5 redenen waarom 212 mijn favoriete restaurant van het moment is

212 is op geen enkele manier te vergelijken met een ander restaurant in Amsterdam. Het net geopende restaurant aan de Amstel van tweesterrenchef Richard van Oostenbrugge is zo anders dan wat je tot nu toe kende van de Amsterdamse horeca scene en is zo on-Amsterdams dat je gelijk denkt aan extreem gave restaurants in Londen, New York en dat soort vooruitstrevende steden. De woorden hip of trendy dekken eigenlijk de lading niet want dit gaat way beyond dat. Om je een idee te geven van waarom ik zodra ik bij 212 binnenliep fan was geef ik je vijf voorbeelden van de coolness van 212.

212 is het eerste restaurant zonder tafels

212 wordt het eerste no-table restaurant van Amsterdam genoemd. En dat is natuurlijk niet voor niets want het restaurant heeft in plaats van tafels een soort van grote bar om de centrale keuken heen waar je met z’n allen met je gezicht naar het keukenteam eet. Ok ok, no-tables is niet helemaal waar. Want er is één vrijstaande tafel waar je met z’n vieren kunt eten en een soort van schiertafel waar je wederom met een kwartet een vorkje kunt prikken. En das behoorlijk slim, want anders is het best wel ongezellig om met meer dan twee man bij 212 te eten en dit maakt het een stuk aantrekkelijker met een wat groter gezelschap te eten bij dit nieuwe just-two-tables-restaurant.

Het interieur, het servies, het uitzicht. Het klopt gewoon.

Je restaurantervaring begint al bij binnenkomst en dat heeft 212 maar al te goed begrepen. Ze hebben een soort van aantrekkelijke mysterie weten te creëren rondom de trap dat toegang geeft tot het restaurant. Je wilt gewoon weten wat er aan de andere kant zit. Links van de trap zit een grote glazen wand zodat je al een beetje het restaurant in kunt spieken. En dan bam daar is de keuken, middenin de zaak, met daar omheen de gasten. De inrichting is stijlvol en strak, maar door gebruik van veel warm hout en grijstinten alles behalve koeltjes. En dat ondanks al dat staal van de keuken. En dan het uitzicht…vanaf onze plek kijken we zo op de Magere Brug. Best prima.

212 restaurant Amsterdam Richard van Oostenbrugge

Maar het gaat verder dan alleen het interieur. Zo past het brood (dat ze laten bakken volgens hun eigen recept) precies in het broodschaaltje, blijft de botermes overeind staan en kun je je eigen bestek uit de lade in je bartafel pakken. Geniaal.

De gerechten zitten zo waanzinnig goed in elkaar

Hiervoor kookten chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot bij tweesterrenrestaurant Bord’Eau. Het is dus geen verrassing dat je dat terugziet en terugproeft in de gerechten. Een avond tafelen bij restaurant 212 betekent een feest van mooie gelaagde smaken en vernuftig in elkaar gezette gerechten.

212 restaurant Richard van Oostenbrugge

Zoals deze amuse waar het kuipje is gemaakt van een krokant kippenhuidje en het kuipje is gevuld met een vloeibare shiso. Zo’n bite dat je smaakpapillen even op scherp zet. Heerlijk!

212 restaurant Amsterdam centrum nieuw

Daarna krijgen we twee eh ja borden kun je het eigenlijk niet noemen. Maar ik vind ze bijzonder mooi. Laten we zeggen ronde stenen met een kuiltje. In de kuiltjes: Aardappelijs met een yoghurt consommé en Thonburi Akita (een eetbaar Japans zaadje dat weleens kaviaar wordt genoemd. Ik moest het Googlen). En gerookte zeebaars met plankton en passievrucht. In het mini mokje rechts een ajo blanco van pijnboompit en gerookte knoflook. Paf vooral het laatste gerechtje is echt een smaaksensatie.

212 Amsterdam restaurant nieuwRestaurant Amsterdam Centrum 212

Het volgende gerecht is de noordzeekrab met citroengras en kruiden met krab XO, een soubise van zwezerik en kippenhuidjes. De zachte krab gaat zo goed samen met de krokante kippenhuid. Echt een fijn gerecht.

