Als je van Koreaanse bbq houdt, moet je zeker eens het gerecht kalbi (of galbi) proberen!
Het is een gerecht wordt gemaakt van runder short ribs. Het woord kalbi of galbi is dan ook het Koreaanse woord voor rib. Omdat het vlees wordt bereid op de grill en het dit proces te versnellen worden de ribben overdwars gezaagd, dus door de botten heen met als resultaat mooie dunne lappen vlees die snel garen op de barbecue.
Je kunt kalbi ongemarineerd serveren, maar meestal wordt het vlees eerst (een paar uur) gemarineerd voordat het de bbq op gaat zodat je niet alleen supermals vlees als resultaat hebt, maar ook nog eens vlees met een heerlijke Koreaanse zoetzure smaak dat lekker sticky and sweet is.
Kalbi marinade
Iedere Koreaanse familie heeft weer een eigen recept voor de kalbi of galbi marinade. Meestal zit er sowieso sojasaus, bruine suiker, verse gember en heel veel knoflook in. Laatst had ik een te gekke kalbimarinaderecept van chef Roy Choi gemaakt en hierin zaten ook kiwi’s en sinaasappelsap.
Zo eet je galbi
Je kunt de dun gesneden runderribben makkelijk online bestellen. Ik heb ze zelf overigens bij de Japanse-Koreaanse supermarkt Shila in Amsterdam Buitenveldert gekocht. Ze liggen daar in de diepvries en ze heten ook kalbi, dus makkelijk te herkennen. Ik heb het vlees uren gemarineerd, vervolgens geroosterd, in stukken gesneden en in een taco gegeten. Maar je kunt galbi natuurlijk ook op z’n Koreaans eten door het in te wikkelen in een blaadje sla met ssämsaus en wat gestoomde rijst.
Superlekker dus en zeker het proberen waard!
Ook interessant
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
Kalbi of galbi een te gek Koreaans gerecht | wat is kalbi of galbi?| Koreaanse gerechten | Korean bbq vlees