Zelf dumplings maken is zo ontzettend leuk en heel erg lekker.
Het deeg maken is ontzettend makkelijk en meer dan water en bloem heb je niet nodig! En het leuke van zelfgemaakte dumplings is dat je zelf kunt bepalen wat je als vulling gebruikt. Zo heb ik hier kimchi in de dumplings gedaan. Het resultaat waren kleine deegkussentjes met een smaakvolle vulling en een krokante bodem. Mjam zo lekker!
Dit heb je nodig voor kimchi dumplings
12 dumplings | bereidingstijd 30 minuten | wachttijd 1 uur | kooktijd 10 minuten
Dumplingdeeg:
- 100 gram bloem + extra om te bestuiven
- 50 gram water
Kimchigehaktvulling:
- 70 gram kimchi (fijn gehakt)
- 50 gram gehakt (kippen-, varkens-, runder- of half-om-halfgehakt)
- 1 theelepel mirin
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel rijstazijn
- 2 theelepels sojasaus
- 1 theelepel maïzena
- 0,5 ei
Verder nodig:
- Koekenpan
- Kleine deegroller
- 2 eetlepels olie om in te bakken
Kimchi dumplings maken: eerst het deeg
Begin eerst met het maken van de dumplingsdeeg. Dit moet namelijk een uur rusten zodat je tijdens de wachttijd de vulling kunt maken.
Meng het water en de bloem in een kom.
Kneed het met je handen tot een glad en soepel deeg. Dit een paar minuten duren, dus even je spierballen gebruiken. Rol het deeg tot één mooie grote bal, dek af met een schone theedoek of vershoudfolie en laat een uur rusten.
Maak de kimchigehaktvulling
Terwijl het deeg ligt te rusten heb je genoeg tijd om de vulling te maken. Hierin kun je uiteraard variëren want het voordeel van zelfgemaakte dumplings is dat het jouw feestje is! Ik heb vandaag gekozen voor een vulling van kimchi en gehakt. Je kunt de kimchi vervangen door andere veggies. Blancheer ze dan wel even van tevoren en knijp het groen heel goed uit zodat er geen vocht meer in zit. Want vocht staat gelijk aan sompige dumlings en daarvan wordt niemand gelukkig. Heb je liever vega dumplings, dan kun je het gehakt vervangen door vegagehakt of tofublokjes. Neem dan wel de stevige tofuvariant, met zachte tofu wordt het een kliederboel!
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze met een lepel goed door elkaar. Wanneer alles tot één homogene massa is geroerd kun je het opzij zetten om straks te gebruiken.
De dumplings vullen en vouwen
Neem het deeg en rol het met beiden handen tot een lange rol.
Snijd vervolgens met een scherp mes het deeg in 12 gelijke stukken. Strooi wat bloem over de deegstukjes en wentel de stukjes erin.
Pak één deegstukje en leg hem met de vlakke kant boven op het blad en druk het plat met je hand. Leg de overige stukjes deeg terug onder de theedoek zodat ze niet uitdrogen. Rol met de deegroller het deeg platter. Het moet in het midden iets dikker zijn (ongeveer 2 mm) en aan de uiteinden dunner (ongeveer 0,5 mm). Een kleine dumplingsdeegroller is hiervoor het handigst. Heb je die niet, dan kun je net zoals ik het handvat van je kwastje gebruiken 🙂
Neem het dumplingsvelletje in je hand en schep ongeveer twee theelepels vulling in het midden van het deeg. Wil je even goed oefenen? Schep dan wat minder vulling op het deeg. Hoe minder vulling, hoe makkelijker het is om te oefenen.
Maak een kommetje van het deeg met je rechterhand, duw met je linker wijsvinger het deeg naar binnen terwijl je met de middelvinger en duim het deeg om de middelste flap vouwt.
Duw met je linker wijsvinger het deeg meer naar rechts je met je linker duim en linker middelvinger deeg blijft ‘grijpen’ om plooien te maken.
Blijf vouwen totdat je aan het einde bent en knijp de uiteinden bij elkaar.
Doe hetzelfde met het rest van de deegstukjes.
Liever een filmpje om te kijken hoe het moet? Bekijk onderstaand filmpje voor dumplingsvouwtechnieken.
Of ga voor deze wat makkelijkere vouwtechniek:
Dumplings bakken
Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan. Wanneer de olie heet genoeg is (test het door voorzichtig water in de pan te druppelen, wanneer het spettert is het heet genoeg). Leg de dumplings in de hete olie en bak totdat ze bruin zijn.
Giet vervolgens voorzichtig 100 ml water in de pan. Zet het vuur op middelhoog en doe de deksel op de pan zodat de dumplings gaar kunnen stomen. Let erop dat je de dumplings niet keert of van hun plekje haalt.
Stoom 15-20 minuten totdat de kimchidumplings gaar zijn.
Nu hebben je dumplings een krokant onderkantje en een zacht bovenkantje.
Maak je kimchidumplings extra lekker door er chiliolie overheen te druppelen en gesneden lente-ui en koriander overheen te strooien.
Maan maan sik!
Kimchi dumplings | dumplings gevuld met kimchi en gehakt | zelf dumplings maken | dumplingdeeg maken | hoe maak je dumplings? | Aziatische recepten