Ik ontdekte de verslavend lekkere smaken van Israël bij Esther’s Cookery

De Israëlische keuken is anno 2022 bijna niet meer weg te denken uit Nederland.

Een broodje met hummus of baba ganoush prijkt op menig lunchkaart van horecazaken en bijna iedereen heeft tenminste één boek van Yotam Ottolenghi in zijn boekenkast staan. Niet zo gek als je je bedenkt hoe kleurrijk, smaakvol en veelzijdig deze mooie keuken is. Ik ben er persoonlijk dan ook groot fan van. Al die mooie verse kruiden, uitgesproken smaken en prachtige kleuren. Te gek gewoon.

Dus toen ik door het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme werd uitgenodigd voor een kookworkshop bij Esther’s Cookery twijfelde ik dan ook geen moment. De knusse winkel slash kookstudio zit pal in de Amsterdamse Pijp. Eigenaresse Esther runt al een paar jaar de enige vegetarische kookschool van Nederland en leert je in een avondje zoveel mogelijk bij over de keuken van haar roots: de Israëlische.

Terwijl ik nip aan mijn frisse granaatappelsapje vertelt Esther met ontzettend veel passie over hoe spannend en divers de Israëlische keuken is. Esther: ‘Het is een smeltkroes. Er zijn Nederlandse Israëliërs, Surinaamse Israëliërs, sommige komen uit Jemen of Marokkaans en ze hebben allemaal hun smaken meegenomen.’ Natuurlijk kent iedereen de hummus, maar vanavond gaan we ook wat andere gerechten ervaren.

Het is tijd om een schort aan te trekken en mijn mouwen op te stropen, want vanavond wordt er natuurlijk ook gekookt. Terwijl Esther een paar aubergines op een kookplaatje legt vertelt ze honderduit. Zo vertelt ze dat de beste sesamzaad uit Ethiopië komt en dat wanneer je de allerlekkerste tahini op de kop wilt tikken je het beste kunt kiezen uit tahini gemaakt door de twee beste tahinifabrieken: Har Bracha of Al Arz. Hebben? Beide tahini zijn gewoon te koop bij haar in de (web)shop.

Ook tipt ze ons hoe we weten of we te maken hebben met een goede silan (dadelmelasse). Een goede silan bestaat voor 100% uit smaakvolle dadels. Wanneer de melasse een mix is van onder andere dadels en suikerbieten heb je een inferieure silan te pakken. Hoe handig deze tips!

Esther vervolgt haar verhaal. Zo heeft ze een tijdje bij Nopi gewerkt, het bekende restaurant van Yotam Ottolenghi, daar ging zijn befaamde pompoengerecht als warme pitabroodjes over de toonbank en goed nieuws! We gaan dit populaire gerecht vanavond maken. Verder gaan we ons ook wagen aan pittige en krokante aardappeltjes op zachte tahini. Leuk weetje: de aardappeltjes komen uit haar eigen moestuin. Esther: ‘Er is een verschil tussen heet en pittig! Heet eten verlamd je tong zodat je daarna niets meer proeft, prachtig pittig eten, dat is wat je wilt! Dat de Israëlische keuken inderdaad allerlei wereldse invloeden hebben blijkt wel uit de sambal oelek, mirin, sojasaus en ketjap die ik zie staan. Zie je yoghurt met dille voorbij komen? Dat zijn de Turkse invloeden. ‘We maken ook een Japanse komkommersalade,’ verklapt de eigenaresse van de kookstudio. Bij dit recept is het belangrijk dat de komkommers gemasseerd worden. Groenten masseren is namelijk dé manier om echt de smaken erin te krijgen. Als laatste tip voordat we aan de slag gaan krijgen we nog mee dat je zeker weten zout moet gebruiken tijdens het koken. Het is dé smaakversterker en echt onmisbaar. Esther: ‘Veel mensen zijn anti-zout, maar dat komt doordat ze het op het verkeerde moment en op de onjuiste manier toepassen.’ Gelukkig ben ik groot fan van het gebruik van zout in de keuken, dus dat komt wel goed.

Ik krijg zin om aan de slag te gaan! Samen met mijn kookbuddy Reza storten we ons op ons eerste recept: een bulgursalade met gegrilde paprika. Hij ontfermt zich over de rode veggies en ik begin de uien te snijden. Ook hiervoor heeft Esther een tip en dat laat ze even aan ons zien. Zo handig.

‘Ik ben gek op gefrituurd eten, misschien ben ik er wel iets te gek op,’ bekent Esther. Nou ik deel deze verslaving en wat mij betreft zijn de knapperige snacks van aardappel en wortel die ze klaar heeft gezet voor ons om te smikkelen tijdens het koken meer dan welkom.

Tadaa onze bulgursalade met dille en yoghurt en ‘ons dessert’ (tahini-chocoladetruffels).

Alle kookduo’s dragen hun culinaire creaties naar boven waar de gezellig gedekte tafel zich bevindt. Het resultaat is een tafel gevuld met de meest prachtige gerechten. Kleurenexplosie, check!

Deze avond was naast bijzonder leerzaam en leuk ook nog eens supergezellig. Zeker een aanrader om eens (met vrienden) te doen. ‘Dit is nog maar een fractie van wat de Israëlische keuken te bieden heeft,’ verzekert Esther me. Haar tip? Naar Israël gaan en jezelf volledig storten op al het lekkers dat dit land te bieden heeft. Klinkt als een fantastisch idee, dus stiekem is ‘naar Israël’ gaan naar boven geklommen in mijn wishlist. Wordt vervolgd…

Esther’s Cookery
Gerard Doustraat 46hs
Amsterdam Zuid | De Pijp
Kookstudio | kookworkshop | winkel

Plan je route naar Ester’s Cookery

Ook interessant:

Vegetarische kookstudio | Israëlische kookworkshop | Visit Israël | de smaken van Israël | Tel Aviv food

Translate»
Lees vorig bericht:
Tip: Oeigoers restaurant met handpulled noodles

Oeigoers is niet bepaald het type cuisine dat ik dagelijks eet, het is nou ook niet bepaald zo dat Amsterdam...

Sluiten