Wauw! Time flies when you eat good food. 2017 is alweer bijna voorbij en 2018 staat te trappelen om te beginnen. Net zoals iedereen blik ik nog even terug naar alle fijne gerechten waar ik het afgelopen jaar aan knabbelde. En man wat waren dat er weer veel. Dit zijn mijn toppers van afgelopen jaar, oftewel de beste restaurants van 2017.
Shanghai Bistro
In eerste instantie was ik sceptisch over Shanghai Bistro want tja een chef uit de Dominicaanse Republiek die echte Chinese gerechten op tafel wil toveren…het kan een yay of een nay worden. En ook al zijn ze heel erg duidelijk over het feit dat ze ‘not made in China’ zijn, maar toch. Maar man oh man wat kan chef Francis toch koken! Hij werkt inderdaad met traditionele Chinese kruiden, maar geeft zijn eigen twist aan de gerechten. Francis maakt alles van scratch (ok ok behalve de bao’s dan) en dat resulteert in hele mooie verse gerechten. Vooral de crispy chicken bao is niet te doen lekker.
Op de kaart staan dumplings, mooie vlees- en groentegerechten, bao’s en meer Aziatische gerechten waar je op z’n Chinees lekker met z’n allen van snoept. Wil je meer weten van de gerechten? Francis vertelt graag over zijn creaties. En hij doet dit met zoveel enthousiasme dat je wel blijft luisteren.
Meer info over Shanghai Bistro
Men Impossible
Alleen al vanwege het feit dat het een verborgen parel is, vind ik Men Impossible een topper. Eigenaar Atsushi heeft voorheen bij onder andere Takumi in Dusseldorf gewerkt en komt zelf uit het land van de ramennoedels. En dit jaar opende hij de alle eerste vegan ramen noodles restaurant van Amsterdam. Iedere dag maakt hij de broth en de noodles vers. En hij weet bizar veel smaak ook groentes te halen.
Ook zijn presentatie van de noedels is anders dan bij andere ramenrestaurants. Tja eigenlijk moet je gewoon een keertje bij Men Impossible aanschuiven om te snappen wat dit restaurant zo bijzonder maakt. Je kunt alleen terecht met een reservering. Zo voorkomt hij foodwaste en dat is best wel aan te moedigen. Niet?
Dit at bij Men Impossible
Sapporo RAMEN SORA
Sapporo RAMEN SORA blijft toch wel mijn favoriete ramenrestaurant. Die broth en die noodles!! Zo fijn! Ook de vega ramen noedels zijn om naar huis te schrijven.
De broth wordt vers gemaakt en de noodles worden speciaal uit Sapporo in Japan gehaald.
Lees meer over Sapporo RAMEN SORA
UMAMI by Han Amsterdam
Chef Han Ji heeft een goede naam voor zijn restaurant gekozen, want als je smaakpapillen ergens even flink wakker geschud worden is het wel bij UMAMI by Han Amsterdam. Zoet, zuur, zout…het vliegt je om de oren, maar dan wel in de juiste mate en mooi in balans.
Bij deze mooie nieuwe zaak op de Overtoom deel je de gerechten met je tafelgenoten en drink je een bijpassende wijn erbij. Eentje om te onthouden als je trek hebt in Chinees voer.
Zo zag mijn avond bij UMAMI by Han Amsterdam eruit
Wijmpje Beukers
Het is verdraaid lastig om niet verliefd te worden op restaurant Wijpje Beukers. Je komt binnen in een warm bad en aan het einde van de avond wil je gewoon niet meer naar huis. Maarten en Jordy, oftewel de mannen achter deze keigezellige tent in de Pijp runnen deze zaak met zo ontzettend veel liefde. Een geweldige avond is gegarandeerd en niet omdat het moet, maar gewoon omdat de mannen er niets aan kunnen doen. Maarten vliegt van de bar naar de tafel en heen en weer en Jordy doet zijn ding in de keuken.
De gerechten zijn Instagramwaardig en de wijnen drinken goed weg. Echt een toptent!
Waarom ik verliefd ben op Wijmpje Beukers
Chin Chin Club
De Chin Chin Club is zoveel meer dan een restaurant, het is een concept. Want naast een hapje eten, kun je er ook cocktails drinken, dansen totdat je erbij neervalt en je uitleven in de karaokekamer. En het coole is dat het een uniek concept is, want ik kan me zo niet 1,2,3 een andere spot bedenken in Amsterdam dat ook meer enigszins lijkt op de Chin Chin Club.
De kaart staat vol met dim sums, Asian fingerfood en andere dingen waar het hart van deze Asian food lover sneller gaat kloppen. Ga je op vrijdagavond naar deze hippe spot op de Rozengracht, dan loop je het risico in de rij te staan om binnen te komen. Wees dus gewaarschuwd.
Le Restaurant
Michelinsterrenrestaurant Le Restaurant sloot haar deuren eind vorig jaar vanwege het aflopen van een huurcontract en even was de vraag of ze terug zouden komen of niet.
Maar ja hoor begin dit jaar popte Le Restaurant weer op op een andere plek in de Pijp. Een avondje tafelen bij dit restaurant staat gelijk aan een gruwelijk goede culinaire ervaring. Dat vond Michelin ook en begin deze maand werd het restaurant dan ook beloond met een ster.
Bistro Zebra
Nog zo’n hidden gem: Bistro Zebra. Het restaurant is net zoals eigenaar Erik sympathiek tot op het bot en de kaart is als het ware een rondje om de wereld. Bijzondere gerechten, een menukaart waarvan vin naturel liefhebbers blij worden en een heerlijke no-nonsense sfeer.
Winehouse SOMM
Van de wijnkaart van de leukste wijnbar van de Baarsjes word ik zo belachelijk blij. Beginnen met een glaasje Rully en daarna zijn er nog zo’n 45 wijnen die per glas worden geschonken die je lekker kunt ontdekken. Of neem gewoon een hele fles, dat kan ook.
En het fijne is dat chef en eigenaar Sascha naast ontiegelijk veel wijnkennis ook raad weet achter het fornuis. De meest fijne kleinere gerechten om te delen komen uit zijn open keuken. En ze allemaal uitproberen is zeker geen straf.
Meer info over Winehouse SOMM
Bar Centraal
Nog zo’n wijnbar om van te houden: Bar Centraal. Dit jongere zusje van wijnbar GlouGlou in de Pijp focust zich ook op vin naturel, maar terwijl je bij GlouGlou qua droogje niet meer dan bites voor bij de wijn kunt bestellen kun je bij deze wijnbar in Amsterdam Oud-West ook te gek dineren. Chefs Fernando en Ricardo rocken de keuken van de wijnbar en van hun gerechten eten is altijd een feest.
Meer info over Bar Centraal
Escobar
Tapas, ceviche en nog meer van Spaanse en Zuid-Amerikaanse lekkernijen vind je bij Escobar. Het ruime terras aan de Albert Cuypstraat is te gek voor zomerse avonden, maar ook in de winter is het goed vertoeven bij Escobar.
Lees meer over Escobar
Bar Fisk
Samen prikken van een bordje vis of peuzelen van een Israelisch gerechtje. Ik vind het altijd gezellig om even neer te ploffen bij Bar Fisk in de Pijp en een lekker drankje te doen met wat lekkers te knabbelen on the side.
Meer over Bar Fisk