Ik zou elke dag en de hele dag hamburgers kunnen eten. Helaas zou mijn lichaam al dat half rauwe vlees niet zo waarderen. Gelukkig hebben we de paddoburger. Deze vegetarische ‘hamburger‘ is niet alleen gezond, maar ook nog eens om je vingers bij af te likken. En ik zweer het je, zelfs echte carnivoren zullen deze burger kunnen waarderen.
Benodigdheden voor twee burgers:
Voor de hamburger
- 5 grote champignons
- 5 walnoten (of cashewnoten/pistachenoten, zolang ze maar hartig zijn. Neem er dan meer van)
- 2 eetlepels (glutenvrije) havermout
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel balsamico-azijn
- 1 eetlepel verse bieslook
- 1 eetlepel kokosmeel of paneermeel
- 1 eetlepel (kokos)olie
- zout en peper naar smaak
- 1 eiwit
Voor de truffelmayonaise
- 2 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
- Klein beetje verse truffel, truffeltapenade of truffelolie
Zo maak je de paddoburgers
Doe alle ingrediënten voor de hamburger in de keukenmachine/blender en maal het fijn tot een brei. Verhit een flinke scheut olie in de koekenpan en schep een flinke bol van het mengsel in de hete olie. Druk het bolletje plat en vorm het met een bakspaan tot een mooi rondje. Bak het de hamburger op gemiddeld vuur zo’n twee minuten aan één zijde. Het is belangrijk dat je vooral de eerste zijde rustig laat garen zodat de burger niet uit elkaar valt. Draai de paddoburger vervolgens om en bak nog eens twee minuten aan de andere zijde.
Maak de truffelolie
Meng de mayonaise met een beetje verse truffel, een theelepeltje olie van de truffeltapenade of een paar druppels truffelolie.
Serveer de paddoburger met je favoriete toppings
Het leuke aan een hamburger dat je het zo gek kunt maken als je wilt. Je kunt het op een broodje gooien en toppen met (smelt)kaas, gebakken uitjes, sla, augurk, zongedroogde tomaatjes, gegrilde aubergine, etc etc. Het is jouw feestje. Of je houdt het gewoon clean en basic en serveert de paddoburger gewoon met de truffelmayonaise.
Eet smakelijk!