212 Amsterdam nieuw restaurant

Mijn favoriete gerecht van de avond is de bizar groene en supersmaakvolle boerenkool met een ‘fusilli’ van hazelnoot en een zilte velouté met Zeeuwse platte oester en gekonfijte citroen. Wauw dit gerecht is het helemaal. Vol en romig en krokant met een klein zuurtje.

Restaurant 212 Amsterdam Centrum Amstel

Dan komt de zeeduivel met een lak van gerookte knoflook, bouillon van mossel met rozijn, graham masala met roos, roos van radijs en zeeduivellever. De garing is uiteraard geweldig en de stevige vis doop ik met alle gretigheid in de heerlijke bouillon.

212 Restaurant Amsterdam Rembrandtplein

Ik geloof dat dit de alle fijnste en malste reerug is die ik ooit gegeten heb. Om de reerug heen groene peper en groene olijf, lardo di Collonata en gevriesdroogde olijvenpitten.

212 restaurant Richard van Oostenbrugge

Ik hou niet van dessert, maar ik ben verslaafd aan dit nagerecht: Een goddelijke sorbetijs van smokey bourbon met geflambeerde Amarena ‘kersen’. Kersen tussen aanhalingstekens omdat het geen echte kersen zijn, maar moleculaire kersen. Echt dit wil ik iedere dag.

Lekker uit eten Amsterdam centrum 212 restaurant 212 restaurant beste Amsterdam

Bij 212 kun je á la carte bestellen, maar eigenlijk is het veel leuker om voor een 5-gangen (108 euro per persoon) of 8-gangen (138 euro per persoon te gaan). Want het is het meer dan waard. En als je eenmaal zit wil je gewoon blijven.

212 is een paradijs voor wijnfanaten

212 heeft een wijncollectie waar je ‘u’ tegen zegt. Ik mocht een kijkje nemen in de wijnkelder en dat ziet er zo uit:

Wijnkelder 212 Amsterdam Restaurant 212 wijnkelder Amsterdam Amstel 212 restaurant Amsterdam wijnkelder

Ze hebben zelfs wijnen die in vierkante flessen komen. Gewoon omdat het kan.

Wijnen restaurant 212 Amsterdam Centrum

En het alle leukste aan 212 is dat ze (bijna) hun hele wijncollectie per glas schenken. Zo krijg je de kans om dat ene wijntje bij je gerecht te drinken zonder gelijk een hele fles te hoeven nemen. Hoe chill is dat!

Het personeel weet wat ze doet en heeft lol in haar werk

Doordat je als een soort van publiek om het keukenteam heen zit is interactie met de chefs en de rest van het team wel heel erg makkelijk. Bedienen vanaf de keukenkant, waarom niet. En alles gaat met een oprechte lach en het is ook super tof om te zien hoeveel lol ze onderling hebben tijdens het werk. Iedereen komt zo heerlijk ontspannen over en dat zorgt ervoor dat je zelf minstens zo chill op je hoge stoel zit. Maar tja dat is ook niet zo gek als je weet dat bijna het hele team van een tweesterrenzaak komt. En soms zie je dat terug in dingen zoals tegelijkertijd uitserveren. Maar soms gaat het ook ‘mis’. ‘Oh ja dames eerst hè’, is het dan. Maar dat is juist zo fijn die ongedwongenheid. Tijd om met je te geinen is er ook volop. Vragen we onze tafelheer naar hoe een gerecht is bereid, dan staat je een uitgebreide en gedetailleerde beschrijving te wachten. Ook neemt chef Van Oostenbrugge de tijd om zelf uit te serveren en een kletsje te maken met z’n gasten. Superleuk

restaurant 212 Amsterdam Amstel

Mijn nieuwe lievelings? Dat is restaurant 212 zeker weten. Wat een geweldige zaak, wat een passie, wat een team en wat een belachelijk goede wijnen en gerechten.

Tip: Ga ook eens lunchen bij 212.

212
Amstel 212
Amsterdam Centrum
Lunch | diner

Openingstijden 212:
Dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 23.00 uur

[mapsmarker marker=”492″]

Tags: No table restaurant | nieuw restaurant Richard van Oostenbrugge | nieuw restaurant aan de Amstel | nieuw restaurant Amsterdam centrum | bijzonder restaurant Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
Restaurant ZUID Amsterdam oesters bar
Bar restaurant ZUID is de ideale spot voor een te gekke avond

Borrelen met gruwelijk goede borrelhappen. Lees verder

Sluiten