Ik mocht voor 1x meebakken bij De Bakkerszonen en dit is hoe het ging

Ze bakken volgens de Paroollezers de lekkerste oliebollen van Amsterdam, ik heb de oliebollen van De Bakkerszonen geproefd in hun pop-up bakker op het Beukenplein in Amsterdam Oost en ik kan je vertellen de lezers van het Parool weten waar ze het over hebben. Want zoals deze bakkerszonen oliebollen bakken, zo horen oliebollen te smaken. Zo en niet anders. De hete bol kraakt bij de eerste hap en onder het krokante korstje zit één en al zachte en smakelijke heerlijkheid. Echt ik droom er soms nog van.

De Bakkerszonen bakken meer dan oliebollen

Naast oliebollen, bakken bakkerszonen Johan Hartog en Martijn Meijer nog zoveel meer moois: Desembroden, witte bolletjes, tompoucen, kaneelbroodjes, croissantjes, krentenbollen, de mooiste gebakjes en taarten en nog veel meer lekkers rolt er iedere dag uit de mega grote oven.

‘Meehelpen’ bij de Bakkerszonen in Noord

Wanneer Johan mij vraagt of ik het leuk zou vinden om een kijkje te nemen bij hun bakkerij in Amsterdam Noord, hoef ik dan ook geen seconde na te denken over mijn antwoord. JAAAAH dat wil ik.

Als mijn wekker op zaterdagochtend om het onhumane tijdstip van 5.00 uur naast mij tettert sta ik binnen twee tellen naast mijn bed. Ik was stiekem al een uur wakker en so excited om voor één ochtend het bakkersleven te ervaren.

Brood bakken

Als we aankomen bij mooie bakkerij in Noord zijn ze net bezig om de bussen gevuld met broden uit de oven te vissen. Als ik zeg oven, heb ik het niet over een laf oventje, nee het gaat hier om een big ass oven waar 200 broden tegelijk gebakken kunnen worden. Tussen de super verse broden die liggen na te dampen vind je ook deksels volkoren. Dit is het signatuurbrood van De Bakkerszonen. Het gave aan dit brood is dat ze het meel zelf voorin de bakkerij malen.

 

Ambachtelijke bakker

De letters die de etalageruit versieren wekken al een vermoeden, bij de founding fathers van deze mooie bakkerij zat de liefde voor het brood bakken er al vroeg in. De bakkerszonen zijn als het ware opgegroeid tussen de broden en hebben na de nodig uurtjes helpen in de familiebakkerij her en der ervaring opgedaan. Tijdens een bakkersreis in het buitenland werden de mannen met elkaar opgescheept als kamergenoten en het bleek te klikken. Later bleken ze beiden dezelfde droom te hebben: Een eigen bakkerszaak en zo werd de Bakkerszonen geboren.

Brood bakken met de beste ingrediënten en op een manier waarbij je brood op de planken kunt leggen waar je echt trots kunt zijn als bakker, dat is wat ze hier dag in dag uit bakken. Zo gebruiken ze hier eenkoorn, een gewas dat het midden houdt tussen gras en graan en wat één van de eerst geteelde soorten ter wereld is.

Goddelijk desembrood

Desembrood mag al desembrood heten als het voor 1% bestaat uit zuurdesem. Tja, dat vind ik dus gewoon nepperds. Bij de Bakkerszonen bestaat 20-30% van het brood uit zuurdesem en wordt het brood gemaakt van een moederdesem die twee weken voor de opening is gestart. Het resultaat, een niet normaal lekker brood met een krokante buitenkant en een binnenkant dat zo zacht is dat je ervan blijft snoepen.

Het pruttelende goedje hieronder is het moederdesem. Natuurlijk wilde ik het even proeven. Lekker is anders en het is wederom duidelijk waarom dit prutje ZUURdesem wordt genoemd.

Alleen volkoren brood

Aan bruin brood doen ze bij de Bakkerszonen niet. Johan demonstreert me hoe ze in de molen voorin de zaak het graan malen tot bloem. Echt verser dan dit krijg je het niet. Johan legt me het verschil tussen bloem en meel uit. Bloem is het gemalen graan minus het buitenste vliesje en meel krijg je wanneer je de graan in zijn geheel maalt. Bij de Bakkerszonen bakken ze alleen brood van meel, dus de volledige koren. Bruin brood, waarbij er bloem wordt toegevoegd aan het meel, dat vinden ze hier geen echt brood en dat wordt hier dan ook gewoon niet gebakken. Je scoort hier dus of volkorenbrood of wit brood.

Zoet lekkers

Maar er is meer, want achterin de bakkerij worden de meest heerlijke zoete traktaties gemaakt. Ik neem even een kijkje bij Nick die de zoete kant van de bakkerij runt. Alsof het niet is wordt in een paar tellen een tompouce in elkaar gezet, soesjes gevuld en gebakjes opgeleukt. Dat heeft hij duidelijk vaker gedaan. En dat blijkt te kloppen. Deze patisseriemeester heeft voorheen behoorlijk wat uren doorgebracht met kunstige dessert in elkaar zetten in de keuken van het Okura.

Het glazuur van de tompoucen wordt gekleurd met bietensap, de room wordt niet met een poedertje in elkaar geflanst, maar volgens een oeroud recept met verse melk en eieren gemaakt. Ook wordt er goed nagedacht over de gebakjes. Een laagje cakebeslag over de bodem zodat het nat van de appels voorkomen dat de bodem zompig wordt. En in het gebak zit geen gelatine zodat vegetariërs er ook blij van worden. En dat vind ik zo te gek aan de Bakkerszonen. Niets is te gek of teveel moeite voor ze.

Terras van de Bakkerszonen

Natuurlijk kun je je verse baksel mee naar huis nemen, maar je kunt ook neerploffen in de zithoek en het ter plekke oppeuzelen. In de zomer komt er ook een terras, zodat je in het zonnetje kunt smikkelen van hun lekkers.

Het omfietsen waard

Een goede bakker vinden in Amsterdam das nog best een opgave. Voor écht goddelijk brood fiets ik graag om en ik kan je vertellen voor het brood, de baksels en de patisserie van de Bakkerszonen spring ik zo op mijn fietsie en trap ik zo naar Oost of Noord. Ik ben vooral fan van hun dekselsbrood, maar er is zoveel te gek ovenvers spul waar je me blij mee maakt. Wat dacht je van hun krentenbolletjes of hun kaneelmonster. Alles is zo vers en smaakt zoals het nergens smaakt. En wat voel je je welkom in hun mooie bakkerij. Respect voor hun engelengeduld terwijl ik stond te klungelen met het brooddeeg. De bakkerswinkel in Oost heeft veel lekkers, maar bij hun winkel in Noord heb je meer keus en kun je dus even de bakkerij in spieken.

De Bakkerszonen Noord
Mosveld 113
Amsterdam Noord

De Bakkerszonen Oost
Beukenplein 8
Roeterstraat 21
Amsterdam Oost

Openingstijden de Bakkerzonen Noord:
Maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 18.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Openingstijden de Bakkerszonen Oost:
Maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur

[mapsmarker layer=”2″]

Translate»
Lees vorig bericht:
dim sum sea palace amsterdam
Welke dim sum ben jij? Doe de test

Er zijn zo'n 2000 verschillende soorten dim sum. Welke dim sum past het beste bij jou? Test het Lees verder

Sluiten