Al jaren nemen mijn lief en ik ons weer voor om dit jaar écht een Engelse Christmas pudding te maken.
Het ding is dat je op tijd moet beginnen. Zo’n vier weken van tevoren zodat alle vruchten en de cognac genoeg tijd hebben om elkaars smaken op te nemen. Meestal komen we er twee weken voor Kerst achter dat we het weer vergeten zijn. Maar dit jaar zijn we op tijd, we hebben zelfs stir up Sunday gekozen om de pudding te maken. Dé dag dat alle Britten traditiegewijs deze kerstpudding maken. Het recept heb uit het boek Christmas Chronicles van Nigel Slater.
Dit heb je nodig voor de Christmas pudding
8 personen | 1 dag van tevoren beginnen met weken | 30 minuten bereidingstijd | 4 weken wachttijd
Voor het beslag:
- 175 gram sultana’s
- 175 gram rozijnen
- 75 gram gedroogde vijgen (fijngehakt)
- 62 gram gekonfijte sinaasappelschil (fijngehakt)
- 50 gram gedroogde abrikozen (fijngehakt)
- 37 gram gekonfijte kersen (gehalveerd)
- 75 ml cognac (+ meer om te flamberen)
- 1 appel of kweepeer (geraspt)
- het sap en de geraspte schil van 1 sinaasappel
- 3 eieren (geklutst)
- 125 gram shredded suet (niervet) (of geurloze kokosolie)
- 175 gram donkere muscovado suiker
- 125 gram vers broodkruim
- 82,5 gram zelfrijzend bakmeel
- halve theelepel speculaaskruiden
Verder nodig:
- Puddingvorm
- bakpapier
- grote pan met kokend water
Zo maak je de Christmas pudding
De avond van tevoren
1.
Begin de dag van tevoren met het weken van de ingelegde vruchten. Doe hiervoor de vruchten in een grote bak en schenk de cognac erbij. Het is ok dat de vruchten niet onder staan. Gewoon af en toe roeren.
De volgende dag
2.
Meng de rasp van de appel of kweepeer met de sinaasappelsap, sinaasappelrasp, eieren, suet (of kokosolie), suiker, broodkruim en bloem in een grote kom.
3.
Doe de geweekte vruchten erbij en roer met een houten lepel. Volgens traditie roer je de lepel van oost naar west, zoals de weg die de Drie Koningen aflegden. Sommigen stoppen er ook een zilveren munt in zodat diegene die hem vindt geluk ervaart.
4.
Giet het beslag in de puddingvorm, dek af met bakpapier en doe de deksel erop.
5.
Zet een grote pan met kokend water op het vuur en laat de puddingvorm in het kokende water zakken. Stoom de Christmas pudding in drie uur gaar. Check af en toe of er genoeg water in de pan zit. Het water moet ongeveer tot de helft van de pudding komen. Voeg kokend water toe in dien nodig.
6.
Laat de pudding afkoelen, verwijder het bakpapier en vervang door vershoudfolie. Doe de deksel er terug op en zet weg op een donkere koele plek zodat je de pudding met Kerst tevoorschijn kunt toveren.
7.
Wanneer het Kerstmis is warm je de pudding opnieuw in een pan met kokend water op. Doe dit drie uur, stort uit op een mooie schaal of bord en flambeer met cognac. Aangezien het nog geen Kerst is, moet ik dit nog doen. Zodra ik dit heb gedaan zal hieronder nog een foto volgen van het resultaat 🙂
Ook interessant
- Relaunch De L’Europe Amsterdam: een culinaire toer langs de bars en restaurants
- Dit zijn de lekkerste eetplekken in de Dolomieten
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
Recept traditionele Kerstpudding | recept Christmas pudding | zelf een Christmas pudding maken | Kerstrecepten | recept Nigel Slater | Engelse recepten