Pork belly lovers weten het. Zodra je zo’n mals stukje in je mond hebt gestopt is dat alles wat je nodig hebt. Al kauwend genieten van de krokante buitenkant en de sappigheid het stukje vlees. Buikspek kun je op zoveel verschillende manieren marineren en bereiden. Bij Cha House in Amsterdam Oost at ik de lekkerste buikspek. Buikspek op z’n Kantonees, oftewel cha siu. Iedereen die weleens dit heerlijke pork belly gerecht heeft geproefd weet, dit is wat je wilt.
Recept cha siu
Een echt goed cha siu recept is moeilijk te vinden. Als je op Google zoekt naar cha siu recept krijg je genoeg suggesties, maar een authentiek Chinees recept van een echte chef, dat is natuurlijk wat je wilt.
Chef Vai (die uit Hong Kong, Macau om precies te zijn, komt en al in meerdere high end Kantonese en Japanse restaurants in de keuken heeft gestaan) van restaurant Cha House in Amsterdam Oost was bereid om het traditionele char sieuw recept met mij en met iedereen die het leuk vindt om echt Chinees te koken te delen. Hieronder vind je het heerlijke recept voor cha siu om zelf te maken.
Cha siu pork belly op z’n Kantonees
Op z’n Indonesisch met ketjap, Taiwanese style, met een Westers tintje, maar mijn old time favourite is toch wel in een Kantonees jasje. Naast het feit dat het a trip down memory lane is, is het ook gewoon niet te doen lekker. Cha siu zo heet deze Cantonese style pork belly en betekent letterlijk aan een vork geroosterd in het Kantonees. Wat dit vleesje zo fijn maakt? De perfecte mix van zoet en zout van de marinade en de complexiteit van de smaak. Want er gaan er veel verschillende componenten in om het vlees die bijzondere smaak te geven.
Begin op tijd met het cha siu recept
Anders dan de meeste buikspekrecepten ben je bij dit recept niet de meeste tijd kwijt aan het langzaam garen van de buikspek, nee je zult de seconden zien wegtikken tijdens het marineren van het vlees. Want het varkensvlees gaat minstens acht uur in de verrukkelijke marinade en bij Cha House laten ze het vlees zelfs twee tot drie dagen lekker de smaken opnemen in het goedje.
Cha siu hoe eet je het?
Chinezen zijn gek op dit authentieke Kantonese gerecht. Je vindt cha siu dan ook vaak verstopt in dim sum. Zo heb je cha siu in een witte zachte bun: De cha siu bao. Of als vulling van een bladerdeeghapje: Cha siu sow. Maar het varkensgerecht vind je ook in de bamisoep of als gerecht op zichzelf zodat je het met je witte rijst naar binnen kunt lepelen. Naast je roergebakken noedels doet dit yummy gerecht het overigens ook goed.
Recept voor cha siu
Het recept voor cha siu is geen rocket science. Je hoeft geen ster in de keuken te zijn om dit gerecht te maken. De crux voor cha siu waarbij je de show steelt zijn de juiste ingrediënten. En het zijn nou niet bepaald de producten die je in je favo gewone supermarkt vindt. Een tripje naar een goede toko is dan ook aan te raden (is ook nog eens leuk om te doen, dus zeker doen) om dit Chinese recept te kunnen volgen. Op tijd beginnen met je voorbereidingen is een tweede belangrijke ding wil je to die for cha siu op tafel toveren. Begin dus minimaal 10 uur voordat je het geroosterde vlees wilt aansnijden met de voorbereidingen van dit Chinese recept.
Maak de cha siu marinade
Benodigdheden:
- 1 kilo buikspek (zonder vel en bot en in dikke plakken van minimaal 5 cm breed en 4 cm dikte gesneden). Vraag de slager het vlees schuin te snijden zodat de marinade er beter intrekt.
- 300 gram suiker
- 30 gram zout
- 50 ml Chu Hou Saus
- 50 ml hoisinsaus (favoriet van chef Vai is de hoisin van Lee Kum Kee)
- 50 gram sesampasta (bijv. van het merk Mee Chun)
- 3 tenen knoflook (gepeld)
- 10 gram gember (geschild)
- 1 theelepel gefermenteerde tofu
- 50 ml lichte sojasaus
- 20 ml donkere sojasaus
- 15 ml Chinese rozenwijn (mei kuei lu chieuw) Deze heb ik zelf weggelaten.
Zo maak je cha siu marinade:
Heb je een food processor? Dan kun je het jezelf heel erg makkelijk maken en alle ingrediënten met uitzondering van het buikspek in je handige keukenhulp gooien en zo alles mengen en hakken tot een dikke saus. Heb je niet zo’n handig ding? Snipper de knoflook en de gember en gooi de rest van de ingrediënten erbij en roer het bij elkaar tot een dikke saus.
Marineer het vlees
Giet de marinade in een grote ovenschaal en leg hierin de stukken buikspek. Masseer het vlees rondom in met de marinade (tip: gebruik handschoenen om te voorkomen dat je dagenlang met rode handen rondloopt). Zet het vlees in de koelkast en laat het minstens acht uur marineren. Haal het ieder uur of twee uur uit de koelkast en masseer de marinade steeds weer in het vlees.
Rooster de cha siu
Als het goed is heeft je buikspek een mooie dieprode kleur gekregen. Check? Het mag de oven in! Verwarm je oven voor op 190 graden Celsius. Leg het vlees op je ovenrooster en schuif het in de oven. Let op: Zorg ervoor dat je je oven instelt op stand hetelucht ZONDER grill. Anders is je vlees in no time wel heel erg zwart. Grill je vlees in zo’n 30 minuten knapperig.
De cha siu lak, dit heb je nodig:
- 100 ml maltose
- 30 ml zoetzure pruimensaus
- 100 ml heet water
- 30 gram suiker
Mix al deze bovenstaande ingrediënten bij elkaar voor je lak. Haal je krokant cha siu uit de oven en lak de geroosterde pork belly met de lak. Snijden en eten maar 🙂