Ramen is hot en hier eet je het

 
Booking.com

Als ik ergens verzot op ben is het wel ramen. En ik ben zeker niet de enige, want steeds meer mensen gaan voor deze heerlijke Japanse noodle soep.Gelukkig zie je deze slurp-maar-raak-dish steeds vaker in Amsterdam. Bij deze foodspots kun je je storten op een heerlijke bowl op ramen. Wil je weten wat ramen nou precies is en waar dit van gemaakt wordt? Even helemaal tot aan de bodem van dit artikel scrollen en je leest meer over dit heerlijke Japanse maaltje.

Sapporo Ramen restaurant Amsterdam

Sapporo Ramen SORA

De ramen die Shin Fujita maakt zijn tha bomb. Wat een heerlijke broth en te gekke noodles. Shin is zelf opgegroeid in Sapporo (het meest noordelijke stadje van Japan en dé plek waar ramen is ontstaan) en at ramen al vanaf kleins af aan. Toen hij bij Takumi in Dusseldorf werkte heeft hij het ramenvak gefinetuned en al zijn kennis en ervaring over deze Japanse noodle dish komen bij zijn eigen zaak goed van pas. In een interview vertelt hij mij alles over zijn liefde voor ramen en waarom zijn zaak zo heet.

Sapporo Ramen SORA
Ceintuurbaan 49
Ramenrestaurant Amsterdam Oud-West | De Pijp

Lees meer over Sapporo Ramen SORA

foufowramenamsterdamnoodleselandsgracht

Fou Fow Ramen

Fou Fow Ramen is een super cute en fris ingericht ramen tentje met een vestiging op de Elandsgracht en op de Van Woustraat. De bediening is snel en vriendelijk. Je slurpt je heerlijke ramen aan kleine tafeltjes.

Fou Fow Ramen
Elandsgracht 2A
Ramen in Amsterdam Centrum
Meer over Fou Fow Ramen op de Elandsgracht

Fou Fow Ramen Van Woustraat
Van Woustraat 3
Amsterdam Oud-Zuid | de Pijp
Meer over Fou Fow Ramen in de Pijp

Dol op ramen noodlesoep? Met dit recept maak je het zelf.

Sushilee Amsterdam ramen

Sushilee

Naast heerlijke sushi en sashimi kun je bij Sushilee bij Amsterdam Zuidas ook heerlijke ramen krijgen. De broth is boordevol smaak en de noodles kauwen wel heel erg goed weg.

Sushilee
George Gerswinlaan 534
Ramenrestaurant Amsterdam Zuidas
Meer over Sushilee

Café DS – De School

Qua keuze is het simpel bij het Café van De School. Je kunt kiezen uit een shio ramen, chipotle ramen of een veggie ramen. Ik had de shio ramen. De broth is lekker, maar mag wat mij nog wat intenser. De noodles en de toppings zijn erg fijn. En sowieso is Café DS een fijne plek om te vertoeven.

De School Café
Jan van Breemenstraat 1
Ramenrestaurant Amsterdam West
Bekijk website

Ramen Ya Amsterdam

Ramen Ya

Ramen Ya is geen goede ramenspot als je last hebt van keuzestress, want je kunt werkelijk waar alles zelf kiezen. Je kiest de basis (miso, shio (zout) of shoyu (soya), de broth (bouillon), de topping en eventueel sides. Hierin worden de homemade noodles geserveerd. Ik ben fan van de Hakata ramen, deze broth heeft bijzonder veel smaak en is lekker romig. Als je het feit dat het een enigszins toeristische plek voor lief neemt, slurp je hier een lekkere ramen.

Ramen Ya
Oudezijds Voorburgwal 236
Ramenrestaurant Amsterdam Centrum
Meer over Ramen-Ya

Taka Japanese Kitchen Amsterdam

Taka’s Japanese streetfood bij Dun Yong

Taka’s Japanese streetfood zit verstopt boven bij toko Dun Yong op de Wallen. Je kunt hier aanschuiven voor ramen noodles (maar ook Japanese pancakes) van deze Japanse chef.

Taka’s Japanese streetfood (in Toko Dun Yong)
Stormsteeg 9
Ramenrestaurant Wallen Amsterdam
Meer over Taka’s Japanese streetfood

De TonTon Club

Even een potje airhockey of Mariokart en een bowl of ramen slurpen kan bij de TonTon Club op het Westergasterrein. Wil je een keer ramen met een twist? Dan kun je de ramenburger proberen.

De TonTon Club
Polonceaukade 27

Bekijk de website

Wat is ramen nou precies?

Ramen is de naam voor het Japanse noodlegerecht en niet zoals vele denken voor de noodles zelf. Erg belangrijk is de broth, oftwel de bouillon. Hierin zie je vele varianten, afhankelijk van de regio waar het gemaakt wordt en wat voor signature flavour een foodspot eraan geeft. Maar meestal bestaat de broth uit een basis van dashi (een bouillon van kombu en tonijn) waaraan varkensvlees (en/of -botten) en/of kippenvlees (en/of -botten) worden toegevoegd. Of zoals bij de Momofuku ramen van David Chang, gemalen shitake. Vervolgens wordt deze soep uuuuuren lang gekookt zodat je een intense smaak krijgt. Een beetje aanlengen met wat water en je hebt een heerlijke soep.

De noodles in ramen

Ook de noodles zijn not your ordinary kind of noodles. De noodles worden gemaakt van bloem, water en kansui. Dat laatste is een mineraalrijkwater dat ervoor zorgt dat de noodles in het kokend hete water nog steeds lekker chewy blijven.

De tare

Naast de verschillende soorten broths komt ramen ook nog in verschillende tares (basissen). De tare is een zoutige substantie dat onderin je schaal wordt gedaan. Zo heb je een shoyu (soya) basis wat het meest voorkomend, maar je ziet ook vaak shio (een zoutbasis) of miso (gefermenteerde bonen).

Toppings van ramen

Dit varieert ook, maar meestal vind je bovenop je bowl of ramen cha siu (varkenpoot), een half zachtgekookt eitje, nori, lente ui en kun je het vaak ook nog eens uitbreiden met ander yummy stuff zoals kimchi of bamboo.

Nou genoeg geluld over ramen, tijd om er een te slurpen. Vertel je mij waar jij het liefste ramen slurpt?

Leave a Comment

Read previous post:
Terpentijn Amsterdam restaurant
What’s up with Terpentijn Amsterdam?

 Het is alweer 1,5 jaar geleden dat restaurant Terpentijn Amsterdam open ging op het Rokin. Dat was ook de allereerste keer...

Close