Ik ben fan van plekken in de buurt van Amsterdam waar je zo hop bent en het gevoel hebt echt even weg te zijn van de stadse drukte. Restaurant Dijks is zo’n plekje. Je vindt dit restaurant in de kop van Amsterdam Noord tussen de weilanden en aan het water. Vanaf het pontje bij Tolhuistuin ben je er met zo’n twintig minuutjes fietsen en man wat is deze fijne spot het fietstochtje waard. Maar ook als je met de auto bent (zoals wij omdat het de bewuste vrijdagavond dat ik naar Restaurant Dijks ga met bakken uit de lucht kwam) is het een top spot. Je kunt namelijk gewoon op hun eigen parkeerterrein parkeren. Ideaal dus!
Lekker knus binnen of op het terras aan het water
Met mooi weer zit je hier prinsheerlijk aan het ruime terras waar wel zo’n 100 man terecht kan. Terwijl je van je bordje prikt kun je over het water turen naar de ondergaande zon. Maar vanavond houden we ons pakkie liever droog, dus wij houden ons binnen schuil waar het warm en droog is. En stiekem vind ik het helemaal niet erg. Want hoe knus is het binnen bij Restaurant Dijks. Het pand bestaat uit drie ruimtes. En het leuke is dat iedere ruimte haar eigen sfeer heeft.
De rechter kamer heeft een wauw effect door het waanzinnig mooi plafond van houten balken. Verder is de grote betonnen bar ook eentje waar ik als een magneet naar toe getrokken wordt. Wauw cool! Net zoals de zachte banken en comfy stoelen bij de open haard. Een prima plekje om even een borreltje te doen voordat je aan tafel gaat en het is ook een top plek voor een privéborrel, meeting, diner of iets anders waarbij je de deur dicht kunt trekken en er je eigen feestje van kunt maken.
Zit je in het middelste deel dan krijg je de bedrijvigheid van de avond mee want hier staat de bar en kijk je zo de semi-open keuken.
De linker kamer vind ik zelf het leukste. Die is wat intiemer en heeft een beetje een mysterieuze sfeer. En laten wij nou toevallig een mooie marmeren tafel krijgen in deze kamer om de rest van de avond te spenderen.
Bourgondisch eten bij Restaurant Dijks
Het is gezellig druk bij Restaurant Dijks en dat zorgt voor een aangenaam geroezemoes. Op de kaart staan mooie vis- en vleesgerechten en je kunt kiezen uit een 3-,4-,5- of 6-gangen menu (respectievelijk €37,50, €43,50, €49,50 en €55) en het eventueel uitbreiden met een kaasplankje. Je kunt het dus zelf zo gek maken als je wilt.
Dit kregen wij voorgeschoteld:
Een lekker glaasje cava om even op te warmen.
Vervolgens een huisgerookte wilde zalm met mierikswortel. De zalm is zo zacht als boter en het is een heerlijk fris gerecht om de avond mee te beginnen. De sommelier schenkt een Godello uit 2017 in van bodega Merayo uit de Bierzo. Een wijn die goed overeind blijft bij de mierikswortel.
De volgende gang is een gebakken coquilles met chorizo, venkel, een schuim van saffraan en grapefruit. De combinatie van het schelpdiertje met de Spaanse worst is nieuw voor mij en ik vind hem wel heel erg prettig. De coquilles zijn waanzinnig mooi gebakken en ook de chorizo is zo gegaard dat het zijn vet (en dus ook haar smaak) heeft behouden. Knapperige venkel erbij en een klein zurig bittertje dankzij de grapefruit…echt een heerlijk gerecht. In het wijnglas een witte Corbières uit 2016 van Château la Voulte-Gasparets.
Het is tijd voor vlees en het is meteen duidelijk dat we in een bourgondisch restaurant zijn beland, want je krijgt hier niet één maar gewoon twee stukken vlees. Runderlende om precies te zijn. Van de grill, de zwarte strepen en de subtiele grillsmaak leveren het bewijs hiervan. Bij de runderlende komt een jus van het vlees zelf, oesterzwammen, polenta, zoete aardappelpuree en mini courgette. Na Spanje en Frankrijk gaan we nu voor de wijn de grens over naar Italië. We drinken er uiteraard een rode wijn bij. Eentje uit Sicilië, gemaakt door het wijnhuis Regaleali van een typische Italiaanse druif, de Nero d’Avola. Het druivensap is sappig, rond, smaakt als een mond vol met bessen en heeft een piepklein pepertje. Een wijn waar ik blij van word.
Als dessert een frambozenbavarois met ijs van gemberbier, citroenmousse, verveine, verse frambozen en kruim. Ik had om één dessert met twee lepels gevraagd en mijn vriend eet ongeveer 99% van het dessert op. Zoals jullie weten hou ik niet van zoete desserts. Tenzij het in een glas komt.
Ik nip dan ook gretig van de muscat uit 2014 die vervolgens op tafel verschijnt.
Oh en weet je wat ook tof is? Bij Restaurant Dijks maken ze hun eigen boterkoek. Je krijgt em bij een kopje koffie.
Wauw, dit was een geweldige avond! Echt een te gekke plek om eens met je ouders te gaan eten, met vrienden of met je lief.
Reserveren bij Restaurant Dijks kan via info@restaurantdijks.nl
Restaurant Dijks
Kanaaldijk 119
Watergang onder de rook van Amsterdam
Lunch | drinks | diner | terras aan het water
Gratis parkeren kan langs de weg of op hun eigen parkeerterrein
Openingstijden Restaurant Dijks:
Woensdag en donderdag van 17.00 uur tot 0.00 uur
Vrijdag van 16.00 uur tot 0.00 uur
Zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 0.00 uur
[mapsmarker marker=”64″]
Tags: restaurants waar je gratis kunt parkeren | restaurant met eigen parkeerplaats | restaurants waar je goed kunt parkeren | lekker uit eten in de buurt van Amsterdam | restaurant met terras aan het water