Ramen recept om zelf ramen noodlesoep te maken

Is het je al opgevallen dat ik gek ben op ramen noedelsoep? 😉 Vooral met dit koude weer is zo’n tummy warming gerecht precies wat ik nodig heb. Ik heb dan ook menig ramen noodlesoep naar binnen geslurpt in Amsterdam.

Het liefste eet ik ze bij Taka Kitchen, de Japanse Chef Taka maakt de beste ramen noodlesoep van Amsterdam. Het gerecht fascineerde me en ik wilde er meer van weten, dus ik ben er meer over gaan lezen en ook zelf het Japanse gerecht gaan maken. En het ramen recept vind je hieronder.

Ramen noedelsoep, de bouillon

Een goede ramen noodlesoep valt of staat wat mij betreft met een goede broth. Deze moet diep van smaak zijn en dit resultaat bereik je door de bouillon uuuuuren te laten trekken. Sommige broths staan zelfs meerdere dagen te sudderen.

Ook hou ik van een vettige bouillon, daarom is de tonkotsu (bouillon op basis van varkenspoten, waarbij het vet oplost in de soep) mijn favo. Bij gebrek aan varkenspoten heb ik een bouillon gemaakt van kippenpoten en varkensbuikspek. Minder vet, maar minstens zo lekker.

Ramen noodlesoep maken? Neem de tijd

Als je zin hebt in een snelle maal, forget about ramen noedelsoep, want dit gerecht verdient aandacht en tijd om te maken. De bouillon moet uren trekken en het welbekende gezouten ei maak je een paar uur van tevoren. Ideaal dus om dit yummy gerecht op vrijdag of zaterdag te maken zodat je er op zondag van kunt eten.

Ramen recept, dit heb je nodig:

ramen recept

Ramenbouillon (voor 2 personen)

Benodigdheden voor de ramenbouillon:

  • 4 gram konbu
  • Een flink stuk gember (ongeveer 4 cm, geschild en in dunne plakken gesneden)
  • 3 hele bosui
  • 300 gram varkensbuikspek
  • 2 hele kippenpoten inclusief het dijbeen
  • 3 gedroogde shiitake
  • 3 eetlepels bonitoflakes
  • Zout naar smaak

ramen noodlesoep bouillon

Zo maak je ramenbouillon:

  1. Zet een grote pan op met 3 liter water. Doe alle ingrediënten behalve de bonitoflakes in het water en breng aan de kook.
  2. Op het water ontstaat een laagje met schuim, haal dat weg met een schuimspaan
  3. Voeg de bonitoflakes toe en laat de bouillon met de deksel eraf zo’n 5 uur sudderen
  4. Zeef de bouillon en bewaar de buikspek (laat uitlekken)

Ramen noedels

Welke noodles je gebruikt voor je ramen dish bepaalt het succes van je gerecht. Ik kan je aanraden om op zoek te gaan naar goede noedels waaraan alkalisch water is toegevoegd, zo blijven de deegslierten lekker chewy in de hete bouillon. Bij de Japanse supermarkt DANK in Amsterdam Zuid kun je in de vriezer ramen noodles vinden die zeker niet verkeerd zijn.

Ramen topping

Het is natuurlijk aan jou om je ramen te toppen met jouw favo ingrediënten. Wat voor mij een must is, is een zachtgekookt ei dat gezouten is met soja.

In soja gemarineerd zachtgekookt ei

Benodigdheden voor de eieren gezouten in soja:

  • 2 eieren
  • 50 ml Japanse sojasaus
  • 20 ml mirin
  • 50 ml water
  • 1 eetlepel gember (grofgehakt)

ramen noedelsoep recept

Soja gezouten eieren, zo maak je ze:

  1. Vul een steelpan of kleine pan tot 2 cm onder de rand met water. Breng het water aan de kook en leg de eieren er voorzichtig in (gebruik eventueel een lepel). Kook de eieren in 5 minuten en beweeg de eieren tijdens het koken even heen en weer zodat ze gelijkmatig garen. De eieren moeten zachtgekookt zijn. Schik de eieren door ze in een bak met ijskoud water of ijswater te leggen.
  2. Breng in een steelpannetje de sojasaus, mirin, water en gember aan de kook. Laat het goedje een paar minuten sudderen.
  3. Pel de inmiddels afgekoelde eieren en leg ze in een bak of kom en giet hierover het afgekoelde sojagoedje.
  4. Laat de eieren minimaal 10 uur in de koelkast staan.

Maar daarnaast vind ik de volgende toppings ook tha bomb bij mijn ramen:

  • Kimchi (je kunt dit zelf maken, maar bij de toko vind je goede kant-en-klare varianten)
  • Bosui in dunne ringen gesneden
  • Cha siu (lees hieronder meer over cha siu)
  • Geroosterde sesam (doe ze in een speciale maler, dan komen de smaken pas echt vrij)
  • Bonitovlokken

Cha siu

Cha siu is gemarineerd varkensvlees. Ik ben opgegroeid met de Kantonese cha siu, maar ik kwam er later achter dat de Japanners ook een cha siu hebben waarmee ze hun ramen noodlesoep opleuken. Voor mij is er maar één cha siu en dat is de Cantonese style. Hieronder vind je het recept voor deze cha siu.

Zelf cha siu maken, dit heb je nodig:

  • I don’t like foodwaste, dus de buikspek die gebruikt is voor de bouillon daar maken we cha siu van
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 1 eetlepel sojabonenpasta
  • 2 eetlepels honing (of 1 eetlepel honing en 1 eetlepel maltose)
  • 1 eetlepel
  • 1 theelepel five spices poeder
  • 1 eetlepel sojasaus

Zo maak je cha siu

Laat de buikspek goed uitlekken. Mix in een kom alle ingrediënten bij elkaar en smeer het vlees hiermee in. Laat het vlees tenminste drie uur marineren en masseer het vlees tussendoor regelmatig zodat de marinade er goed kan intrekken.

Verhit olie in een koekenpan en bak hierin het gemarineerde vlees rondom bruin in een paar minuten. Snijd het in plakken en leg de cha siu op je noedelsoep.

Maak je ramen noodlesoep af

En nu is het tijd om je bowl of goodness samen te stellen. Allereerst begin je met de smaakmaker, oftewel de tare. Dit kan witte miso zijn, of Japanse soja (shoyu) of wat je dan ook lekker vindt. Leng de tare aan met de bouillon, drapeer de ramen noedels in de broth en top met je favo seasonings en smikkelen maar.

ramen noedelsoep recept

 

DutchEnglish
Read previous post:
Aziatisch restaurant Amsterdam nieuw
12 nieuwe Asian foodspots voor op je foodbucketlist

 Aziatische restaurants in Amsterdam ik kan er geen genoeg van krijgen en er lijken er steeds meer op te duiken...

Close