Hartige pastei met romige kip, pancetta en gekarameliseerde rode kool

Alles smaakt lekkerder in een krokante deegkorst, nou ja veel althans.

Ik heb het pastei maken dan ook helemaal ontdekt. Je kunt er zoveel kanten mee op. Je kunt één grote pastei maken of allemaal kleintjes en dan nog maar niet te spreken over de vulling. De keuze en mogelijkheden zijn reuze. Voor deze pastei heb ik gekozen voor één grote waar je met z’n allen van eet. Reuzegezellig! En de vulling bestaat uit een romige kippenragout, met hartig pancetta en sticky and sweet rode kool. Echt te lekker. Hieronder het recept. Veel plezier ermee!

Dit heb je nodig voor de pastei

Recept voor 1 grote pastei voor 4 personen | 45 minuten bereidingstijd | 60 minuten kooktijd | 4 uur wachttijd | 35 minuten oventijd

Het deeg:

  • 400 gram bloem
  • 200 gram koude roomboter (in blokjes)
  • 150 ml ijswater
  • snufje zout

De kippenragout:

  • 1 eetlepel olie
  • 400 gram kippendijen (in reepjes gesneden)
  • 600 ml kippenbouillon
  • 40 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • twee takjes tijm
  • 50 gram gekookte kastanjes (fijngehakt)
  • 2 teentjes knoflook (geplet en gepeld)
  • 100 gram pancetta in blokjes
  • peper en zout naar smaak

De gekarameliseerde rode kool

  • een kwart van een kleine rode kool (fijngesneden)
  • 25 gram lichte basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • schil van halve bio sinaasasppel (geraspt)
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 100 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel rode aalbessenjam (verkrijgbaar bij grotere AH’s) of een andere jam dat een tikkie zuur is zoals cranberryjam.

Verder nodig:

  • eigeel (geklutst)
  • keukenmachine
  • oven
  • taartvorm met een diameter van 28 cm
  • deegroller
  • kwast
  • vershoudfolie
  • garde
  • koekenpan
  • steelpan
  • kookpan

Maak het deeg

Puls de bloem samen met het zout en de boter kort in een keukenmachine. Voeg het ijswater toe en puls nog een paar keer totdat je een korrelig deeg hebt waar de boterstukjes nog zichtbaar zijn (zo groot als doperwten). Stort het deeg op het aanrecht en kneed heel kort samen tot een bal. Wikkel het in huishoudfolie en leg 4 uur in de koelkast zodat het kan rusten.

Maak de gekarameliseerde rode kool

Doe alles behalve de jam in een pan en breng aan de kook. Wanneer het kookt draai je het vuur laag zodat het net aan bubbelt en doe je de deksel erop. Laat een uur koken totdat de rode kool zacht is en de kool is drooggekookt. Doe de jam erbij en laat op gematigd vuur met de deksel eraf de rode kool karameliseren. Laat de kool goed afkoelen.

Maak de kippenragout

Verhit de olie in een koekenpan. Bestrooi de kip met peper en zout. Bak de kippendijen of matig vuur totdat ze rondom goudbruin zijn. Schep de kip op een bord en hou bij de hand. Bak in dezelfde pan de pancetta, knoflook en tijm totdat de pancetta mooi krokant is. Doe de kastanjes erbij en de kip weer terug in de pan. Zet het vuur laag en verhit totdat de kastanjes warm zijn. Vis de tijm en de knoflook uit de pan. Deze mogen in de prullenbak.

Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer goed door elkaar en kook een paar minuten zodat de bloem niet meer rauw is. Doe de kippenbouillon er beetje bij beetje bij terwijl je met een garde roert om klontjes te voorkomen. Laat het een paar minuten koken totdat je een mooie dikke ragout hebt. Doe het vleesmengsel erbij, roer door elkaar en laat nog even een paar minuten pruttelen. Check of je ragout nog peper of zout nodig heeft. Laat je ragout volledig afkoelen (zet eventueel in de koelkast).

Maak de pastei

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Boter de taartvorm goed in met boter (of gebruik bakspray).

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in twee stukken. Begin met één stuk terwijl je het andere stuk terug in de folie rolt en weer in de koelkast legt. Leg het deegbol waarmee je begint op een met bloem bestrooide aanrecht. Strooi bloem over de deegroller en rol het deeg uit tot een lap van 4 mm dik.

Rol het deeg half op de deegroller en gebruik je deegroller als hulpmiddel om de deeglap in de taartvorm te tillen. Rol de deegroller terug zodat de deeglap mooi in het midden van de vorm ligt. Druk nu voorzichtig met je duim het deeg gelijkmatig over de vorm. Snijd het deeg bij, maar laat 1 cm over zodat je de bovenkant erop kunt ‘plakken’.

Pak de volledig afgekoelde rode kool erbij en verdeel dit over de bodem. Spreid vervolgens de kippenragout over de rode kool uit.

Haal nu de tweede deegbal uit de koelkast en rol eveneens uit tot een deeglap met een dikte van 4 mm. Kwast de rand in met het ei en leg vervolgens de tweede deeglap op de taart. Snijd het deeg bij en houd 1 cm als speling. Druk met je vingers of met de tanden van een vork het deeg van de bodem op het deeg van de bovenkant.

Kwast de bovenkant volledig in met eigeel. Als je de pastei wilt versieren, dan is nu het moment om je versieringen erop te plakken of je patronen met de achterkant van het mes erin te kerven. Bestrooi de pastei met grof zeezout en blaadjes tijm. Bak de pie in 30 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Pastei kip rode kool hartige taart

Ook interessant

Recept pastei met kip en rode kool | hartige taart met kip en rode kool | pasteirecept

Translate»
Lees vorig bericht:
Pop-up Kerstshop
Restaurants transformeren tot culinaire pop-up shops. Dit zijn ze op een rij.

Het ziet ernaar uit dat de restaurants en bars voorlopig nog even hun deuren dicht moeten houden. Lees verder

Sluiten