Wist je dat haver behoort tot de gezondste granen die er zijn? Haver zo eten is niet zo heel erg lekker, om het eetbaar te maken wordt haver gedroogd, gepeld, verhit en vervolgens geknipt. En dan heet het dus havermout.
Zo wordt je bloedsuikerspiegel lager als je havermout eet, verkleint het je kans op hart- en vaatziektes en kan het gewichtsverlies bevorderen (omdat je langer geen hongergevoel hebt). Geen slecht idee dus om regelmatig wat havermout te eten. Maar er is nog meer! Hier vijf leuke weetjes die je nog niet wist over havermout.
Eeuwenoud
Het eten van haver(mout) is helemaal niets nieuws. Blijkbaar at de mens duizenden jaren geleden al haver. Al tijdens de Griekse Oudheid werden er kommen met haver(mout) verorberd! Wow, wisten ze toen al wat gezond voor hen was!
Mega gezond
Wist je dat havermout een hogere proteïnegehalte heeft en ook nog eens heel veel antioxidanten bevat? Sterker nog, havermout bevat een type antioxidant, avenanthramiden genaamd dat bijna in geen andere graan voorkomt. Doe mij nog maar een extra portie!
Glutenvrij
Heb je een glutenintolerantie of glutenallergie? Dan kun je prima havermout eten, haver is namelijk één van de weinige granen die glutenvrij is!
Smeren maar!
Ja havermout is lekker, maar blijkbaar is het ook nog eens goed voor je buitenkant. Haver wordt namelijk ook gebruikt om eczeem en uitslag tegen te gaan. Het is ook nog eens een geweldige moisturizer, ideaal als scrub, het reinigt je huid en beschermt het. Doe mij maar een havermoutbadje!
Overnight oats als ontbijt
Haver(mout) is dus hartstikke gezond, maar je moet wel oppassen voor havermoutrepen en havermoutkoekjes. Daar wordt vaak superveel suiker en andere ongezondere dingen aan toegevoegd. Het beste is om bijvoorbeeld overnight oats te eten. Hierbij wordt de havermout een tijdje in water of (plantaardige)melk geweekt. Het is een hele lekkere en gezonde manier om havermout te eten. Het meeste voorbereidende werk doe je de avond van tevoren zodat je de volgende ochtend alleen nog maar een lepel hoeft te pakken om je gezond ontbijtje lekker op te peuzelen. Een extra voordeel van overnight oats is dat het super veelzijdig is. Je kunt oneindig variëren en combineren zodat je iedere keer weer een ander smaakje hebt en je de dag nooit saai begint. Hieronder drie superlekkere overnight oats combinaties waar je zeker van zult smullen!
Oh ja, en wil je het jezelf nog een stukje makkelijker maken, dan kun je ook gewoon kant-en-klare overnight oats kopen. Hier zit alles havermout, proteïne en vruchtjes, al in zodat je dit alleen nog maar hoeft te mengen met je favo (plantaardige)melk, minimaal drie uur in de koelkast hoeft te zetten en klaar is je gezonde brekkie! Maarrrr, als je toch graag je eigen twist aan je ontbijtje wilt geven heb ik hier drie superlekkere overnight oats varianten waar je zeker van zult smullen! En, je ontbijtje is nooit meer saai!
Matcha en pistache: matcha is hip en ook nog eens goed voor je. Roer wat matcha door je overnight oats en top het met wat pistache en je hebt een ontbijtje wat er niet alleen te gek uit ziet, maar ook nog eens lekker is. Zorg er wel voor dat je matcha koopt dat bedoelt is om door je eten te mengen en niet eentje waarmee je matchathee maakt.
Banaan, kokos en pecan: kies voor kokosmelk (de dunne variant die je dringt en niet de kokosmelk waarmee je curry’s maakt) als plantaardige melk om je overnight oats mee te mengen en top dit met schijfjes banaan, kokosvlokken, pecannoten en een snufje kaneel en je hebt een ontbijtje waar je ‘u’ tegen zegt.
Chocolade, hazelnoot en kers: voor een warming overnight oats variant kun je rauwe cacao nibs, hazelnoten en kersen (uit de diepvries) toevoegen. Zo begin je de dag gelijk goed!
Foto: Monika Grabkowska
Ook interessant:
- 5 dingen die je nog niet wist over havermout en 3 superlekkere overnight oats variaties
- Dit zijn de nieuwste Amsterdamse horecazaken van 2025
- Bij Williams Farmhouse in Amsterdam Zuid waan je je op het Britse platteland
- Boon & De Koot nieuwe wijnbar en resto van team achter restaurant Zoldering
- Team achter restaurant De Willem heropent Roest Amsterdam