Beer can chicken recept. Zo maak je zelf kip op een bierblik.

Deze beer can chicken uit de Big Green Egg is zo onwaarschijnlijk mals dat je nooit meer iets anders wilt.

Een paar maanden geleden besloten we een Big Green Egg aan te schaffen. Ik doopte hem tot EGGward en sindsdien is barbecueën niet meer hetzelfde voor ons. Alles smaakt beter nadat het in de Big Green Egg is geweest. Één van de best gelukte gerechten is toch wel de beer can chicken die we maakten. Vooral de kip op een bierblik dat ik maakte naar het recept van chef Justin Brown. Ik had hem al eens voorbij zien komen en sindsdien had ik me voorgenomen hem zelf te maken. Doordat je de kip eerst een dry rub en daarna een natte marinade geeft en vervolgens iedere vijf tot tien minuten blijft insmeren terwijl hij grillt blijft de kip supersappig van binnen. Later heb ik nog een ander beer can chicken recept geprobeerd, maar die kwam qua sappigheid en smaak niet eens in de buurt van deze beer can chicken met tropische marinade. En aangezien het de aankomende dagen dik dik dik bbq weer wordt, lijkt het me logisch om dit recept te delen zodat jullie hem ook kunnen maken. Heb je geen Big Green Egg, no problemo. Iedere andere bbq waar de kip rechtop in past en waarop een deksel kan is prima en anders kun je de kip ook in de oven garen. Maar in het grote groene ei wordt hij toch wel het lekkerst.

Dit heb je nodig voor de Beer Can Chicken

Genoeg voor 4 man | voorbereiding 2 uur | grilltijd 65 minuten

  • Een hele biologische kip
  • Een blikje bier (het is aan jou wat voor bier je kiest)
  • 1 eetlepel olie

Voor de tropische rub

  • 3 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 3 eetlepels Chinese vijfkruidenpoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel mosterdpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel mangopoeder (optioneel)

Voor de tropische bbq saus

  • 1 stuk verse gember van 2,5 cm (geschild)
  • 1 hele groene chilipeper
  • 1 bos bosui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 125 ml tomatenketchup
  • 250 ml mangosap
  • 250 ml passievruchtsap
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 125 ml witte wijnazijn
  • 60 ml donkere melasse
  • zout en peper

Mocht je geen passievruchtsap hebben, no worries. Ik kon het ook niet vinden en Justin zei dat het ok was om het weg te laten.

Zo maak je de tropische beer can chicken van de bbq

  • Maak eerst de droge rub. Doe hiervoor alle droge ingrediënten in een kom.
  • Dep de kip droog van buiten met een keukenpapiertje en smeer het goed in met olie. Dit zorgt ervoor dat de marinade blijft plakken aan de kip.
  • Neem in één hand de kip en in de andere de rub en smeer de droge kruidenrub over de hele buitenkant van de kip. Probeer de rub zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Leg de kip in een grote ovenschaal, dek het af met huishoudfolie en laat de marinade tenminste een uur in de koelkast intrekken.

en dan

Maak vervolgens de tropische bbq saus

Maak nu de tropische bbq saus.

  • Doe de gember, bosui en groene chili in de magimixer of een andere keukenmachine en hak het fijn.
  • Doe wat olijfolie in een grote pan en bak het kruidenmengsel op laag vuur totdat het zacht is.
  • Doe de overige ingrediënten voor de tropische bbq saus erbij en meng alles goed door elkaar. Breng het geheel aan de kook en laat het 30 minuten pruttelen totdat het een dikke saus is geworden. Zet het vuur uit, haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.

Tijd om de kip op het bierblikje te zetten

  • Haal de gemarineerde kip uit de koelkast.
  • Trek het blikje bier open en drink het voor de helft leeg.
  • Zet vervolgens de kip bovenop het bierblikje. Als het goed is leunt de kip nu half op het bierblikje en half op zijn onderpoten en kan hij zo blijven staan.

Rooster je de kip in de oven? Zet dan de oven op 180 graden. Gebruik je een barbecue zorg er dan voor dat de temperatuur op 180 graden blijft.

Plaats de kip in de oven of barbecue en zet er een bak(plaat) onder zodat wanneer er bier of sappen vrijkomen je ze kunt opvangen.

  • Grill de kip voor 25 minuten. Op deze manier wordt de huid lekker knapperig en wordt de marinade gekookt.
  • Na 25 minuten pak je de tropische bbq saus en een kwastje en kwast je de kip in met de saus.
  • Grill de kip nogmaals 40 minuten en blijf het proces van marinade erop kwasten iedere tien minuten herhalen.

Wanneer de kip gaar is haal hem dan voorzichtig van het blikje af en serveer de kip of in zijn geheel of in stukken gesneden op een houten plank met wat salade en gegrilde ananas. Oh en natuurlijk kun je de tropische bbq saus er koud bij serveren.

Eet smakelijk!

Dit recept is oorspronkelijk van chef Justin Brown. Bekijk het originele recept.

Translate»
Lees vorig bericht:
ceviche Peruaans restaurant NASKA Amsterdam
Kleurrijke en verrassende gerechten bij nieuwe Peruaan NAZKA

NAZKA laat Amsterdam kennis maken met Peruaans eten op fine dining niveau. Lees verder

Sluiten