Kippenpastei uit de oven met prei, tijm en mosterd (chicken pot pie)

Een hartige pastei is fantastisch om op een koude(re) dag op tafel te zetten.

Het staat te gek en is ook nog eens heerlijk comforting. Deze hartige kippenpastei heeft een superromige vulling en een lekkere krokante buitenkant. Zo leuk om de oeh en ah’s te horen als je dit op tafel zet.

Zoals met de meeste pasteitjes is het zaak om op tijd te beginnen omdat de vulling goed moet afkoelen, het deeg moet rusten en de pastei ook zo’n 40 minuten in de oven moet. Veel plezier met maken!

Dit heb je nodig voor een chicken pot pie

2-3 personen | 1 uur bereidingstijd | 3-5 uur afkoelen | 35 minuten in de oven

Voor het hartige deeg:

  • 150 koude boter (in blokjes)
  • 400 gram zelfrijzende bloem
  • flinke snuf zout
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 5 eetlepels ijswater

Voor de kippenvulling:

  • 25 gram boter
  • 4 kippendijen zonder vel en zonder bot
  • 1 prei (gewassen en in dunnen ringen gesneden)
  • 100 ml witte wijn
  • 150 ml kippenbouillon
  • 80 ml crème fraîche
  • 1,5 eetlepel mosterd
  • peper en zout
  • 1 tijmtakje (blaadjes los gerist)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels bloem

Als garnering:

  • zoutflakes, tijmblaadjes of wat je ook kunt verzinnen

Verder nodig:

  • bakspray of boter
  • hartige taartvorm met een diameter van 20 cm
  • kwast
  • oven
  • deegroller
  • huishoudfolie
  • koekenpan

Zo maak je de hartige kippenpastei

Wat je uiteraard wilt is een hartige taart met een krokante buitenkant en een romige zachte vulling. Om dit voor elkaar te krijgen moet je ervoor zorgen dat de vulling goed is afgekoeld voordat je de pastei ermee vult en ten tweede moet je ervoor zorgen dat het deeg lang genoeg rust.

Maak eerst het pasteideeg

Meng de bloem en het zout in een grote kom door elkaar en doe de boterblokjes erbij. Wrijf met je handen de boter door het bloem-zout-mengsel. Doe de helft (!) van het ei en vijf eetlepels ijswater erbij. De andere helft van het ei bewaar je in de koelkast want dit heb je later nodig om de hartige taart in te smeren. Kneed totdat het mengsel iets bij elkaar komt (ongeveer 1 minuut). Als het te droog is doe je wat ijswater erbij. Vorm een bal van het deeg en verpak het in huishoudfolie. Laat 2 tot 4 uur rusten in de koelkast.

Maak nu de de kip prei mosterd vulling

Smelt de boter in een pan op laag vuur. Doe de prei, de kip, de kruiden en peper en zout erbij. Roer alles goed door en laat dit op 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer de bloem erbij en laat dit 3 minuten garen. Giet de wijn erbij en laat dit 1 minuut pruttelen. Doe vervolgens de kippenbouillon, de crème fraîche en de mosterd erbij en breng aan de kook. Wanneer het kookt zet je het vuur laag en laat je alles nog eens 10 minuten pruttelen. Proef of je peper en/of zout moet toevoegen en schep de vulling over in een schaal en laat dit een uur staan (eventueel in de koelkas) totdat het volledig is afgekoeld.

Tijd om de chicken pot pie in elkaar te zetten!

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en schuif een bakplaat in het midden van de oven.

Boter een hartige taartvorm van 20 cm in met bakspray. Rol tweederde van het deeg (gebruik eventueel een weegschaal) uit tot een deeg met een dikte van 5 mm. Bedek de taartvorm met de deeglap. Snij het overtollige deeg eraf, maar zorg ervoor dat je ongeveer een halve centimeter laat uitsteken. Vul de taartbodem met de vulling en druk voorzichtig aan.

Rol nu de rest van het deeg uit tot een deeglap van 5 mm en bedek de taartbodem met vulling hiermee. Snij wederom overtollig deeg eraf en hou ook hier ongeveer een halve extra rand aan. Haal nu het geklutste ei uit de koelkast en smeer de extra randen van het deeg in met ei. Druk nu de bovenkant van de taart op de bodem op elkaar. Je kunt hiervoor ook een vork gebruiken. Kwast vervolgens ei over de bovenkant en de zijkant van de hartige taart. Laat dit laagje iets opdrogen en smeer nog een laag ei eroverheen. Maak een ruitjespatroon met een bot mes en zet in de hete bakplaat in de oven. Bak de hartige taart 20 minuten in de oven. Haal vervolgens uit de oven en borstel er nog een laagje ei overheen en strooi de zoutvlokken eroverheen.

Zet de hartige kippenpastei terug in de oven en laat nog een kwartier bakken totdat hij mooi goudbruin is. Haal de chicken pie uit de oven en laat het 10 minuten rusten. Wanneer de hartige taart voldoende is afgekoeld kun je hem vervolgens voorzichtig uit de vorm tillen. Leg op een snijplank en snij er mooie stukken van.

Eet de kippenpastei met een frisse groene salade aangemaakt met een lekkere vinaigrette. Eet smakelijk!

Recept chicken pot pie hartige taart met kip

Bekijk ook

Recept voor hartige taart | zelf kippenpastei maken | chicken pot pie recept | zelf hartige taartdeeg maken | lekkere recepten | lekker bakken | lekkere bakrecepten

Translate»
Lees vorig bericht:
Restaurant Slagerij De Beurs Amsterdam centrum
Perfecte pasteitjes en heerlijke no nonsense gerechten eet je bij Slagerij de Beurs

Alles smaakt lekkerder en beter in een mooie deegkorst. Ja toch? Lees verder

Sluiten