Restaurant Floreyn is geen nieuweling op de Albert Cuypstraat, ik at in juli 2017 voor het eerst bij deze Nederlands georiënteerde zaak.
In de afgelopen vier jaar is er wel het één en ander veranderd. Eigenaar en chef Jasper kwam de keuken uit en ontpopte zich tot een uitstekende maître. In de keuken werd nieuw talent aangetrokken (waaronder chef Cyril en kok Bas Gerritsen) en het niveau waarop er gekookt wordt in de keuken is lekker opgeschroefd. Afgelopen vrijdag schoof ik weer eens aan bij Floreyn waar ik werd getrakteerd op acht gangen met als rode draad al het mooie van ons kikkerlandje. Daarbij hele fijne wijnen van Hollandse bodem. Oh en een Nederlandse Champagne. Ja, je leest het goed. L2 Champagne is de eerste heuse Champie van Amsterdamse mannen, uiteraard gemaakt in de Champagnestreek, want anders mag de mousserende wijn niet zo heten.
We trappen af met een frisse amuse; heldere bouillon van tomaat, cherrytomaatje ingelegd in gembersiroop, watermeloen en lavasolie. Bovenop een chipje van rijst, heerlijke vadouvanmayonaise en goudsbloem. De smaakpapillen zijn lekker wakker en helemaal klaar voor de volgende gang!
De volgende gang is de rolmops. Eigenaar Jasper vertelt dat dit gerecht al sinds het begin op de kaart staat en in de afgelopen jaar alleen maar beter is geworden. De visjes zijn ingelegd in bietensap met daarbij een crème van sjalot, lichtgerookte hangop met dille, gepofte rogge en ijs van mierikswortel. Dit gerecht is in één woord waanzinnig. Het heeft zoveel mooie verschillende interessante zuren en de romige texturen geven het gerecht balans. Dit is een heel erg goed begin van de avond.
Het volgende gerecht is knolselderij met hierop vrolijk krakende gepofte quinoa, parelgort en gierst. Verder op de knol: een mayonaise van koffie. Ernaast een sierlijke zwier van pompoenpittenpraliné dat aan tafel wordt opgevuld met een vinaigrette van karnemelk, lavas en vlierbloesem. Superleuk gedaan en ook nog eens heel erg fotogeniek. En niet geheel onbelangrijk, dit is ook nog eens een fijn gerecht om van te snoepen. Heerlijk die zachte praliné en frisse karnemelk als tegenhanger van de hartige en anijsachtige knol.
Dan volgt de savooiekool. Hij oogt simpel, maar deze met paddenstoelen gevulde kool die met Nederlandse feta en een komkommer-groene appel bouillon komt is allesbehalve eenvoudig in smaak. Echt te gek.
Rode mul met een krokant korstje daarbij gefermenteerde wortel, yuzugel, koriander, een koekje van inktvisinkt in een schuimige saus van kerrie en gochujang. Klinkt goed? Is het ook.
Als je houdt van gerechten met een geweldig mondgevoel, dan is het eendenei dat 54 minuten op 64 graden is gegaard en geserveerd wordt met een schuim van laurier, poeder van zeewier, crème van bloemkool, brunoise van selderij, groene appel en huisgemaakte bloedworst er eentje waar je nog lang van zult dromen. Ik zal dit prachtgerecht in ieder geval niet snel vergeten.
Dan volgt het eerste vleesgerecht van de avond: twee soorten lam (perfect rosé gebakken lendebiefstuk en een terrine van lamsschouder), zilveruitjes met tonkaboon, flan van doperwtjes en Thaise basilicum, tuinbonen (dubbelgedopt en eenmaal gedopt), zeevenkel en lamsjus met een beetje shiso. Wederom een feest op het bord.
We zijn beland bij de zevende gang en dat is er eentje om van te houden: gebakken eendenlever, flinterdunne gekarameliseerde rabarber, amandelcrème, crisp van amandel, venkelpollen en een hoedje van schuim van rabarber. Poehee dit is waanzinnig lekker.
We zijn aangekomen bij het zoete deel van de avond. Eerst een frisse opkikker: een tartelette met rabarber, bietjes en gember.
En dan komt de afsluiter van de avond: chocoladevierkantjes, chocoladefondant rolletje gevuld mousse van yuzu, gesuikerde sinaasappel, ijs van beurre noisette en een crumble. Een dessert dat zelfs deze geen-zoetekauw kan waarderen door het bittere van de chocolade en de frisse elementen zoals de yuzu en de grapefruit.
Wat een heerlijk restaurant is Floreyn. Hier wordt met heel veel liefde en kunde gekookt. De gerechten zijn verrassend door de mooie combinaties en leuke presentatie. Extra leuk zijn de wijnen van Hollandse bodem die bij elke gang geschonken worden die ook nog eens uitstekend zijn. Dit is een heel leuk adres om eens te ervaren wat voor moois ons Nederlandje te bieden heeft.
Restaurant Floreyn
Albert Cuypstraat 31
Amsterdam Oud-Zuid | De Pijp | Zuid
Diner
Voor meer info en reserveren, ga naar de website van Floreyn
Openingstijden:
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag tot en met zaterdag van 18.00 uur tot 22.00 uur
Zondag gesloten
Plan je route naar Restaurant Floreyn
Ook interessant
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam