Bloemkool is mijn favoriete groente. En het is zo verdraaid veelzijdig.
Je kunt het koken, bakken, stomen, pureren, rauw eten, maar ook roosteren. En daar gaat dit recept over. Geroosterde bloemkool uit de oven, ook wel bloemkoolsteaks genoemd. Getopt met een heerlijk sausje van ras el hanout yoghurt. Oh en ik eet bloemkool altijd met bladeren en al. Want vooral geroosterd zijn de bladeren van een bloemkool niet te doen lekker. Dus gooi ze vooral niet weg.
Dit heb je nodig voor de bloemkoolsteaks:
Dit recept is voor 3-4 personen | bereidingstijd 60 minuten
- 1 hele bloemkool (met bladeren en al)
- 1 sjalotje (gesnipperd)
- 0,5 theelepel geraspte gember
- 2 eetlepels ras el hanout
- 7 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 handje ongebrande amandelen met vel (grof gehakt)
- 1 grote hand koriander
- Peper en zout
- 4 eetlepels yoghurt
Zo maak je de ras el hanout bloemkoolsteaks
Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
Snij plakken van de bloemkool. Leg de bloemkoolplakken en losse roosjes op een bakplaat. Besprenkel met twee eetlepels olijfolie, peper en zout en meng met je handen alles door elkaar. Rooster de bloemkoolsteaks 15 tot 20 minuten. Haal de bakplaat uit de oven, draai de steaks om en schuif de bakplaat terug in de oven. Rooster nogmaals 15 minuten totdat de bloemkoolsteaks mooi bruin zijn geroosterd. Laat de bloemkool iets afkoelen.
Verhit in een pannetje de resterende olijfolie wanneer de olie heet genoeg is, doe je de gember en sjalotje erbij. Bak zo’n drie minuten op gematigd vuur totdat de sjalotjes zacht zijn. Doe vervolgens de ras el hanout erbij. Blijf roeren en wacht totdat de kruiden gaan geuren. Doe de rozijnen erbij en roer alles even goed om en zet het vuur uit.
Serveer de bloemkoolsteaks en de bladeren met de ras el hanout olie, yoghurt, amandelen en koriander.
Eet smakelijk!