter in een steelpan op matig vuur totdat de boter licht is gebruind en notig ruikt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Doe de boter in een grote beslagkom en laat volledig afkoelen.

2.
Mix in een kom de bloem, het zout, het bakpoeder, kardemom en gember. Bewaar voor later.

3.
Halveer de vanillepeul en schraap uit één helft de zaadjes eruit en doe in de kom bij de bruine boter. Doe de bruine suiker erbij en mix 5 minuten op medium-hoge snelheid met een (hand)mixer totdat het luchtig is. Doe het ei erbij en mix op matige snelheid totdat het ei volledig is opgenomen. Doe het eigeel erbij en mix wederom tot het ei is opgenomen. Voeg de helft van het bloem toe en mix op lage snelheid totdat de bloem is opgenomen. Doe de andere helft van het bloem erbij en mix weer.

4.
Stort het deeg op het aanrecht en kneed totdat alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn (1-2 minuten). Verdeel het deeg in twee stukken. Rol beide delen tot een bal en druk plat tot een schijf. Verpak in plastic folie en laat tenminste twee uur rusten in de koelkast.

5.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

6.
Haal één deegschijf uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

7.
Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier. Rol het met een deegroller uit tot een deeglap van 3 mm. Gebruik voldoende bloem om ervoor te zorgen dat het deeg niet blijft plakken. Steek met de uitsteekvorm zonder uitsteekkern 24 koekjes uit en leg gelijk op een met bakpapier bedekte bakplaat.

8.
Herhaal dit proces met de andere deegschijf, maar gebruik hiervoor de uitsteekvorm met uitsteekkern of gebruik een kleine uitsteekvorm om het midden uit te steken.

9.
Bak de koekjes 10 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.

10.
Mix ondertussen de miso met de boter.

11.
Haal de koekjes uit de oven en laat 30 minuten afkoelen.

12.
Smeer een theelepel misoboter op de koekjeshelften zonder gat en leg er een koekje met gat bovenop. Druk aan en leg op een bord of schaal. Ga door totdat alle koekjes in elkaar zijn gezet.

Ook interessant

Koekjes met miso boter | bakrecepten | lekker bakken | koekjes bakken

Translate»
Lees vorig bericht:
Recept krokant gebakken kip met chilipepers Aziatisch
Krokant gebakken pittige kip: tjew yim kai

Tjew yim kai, oftewel krokante kip met chilipepers en rode paprika, is een gerecht dat ik voor het eerst at...

Sluiten