Alleen al vanwege hun ‘looks’ vind ik deze Kerstkoekjes te gek.
Het zijn Oostenrijkse koekjes en doordat ze aan één kant open zijn kun je de vulling goed zien en dat staat wel heel erg gezellig 🙂
Dit heb je nodig voor de Kerstkoekjes
24 koekjes | 1 uur bereidingstijd 4 uur en 20 minuten wacht- en oventijd
Het koekjesdeeg:
- 170 gram roomboter
- 0,25 theelepel zout
- 0,25 theelepel bakpoeder
- 0,25 theelepel kardemompoeder
- 0,25 theelepel gemberpoeder
- 225 gram bloem
- een halve vanilleboon
- 120 gram light bruine suiker
- een half ei (op kamertemperatuur)
- 1 eigeel (op kamertemperatuur)
Verder nodig:
- 3 eetlepels jam (glad geroerd)
- bakpapier
- vershoudfolie
- deegroller
- handmixer, staande mixer of keukenmachine
- oven
- linzer koekjes uitsteekvorm
Zo maak je de Kerstkoekjes
1.
Smelt in een pan de boter totdat het licht is gebruind en notig ruikt (ongeveer 10 minuten). Doe de bruine boter in een grote kom en laat staan totdat het volledig is afgekoeld.
2.
Mix de bloem, het bakpoeder, het zout, kardemom en gember.
3.
Snijd de vanillestok door midden en schraap met een scherp mes de zaadjes uit één helft en doe bij de bruine boter. Voeg de bruine suiker toe en mix op gemiddelde snelheid tot een luchtig geheel.
4.
Doe het ei erbij en mix tot het ei is opgenomen. Doe het eigeel erbij en mix verder totdat het ei volledig is opgenomen. Mix vervolgens de helft van de bloem er doorheen. Tenslotte mix je de rest van de bloem er doorheen.
5.
Kneed het deeg nog een paar minuten met je handen totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Verdeel het deeg vervolgens in twee stukken. Rol ieder helft tot een bal en druk het plat. Wikkel ze in huishoudfolie en laat minimaal twee uur rusten in de koelkast.
6.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
7.
Haal één deegschijf uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
8.
Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot een deeglap van 3 mm. Steek met de uitsteekvorm zonder gat 24 koekjes uit en leg gelijk op een met bakpapier beklede bakplaat.
9.
Herhaal dit proces met de andere deegschijf, maar gebruik hiervoor de uitsteekvorm met uitsteekkern of gebruik een kleine uitsteekvorm om het midden uit te steken.
10.
Bak de koekjes 10 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.
11.
Haal de koekjes uit de oven en laat 30 minuten afkoelen.
12.
Doe een kleine theelepel jam op ieder koekhelft zonder gat en druk de koekhelften met gaten erop.
Ook interessant
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
Kerstkoekjes bakken | recept voor linzer koekjes | bruine boter Kerstkoekjes | bakken met Kerstmis