Krokant gebakken pittige kip: tjew yim kai

Tjew yim kai, oftewel krokante kip met chilipepers en rode paprika, is een gerecht dat ik voor het eerst at bij Restaurant Dragon Town in Lisse.

Dit Aziatische gerecht bestaat uit malse kip in een coating van peper en zout dat krokant wordt gebakken. Het geheel wordt op smaak gebracht met sojasaus, Chinese rijstwijn en knoflook. Een geurig gerecht waarvan ik geen genoeg van kan krijgen. En als je de juiste ingrediënten in huis hebt, draai je dit gerecht zo in elkaar. Voor de Shaoxing rijstwijn zul je waarschijnlijk wel even langs de Aziatische toko moeten, maar de rest van de spullen haal je gewoon bij de plaatselijke supermarkt. En je kunt de bird’s eye chilipepers ook vervangen door ‘gewone rode peper’.

Dit heb je nodig voor de krokante chilikip:

2 personen | bereidingstijd ongeveer 23 minuten

  • 1 teen knoflook (geplet, gepeld en fijn gehakt)
  • 1 theelepel (donkere) sojasaus
  • 1 theelepel Shaoxing rijstwijn (te koop bij de toko)
  • 2 kippendijen zonder vel (ongeveer 200 gram – in blokjes van 2 cm gesneden)
  • vers gemalen zwarte peper
  • 4 theelepels zout
  • 6 bird’s eye pepers (2 fijngehakt, 4 heel)
  • 5 + 2 eetlepels arachideolie
  • een halve rode paprika (in mini blokjes gesneden (brunoise))
  • 5 eetlepels aardappelzetmeel

Zo maak je de Tjew yim kai

Doe de kip in een diepe kom en doe de sojasaus en Chinese rijstwijn erbij. Roer alles goed door en laat dit een half uur marineren.

Doe de aardappelzetmeel en het zout in een ziplock zak en doe de kip erbij. Sluit de ziplock tas en schud alles goed door elkaar zodat de kip rondom bedekt is met het aardappelzetmeel-zout-mengsel.

Verhit 5 eetlepels arachideolie in een wok (of hapjespan) en laat het goed heet worden. Leg de kipblokjes in de olie (één laag per keer) maal er flink wat zwarte peper over heen. Keer na 2 minuten de kip om en maal er weer verse zwarte peper overheen. Wanneer de kip rondom goudbruin is haal je ze uit de wok en laat je de kip uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier. Gooi de olie weg. De kip heeft waarschijnlijk wat vocht losgelaten, dus je kunt beter nieuwe olie gebruiken. Maak de pan schoon en verhit de overige twee eetlepels arachideolie en laat weer goed heet worden. Doe de knoflook erbij en zet het vuur wat lager. Doe nu de paprika en zowel de fijn gehakte als hele pepers erbij en roer goed door. Doe nu de kip terug in de pan en wok alles goed door elkaar.

Schep op een voorverwarmd bord en serveer met witte rijst. Eet smakelijk!

Ook interessant

Aziatische recepten | krokante kip op z’n Aziatisch | Aziatisch koken | Chinese recepten | krokante chilikip | lekker koken | Chinees koken | pittige kip uit de wok

Translate»
Lees vorig bericht:
Hartige taart kip en rode kool
Hartige pastei met romige kip, pancetta en gekarameliseerde rode kool

Alles smaakt lekkerder in een krokante deegkorst, nou ja veel althans. Lees verder

Sluiten