De eerste keer dat ik bij Bar Alt aanschoof waren ze nog maar net open.
Voorzichtig werd destijds het biermenu geïntroduceerd. ‘We hebben ook een wijnarrangement hoor,’ met die woorden probeerden ze ons gerust te stellen. Blijkbaar vonden veel gasten de bierpairing nogal spannend en de mogelijkheid tot een escape richting druivennat was een must voor ze. Wij besloten echter volledig in het geboden bierarrangement te duiken en dat beviel uitermate goed. Zo nipten we van champagne-achtige bieren en prachtige zure biertjes. Het was duidelijk dat ze op de goede weg waren met het bierverhaal. Dat in combinatie met de prachtige gerechten van chef Thomas Kooijman resulteerde in een topavond.
Nu anderhalf jaar later schoof ik opnieuw aan bij dit elegant ingerichte restaurant aan het Stadionplein in Amsterdam Zuid. Verontschuldigingen voor het bierarrangement zijn terecht verruild voor krachtige statements. Vol trots wordt ieder biertje uitgeschonken en begeleid met een mooi verhaal. Naast bieren van Two Chefs Brewing worden er ook andere bijzondere bieren geschonken. Het coole van bier is dat het elementen kan hebben dat je met wijn niet hebt, zoals een rokerige smaak en dat kan zo ontzettend te gek smaken met bepaalde spijs.
We trappen af met twee amuses. Eentje van wortel met een sinaasappelreductie, krokante sesam en limoen. En eentje bestaande uit een krokantje van biet, zuurkool gegaard in konbu, crème van aardappel, Granny Smith en jeneverbes. Twee heerlijke bites met mooie texturen en spannende smaken om de avond mee af te trappen.
Daarna begint het echte werk. En dat bestaat uit de volgende acht gangen. Scrollen maar!
We hebben inmiddels twee amuses en vier gangen achter de kiezen en nog steeds zit ik op het puntje van mijn stoel. Er zit zoveel spanning en smaak in de gerechten dat je je aandacht er wel bij houdt. Wie de extraverte chef weleens heeft ontmoet weet dat je Thomas allesbehalve saai en vlak kunt noemen en dat vertaalt zich ook naar zijn kookkunsten: verrassend en gedurfd.
In het kommetje ernaast (niet op de foto): gekonfijte eendenbout, luchtige aardappel en krokante aardappel.
We toppen af met drie desserts in één met appel in de hoofdrol.
In het hoge ronde bord: gebakken appel, parfait gemaakt van tonkaboon, krokant van filodeeg en een getoaste walnoot.
Grote bord: ijs van geitenmelk, dun gesneden appel, cranberry, torentjes van karamelchocolade en macadamia.
Grijze kom: salade van appel, slagroom, boerenjongens en brioche van appel.
Bierkoning
Bar Alt did it again. Anderhalf jaar na opening zijn ze zelfverzekerder dan ooit en zijn ze van de pionier op het gebied van bier-spijscombinaties uitgegroeid tot een heuse bierpairing koning. Het bieraanbod is zo breed dat er voor iedere bierdrinker wel wat tussen zit. Even rustig aan beginnen? Pak een lekkere saison. Zin in iets anders? Pak een double IPA of laat je verrassen door een smokey biertje. Lever je over aan de biersommelier en laat je overdonderen door de gerechten van de chef en zijn team en je zult een topavond hebben waarbij je de wijnen geen seconde zult missen.
Bar Alt
Stadionplein 103
Amsterdam Zuid | Stadionbuurt | Olympisch Stadion
Lunch | borrel | diner | fijn terras | beer pairing
Openingstijden:
Maandag gesloten
Dinsdag en woensdag van 15.00 uur tot 0.00 uur
Donderdag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 14.00 uur en van 15.00 uur tot 0.00 uur
Zondag gesloten
Dit vind je misschien ook wel interessant
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam
[mapsmarker marker=”38″]
Tags: restaurant bij het Olympisch Stadion | restaurant met een geweldige beer pairing | bier pairing | restaurant met bierarrangement | Bar Alt van bierpionier tot ‘beer pairing’ koning