Recept Kerstkalkoen gevuld met cranberry’s en kastanjes

Het is blijkbaar Charles Dickens geweest die ons aan het idee hielp om gevulde kalkoen met Kerst op het menu te zetten. Een smakelijk idee van meneer Dickens. En een gevulde vogel is wel heel erg Kerstig vind ik. Vooral als je het vult met cranberries en kastanjes. Dit recept voor kalkoen gevuld met cranberries en kastanjes is zoet en hartig tegelijk, een geweldige combinatie. Verwacht veel oeh’s en ahhh’s als je deze grote gevulde vogel op tafel zet. En hij is heerlijk.

Gevulde kalkoen maken

De grootte van je kalkoen is afhankelijk van het aantal eters. Voor twee personen is een kalkoen van 2-2,5 kilo meer dan zat. Wat je overhebt kun je de dag erna eten of invriezen. Heb je meer eters, koop dan een grotere kalkoen. Zorg dat de kalkoen op kamertemperatuur is. Als je een kalkoen uit de diepvries koopt (al heb je natuurlijk liever een kakelverse) zorg dan dat je hem op tijd laat ontdooien. Trek hiervoor een halve tot een hele nacht voor uit. Staat je kalkoen in de koelkast haal hem dan een paar uur van tevoren eruit zodat hij langzaam kan opwarmen.

Verwarm de oven voor op 170 graden celsius. Pak de kalkoen erbij. Zit hij in een verpakking? Pak hem dan uit. Kijk even of de buikwand schoon is. Zitten er nog wat ingewanden of andere resten in? Verwijder deze dan. Spoel vervolgens de buikwand even om onder de kraan en laat het goed uitlekken. Dep de vogel zowel in de buikwand als bovenop goed droog met een keukenpapiertje. Smeer vervolgens de buikwand in met zout. Zet de kalkoen vervolgens op een rek in een braadslede of ovenschaal en zet opzij voor later.

Dit heb je nodig voor de vulling van de kalkoen:

  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • 100 gram gekookte kastanjes
  • 100 gram gemalen oud brood (bijv zuurdesem van de dag ervoor)
  • 2 stengels bleekselderij (fijngehakt)
  • 1 grote ui of twee kleintjes (fijngehakt)
  • een flinke snuf grof zeezout
  • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel superfijn gehakte verse tijm
  • 1 eetlepel bonenkruid
  • 1 eetlepel superfijn gehakte verse rozemarijn
  • 100 gram boter op kamertemperatuur

Maak de vulling voor de kalkoen door bovenstaande ingrediënten bij elkaar te doen in een grote kom en goed te mengen (gebruik even je handen). Bewaar de kalkoenvulling voor straks.

Verder nodig voor de gevulde kalkoen:

  • een superscherp mes
  • aluminiumfolie
  • kernthermometer
  • keukentouw
  • kwastje (optioneel)

Maak vervolgens de kruidenboter voor onder de kalkoenhuid

Hiervoor heb je nodig:

  • 50 gram boter
  • 1 theelepel superfijn gehakte verse tijm
  • 1 theelepel superfijn gehakte verse rozemarijn
  • snuf zout
  • snuf peper

Mix alle bovenstaande ingrediënten in een kom tot een kruidenboter. Maak de huid van de kalkoen vanaf zijn onderrug los van het karkas door met een vlijmscherp mes de huid voorzichtig los te snijden. Gebruik eventueel je vrije hand om de huid iets los te trekken. Ga door totdat je ongeveer op tweederde van de rug van de kalkoen bent. Stop vervolgens de kruidenboter onder de huid en verdeel het over de rug van de kalkoen door met je hand bovenop de kalkoenhuid te duwen.

Vul de kalkoen

Neem de kalkoenvulling erbij en vul de kalkoen met de vulling van kastanjes en cranberry’s. Bind de poten van de kalkoen samen met keukentouw. En smeer vervolgens de bovenkant van de kalkoen in met wat boter en peper en zout. Giet vervolgens een laag van ongeveer 1 cm water in de ovenschotel of braadslede. Als het goed is staat je kalkoen op een rekje met pootjes zodat het water de kalkoen niet raakt. Op deze manier wordt de kalkoen tijdens het roosteren ook wat gestoomd zodat hij sappiger blijft.

Leg vervolgens een flink stuk aluminiumfolie over de kalkoen en schuif de ovenschotel of braadslede in de oven. Bak de kalkoen 30 minuten. Daarna haal je hem eruit om de glaze te maken.

Maak de glaze voor de kerstkalkoen

Terwijl de kalkoen ligt te bakken in de oven, maak je de sticky glaze voor bovenop de kalkoen. Hiervoor heb je nodig:

  • 125 ml sherryazijn of rodewijnazijn
  • 4 eetlepels boter
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels Worchestersaus
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook (gekneusd)
  • 2 lange stroken sinaasappelschil

Doe alle bovenstaande ingrediënten in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur lager en laat nog vijf minuten koken totdat de glaze wat ingedikt is. Zet het vuur op zijn laagst en hou de glaze warm totdat je het over de kalkoen uitsmeert.

Smeer de kalkoen in met de glaze

Nadat de kalkoen 30 minuten in de oven heeft geroosterd, haal je hem eruit en smeer je met een kwast (of lepel) de kalkoen in met de glaze. Zet vervolgens de kalkoen terug in de oven. Check even of er nog genoeg water onderin de braadslede/ovenschaal zit. Zo niet, vul dan het water bij. Herhaal dit proces iedere 30 minuten totdat de kalkoen gaar is. De kalkoen is gaar als de kerntemperatuur 70 tot 72 graden Celsius is. Zijn de sappen die van de kalkoen komen helder? Dan is de kalkoen gaar.

Haal de kalkoen uit de oven en leg de kalkoen op een houten plank. Laat de kalkoen minstens een half uur rusten totdat je hem aansnijdt.

Eet smakelijk!

Recept gevulde kalkoen kerst

Tags: Kerstrecepten | wat te eten met Kerst 2019? | kalkoenrecept | kalkoen met Kerst eten | recept voor gevulde kalkoen

Translate»
Lees vorig bericht:
La Fiorita Amsterdam Italiaans restaurant
Gault&Millau lanceerde vandaag haar nieuwe gids voor 2020. Dit zijn de restaurants om in de gaten te houden.

De Gault&Millau 2020 lijst bestaat uit 800 restaurants in Nederland. Lees verder

Sluiten