Dit recept voor kip in pittige zwarte bonensaus is goddelijk

Kip in pittige zwarte bonensaus, oftewel kip tausie, is zo’n traditioneel Chinees gerecht dat mijn moeder vroeger al vaak maakte. Ik vond het altijd vreselijk als ze dit op tafel zette. In het gerecht gaan knoflook en tausie en deze twee ingrediënten waren veel te sterk voor de smaakpapillen van kleine Sam. Als ik dan zo’n gefermenteerde zwarte sojaboon in mijn mond kreeg gruwelde ik. ‘Ik wist ook echt niet wat ik voor jullie moest kopen,’ zucht mijn moeder als ik haar dit verhaal vertel. Gelukkig, nu jaren later, hou ik juist van dit gerecht. De smaken zijn zo explosief en het gerecht klopt gewoon. ‘Knoflook en tausie gaan altijd samen,’ vertelt mijn moeder me streng. Ok, ok, hier de rest van haar recept voor kip in tausie.

Dit heb je nodig voor kip tausie voor twee personen:

  • 2oo gram kippendijen
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels tausie (je koopt het bij de toko)
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • 1 ui
  • 1 bosui
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1/2 theelepel suiker
  • olie om in te bakken (geen olijfolie)
  • 1 theelepel maïzena
  • 1/2 kop water
  • 0,5 rode peper
  • zwarte peper

Zo maak je de roergebakken Chinese kip met zwarte bonensaus

Week de tausie in wat lauwwarm water. Snij de kip in blokjes van 1,5 cm bij 1,5 cm. Plet de knoflook en hak het fijn. Pel de ui en snij het in grove stukken. Snij de paprika’s in grove stukken. En snij tenslotte de bosui in stronkjes van 3 cm. Snij ringen van de rode peper.

Verhit de olie in een wok op hoog vuur en voeg de knoflook en de tausie (eerst even uitlekken) toe. Schep de knoflook en tausie om zodat de knoflook niet bruint. Zet het vuur iets lager en doe de kip erbij. Blijf goed omscheppen zodat de kip rondom verhit wordt. Haal de kip, knoflook en tausie eruit als hij rondom gegaard is (ongeveer twee minuten). Als de wok te droog is, giet er dan nog wat olie bij. Doe nu de ui en de paprika in de wok en bak dit (terwijl je blijft omscheppen) zo’n drie minuten.

Doe nu de sojasaus, oestersaus en suiker bij de groenten en zet het vuur lager. Even omroeren. Maak een papje van de maïzena en het water en doe dit bij de wok. Schep alles goed om zodat de saus goed verdeeld wordt over alle groenten. Doe de kip-knoflook-tausie mengsel terug in de wok en verhit alles nog even goed. Voeg tenslotte de rode peper en de bosui toe en breng alles op smaak met wat versgemalen zwarte peper. En klaar is je kip met tausiesaus.

Serveer met gestoomde witte rijst. Maan maan sik.

 

Translate»
Lees vorig bericht:
Bordeaux citytrip tips Frankrijk
5 redenen waarom Bordeaux een echte foodiebestemming is

Bordeaux is een foodie walhalla. Lees verder

Sluiten